Auteur Topic: Hercertificering bij VRKI naar VRKI2.0  (gelezen 2051 keer)

gb1974

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 144
  • Veiligheid voor alles!
    • Bekijk profiel
Hercertificering bij VRKI naar VRKI2.0
« Gepost op: dinsdag 10 maart 2020, 08:58 »
Hoe gaan jullie om met een hercertificering van een installatie die aangelegd is ten tijde van de oude VRKI en die een nieuw opleverbewijs moet ontvangen?

De installatie voldoet nog aan de vastgestelde risicoklasse op basis van de nieuwe VRKI.
Maar aangezien het beveiligingsplan en PvE nog gemaakt zijn op basis van de oude VRKI (aangezien die toen van toepassing was) staan hier nog de oude benamingen in.
Moet ik dan een nieuw Beveiligingsplan en PvE maken met de nieuwe maatregelen?

dehaanadviseur

  • Volledig lid
  • ****
  • Berichten: 71
  • Veiligheid voor alles!
    • Bekijk profiel
Re: Hercertificering bij VRKI naar VRKI2.0
« Reactie #1 Gepost op: dinsdag 10 maart 2020, 14:06 »
De vraag kan worden beantwoord door de Certificatie-instelling.
Er is een harmonisatieafspraak: 15-10-2019
Her-certificering
Elke 5 jaar moet opnieuw het risico worden bepaald van de op dat moment geldende VRKI.
Als het risico niet is gewijzigd en de maatregelen nog steeds passend zijn hoeft er niets aangepast te worden en kan een nieuw certificaat worden afgegeven voor een periode van 5 jaar.

Ik constateer hier een tegenstrijdigheid:
Wat door de opdrachtgever als "passend" kan worden beoordeeld kan door het beveiligingsbedrijf als ontoereikend worden gezien en zijn aanpassingen noodzakelijk om aan de definities in de huidige VRK 2.0 te kunnen voldoen. Rekening houden met de bereikbaarheid van gevelelementen(NEN 5087) en bij schildetectie, alsmede het alarmtransmissiesysteem en alarmopvolging aanpassen.!
Voorbeeld: oude VRKI (2017) bedrijf klasse 3. maatregelen: O2 + E2 + ATS(DP2) + R2 (R1) en bij risicoklasse 3* was het ATS(DP3)
In de VRKI 2.0 is klasse 3* en 4* vervallen.
Het risico is niet gewijzigd: en valt nog steeds in klasse 3.
Huidige maatregelen bij klasse 3: O2 + EL3 + SD2 + AT4 (AT3) + RE3.
Het is dus maar de vraag of men op het webportal van KIWA nog de oude maatregelen kan vermelden op het nieuw af te geven opleveringsbewijs. (tot in lengte van jaren, iedere 5 jaar blijven verwijzen naar het oorspronkelijke beveiligingsplan lijkt mij niet de bedoeling)
De eisen (en definities) in de VRKI 2.0 versie 2020 zijn afwijkend van die in document D03/385 uit 2017
Advies: neem contact op met je CI of de VEB hoe te handelen bij afgifte van een nieuw certificaat of opleveringsbewijs en of validatie van het beveiligingsplan noodzakelijk is.


dehaanadviseur

  • Volledig lid
  • ****
  • Berichten: 71
  • Veiligheid voor alles!
    • Bekijk profiel
Re: Hercertificering bij VRKI naar VRKI2.0
« Reactie #2 Gepost op: dinsdag 7 april 2020, 13:28 »
Aanvulling van 10 januari 2020 op de afspraak van 15-10-2019
Her-certificering
https://hetccv.nl/fileadmin/Bestanden/Certificatie-en-Inspectie/Schema_s/BORG/Harmonisatieafspraken_BORG_10-01-2020.pdf

‘BORG Certificaten en BORG Opleveringsbewijzen zijn 5 jaar geldig (mits jaarlijks onderhoud is uitgevoerd). Als een document is verlopen, dient de risicoklasse opnieuw vastgesteld te worden. Door gewijzigde regelgeving en/of een gewijzigd risico kan de nieuwe risicoklasse afwijken van de oorspronkelijke risicoklasse. Ook kunnen de geëiste beveiligingsmaatregelen zijn veranderd

Bij her certificering moeten de beveiligingsmaatregelen volgens de huidige regelgeving worden uitgevoerd. Bij een gewijzigde risicoklasse moeten de beveiligingsmaatregelen die bij de nieuwe risicoklasse horen, uitgevoerd worden. Het kan voorkomen dat aan een nieuw certificaat of opleveringsbewijs aanvullende eisen worden gesteld.
Componenten voor inbraakpreventie die ten tijde van een her-certificering niet meer op de productlijsten van het NCP en/of REQ staan, hoeven niet te worden vervangen. Componenten die in eerste aanleg aan de eisen voldeden, behouden hun geldigheid, ook als ze niet meer zijn geregistreerd.