Auteur Topic: CAO onderhandelingsresultaat detail  (gelezen 4480 keer)

Beveiliger64

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 409
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #15 Gepost op: donderdag 20 september 2018, 15:17 »
Je gaat niet van fulltime naar parttime. Een fulltimer hoeft gewoon minder te werken voor hetzelfde geld, althans, dat is de strekking van het verhaal

Dat zal nog bezien moeten worden.

Als part timer ontvang je minder verlof uren, je bouwt minder deeltijd percentage pensioen op.

Dat verhaal dient goed uit gewerkt te worden.

Beveiliger64

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 409
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #16 Gepost op: donderdag 20 september 2018, 15:21 »
Mijn mail aan Erik Maas, onderhandelaar CAO, d.d. 20 september 2018.

Waarin ik hem mijn bezwaren kenbaar heb gemaakt over het gesloten akkoord.

Er is te veel onduidelijkheid, de cijfers dienen door een onafhankelijk bureau na te worden berekend, en te worden gepresenteerd aan de leden, voordat er gestemd gaat worden.

Bij uitblijven resultaten, adviseer ik ieder lid om TEGEN TE STEMMEN.
____________________________________________________________


Beste Erik,

Nogmaals een reactie op jouw mail.

Mijn punten van ergernis:

Let wel: Uit alle nieuwsbrieven die o.a. het CNV hebben verstuurd, zijn nu online op diverse forums bewaard en te lezen, waarin jullie als vakbonden eerst het ene verhaal neer zetten, maar het tegenovergestelde doen. Dat is leden bedrog.

Ook u gaat er op vooruit, want in 2023 wordt de maximale arbeidstijd teruggebracht naar 144 uur voor een fulltime salaris. Dit betekent dat u minder hoeft te werken voor hetzelfde salaris. Dit verschil hebben de vakbonden uit- onderhandeld en wordt betaald door de werkgevers.

Full timers zullen niet akkoord gaan om part timer te worden. Dat zou voor de 2e keer zijn dat dat gebeurd. Eerst in 2012 met de afschaf van de ADV, waarvan 160 uur naar 152 uur per loon periode. Nu voor de 2e keer, wederom weer 8 uur minder, is onacceptabel.

Bovenstaande hebben jullie van de vakbonden niet door gecommuniceerd.

Als dat wordt door gedrukt, laat ik hier een gespecialiseerde advocaat naar kijken. Heb inmiddels een top specialist gewonden die namens een collectieve zaak voor 30 k beveiligers wil optreden.

Wij als leden willen de volgende antwoorden hebben, nog voordat de leden landelijk gaan stemmen.

1.  Waarom zouden full timers part timers moeten worden.
2. Kunnen full timers bezwaar maken om geen part timer te worden.
3. Welke gevolgen heeft het juridisch gezien m.b.t. de rechtspositie van de werknemer.
4. Welke gevolgen heeft  afwaardering full timer naar part timer m.b.t. tot het deelname percentage pensioen. Nu is dat 100% bij full time. ZO LANG DAT NIET DUIDELIJK IS LIJKT EEN AKKOOORD GEEN GELOPEN RACE.
5. Welke gevolgen heeft  afwaardering full timer naar part timer m.b.t. de verlof/vakantie uren opbouw???

REDEN OM TEGEN TE STEMMEN.

Waar de FNV over spreekt voor 2019 kunt u het beste aan FNV vragen.

Dat is pot verwijt de ketel. U als vakbond was er bij het gesloten akkoord. Dat argument wat u in uw mail gebruikt is zwak.


We willen graag een cao voor drie jaar (2019-2021) afsluiten met een totale loonsverhoging van 7,5%, dus 2,5% per jaar. Dit percentage ligt boven de huidige gemiddelde loonstijging in ons land van 2,28%.Uit: CNV nieuwsbrief van 31 juli 2018.

Merkwaardig verhaal. Eerst 3 jaar nu 5 jaar, zonder dat het is eerst is gecommuniceerd met de leden?????

Het eerlijke verhaal: Uit nieuwsbrief van 13 juli 2018.

Laat je niet voor de gek houden. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en blijft. En informeer je collega’s. Hoe werkgevers het ook zeggen, of je het hele land imagoschade toebrengt, of je te voorbarig bent met het voeren van actie, of dat het vak aantrekkelijk moet worden en de branche aantrekkelijk moet zijn voor nieuwe mensen (niet voor jou?), het komt allemaal uiteindelijk op hetzelfde neer. Je werkgever biedt jou in 2018 0% loonsverhoging. HELEMAAL NIETS. En wat er overblijft van de geringe verhogingen die werkgevers bieden voor de komende jaren, is maar de vraag. Werkgevers komen op geen enkele manier aan jouw wensen toe. Ze bieden nog steeds 0%.

DE LEDEN EN DE BEVEILIGERS LATEN ZICH NIET VOOR DE GEK HOUDEN MET HET GESLOTEN AKKOORD.


6 loonsverhogingen, waarvan 4 keer 2,5% structurele loonsverhoging is naar onze ervaring het hoogst haalbare geweest voor dit onderhandelingsresultaat.

13.25% loonsverhoging. Welke kosten gaan hiervan af, en wat blijft er werkelijk over? GRAAG EERLIJKE DUIDELIJKHEID. GEEN DUIDELIJKHEID, WORDT EEN TEGEN STEM.

Uiteraard hadden wij meer loonsverhoging gewild voor 2018, echter de 0% is van tafel en de lonen gaan nu in december met 1,5% structureel omhoog. Nogmaals: het hoogst haalbare resultaat dat mogelijk was.

DAT BEELD WORDT DOOR DE LEDEN NIET GEDEELD. DE LEDEN EN DE BEVEILIGERS IN HET ALGEMEEN VOELEN ZICH IN HUN HEMD GEZET EN NIET SERIEUS GENOMEN.

DIT IS EEN VOLGENDE REDEN OM TEGEN TE STEMMEN.

Dat er op Schiphol bij G4S AS een andere cao (bedrijfs-cao) geldt is geen discriminatie. Deze cao is al jaren beter dan de cao Particuliere beveiliging, dus het is niet zo dat er nu in eens een verschil is, want deze was er al jaren. In andere sectoren heb je ook meerdere cao’s, bijvoorbeeld de buschauffeurs, streekvervoer is een voorbeeld maar er zijn nog meerdere cao’s voor buschauffeurs. 

De beveiligers op Schiphol doen hetzelfde werk als de overige 30k beveiligers. Deze beveiligers, G4S, Securitas en I-Sec krijgen een beter salaris en CAO, dan de beveiligers van Trigion en inleenkrachten, payrolers die ook op Schiphol werken. Dat is al discriminatie.

Vervolgens. De vakbonden heb hun pressiemiddel om ook landelijk tot een goed CAO resultaat te komen verspeeld, door gelijk akkoord te gaan  met en nieuw CAO voor de beveiligers op Schiphol.

De indruk die nu landelijk is ontstaan, en waar ook her rumoer en verzet groeit, is dat het gesloten akkoord voor de overige 30k beveiligers een aanfluiting is, een verdere verslechtering voor de arbeidsvoorwaarden, en de full timers via een achterduur met een loon leugen af te waarderen tot part timer met veel minder rechten en opbouw rechten van verlof, pensioen opbouw.

FNV, de Unie en het CNV hebben maanden lopen schreeuwen dat wij als beveiligers beter verdienen, en uiteindelijk komen de beveiliger wederom bedrogen uit.


De pensioenen gaan verbeteren zo hebben we afgesproken met de werkgevers, de precieze tekst sturen wij nog naar leden als deze klaar is om te stemmen.

80% werken tegen 90% salaris voor oudere werknemers, met 100% pensioen???

Waarom zouden oudere werknemers 10 % salaris moeten gaan inleveren. Het leven kost een hoop geld. Denkt u dat, oudere mensen geen geld nodig hebben om te overleven?????

Dat brengt mij terug wat ik eerder in deze mail heb genoemd.

Hoe zit het met de pensioenopbouw, deelname percentage etc.

Uit bovenstaande test waarin u spreekt om de pensioenen te gaan verbeteren etc, is geheel onduidelijk. U spreekt wat af met de werkgevers over ons inkomen en onze toekomst zonder eerst - voordat u de spreekkamer in gaat, met de leden.

Wij als leden, wensen, dat alles wordt berekend door een onafhankelijk bureau, en dat de cijfers publiekelijk worden bekend gemaakt voordat er gestemd gaat worden.

DIT IS OOK EEN EEN REDEN OM TEGEN TE STEMMEN.

Ik zal deze mail online gaan zetten, voor een ieder die dat wil lezen en redenen zien om tegen te gaan stemmen.
Zoals het akkoord er nu voor ligt, stemt het niet positief.

Ik zal mij 10000% inzetten om zoveel mogelijk mensen, leden te bereiken en hun te overtuigen om TEGEN TE STEMMEN, als er niet transparantie wordt beoefend. De leden hebben recht op een eerlijk en duidelijk verhaal, en niet zich gedwongen voelen om van full timer naar part timer afgewaardeerd te worden. De beveiligers hebben recht op een eerlijk verhaal en CAO.

Met vriendelijke groet,

Planner

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 3.535
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #17 Gepost op: donderdag 20 september 2018, 17:38 »
Dat zal nog bezien moeten worden.

Inderdaad, maar zo wordt het wel gesteld

Als part timer ontvang je minder verlof uren,

Dat is waarschijnlijk wel de consequentie, maar goed, je hoeft natuurlijk ook minder uren vrij te nemen. In tegenstelling tot verleden keer, waar je per saldo ook gewoon 38 werktte omdat je 13 ADV dagen had, was het opeens wel een konijn uit de hoge hoed toen je ook vakantieuren kwijt bleek te zijn, terwijl dit altijd ontkend was. Nu zie ik niet wat daar het probleem van zou kunnen zijn, anders dan dat ze het (weer) niet zeggen

je bouwt minder deeltijd percentage pensioen op.

Onzin want een fulltimer blijft fulltime, en wanneer het salaris, zoals gesteld wordt, hetzelfde blijft, veranderd er niets aan het pensioen.

je Dat verhaal dient goed uit gewerkt te worden.

Het lijkt mij dat het hele verhaal goed uitgewerkt moet worden VOORDAT het aan de leden wordt voorgelegd. Maar ja, ze hebben nu al gezegd, dat het uitwerken van het nieuwe roostersysteem ruim een jaar gaat duren. Jullie hebben dus geen idee waar je dan uiteindelijk voor of tegen gaat stemmen, Vandaar dat ik jullie veel wijsheid wens.

Planner

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 3.535
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #18 Gepost op: donderdag 20 september 2018, 18:13 »
Mijn mail aan Erik Maas, onderhandelaar CAO, d.d. 20 september 2018.
…..

Ik waardeer het zeer dat jij je zo inzet voor de goede zaak, hoewel ik vind dat jij op een aantal punten wel een beetje uit de bocht vliegt. Waar ik mij echter het meest over verbaas is over jouw weerzin tegen de verkorting van de arbeidsduur van 38 naar 36 uur?

Jij blijft maar roepen dat jij geen deeltijder wilt worden, maar daar is helemaal geen sprake van. Hetzelfde werd verleden keer ook geroepen maar ook toen is er feitelijk helemaal niets veranderd. Je ging minder werken, het uursalaris werd verhoogd en per saldo verdiende je hetzelfde. Het verschil echter was, dat je daarvoor wel 13 ADV dagen in moest leveren, en het nu door de werkgevers betaald zou gaan worden, m.a.w., zij gaan zo maar even ruim 5% extra betalen zonder dat er iets tegenover staat.

En ja, ik ben het helemaal met je eens dat er wel meer duidelijkheid moet komen dat er ook niet ergens nog addertjes onder het gras liggen, en dat ze het ook nog eens met cijfers gaan onderbouwen, maar hoe kan je nu tegen zijn om minder te gaan werken voor hetzelfde salaris, zoals er gesteld wordt?

Beveiliger64

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 409
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #19 Gepost op: donderdag 20 september 2018, 19:37 »
Ledenraadpleging cao Particuliere Beveiliging

20 september 2018

Na een lang en intensief actietraject, met stakingen op Schiphol èn in het land, hebben we in de nacht van dinsdag op woensdag jl. een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen legt dit resultaat aan jullie voor.

Wat hebben we bereikt?
De lonen gaan omhoog – ook dit jaar al – en de werkdruk omlaag. Met de acties van de afgelopen maanden is de druk op de werkgevers flink opgevoerd. Dankzij jullie inzet zijn wij in staat geweest om voor een lange periode goede afspraken te maken, te weten een cao van 5 jaar, die perspectief en duidelijkheid biedt. Alles bij elkaar gaat het om een verbetering van arbeidsvoorwaarden, zowel op het gebied van inkomen, werktijden als pensioen. Het werk van beveiligers wordt serieus genomen en beter beloond.

Lonen omhoog
Dit jaar krijg je tòch een structurele loonsverhoging. Over een periode van vijf jaar krijg je loonsverhogingen van in totaal 13,25 procent.

De lonen gaan omhoog met:

1,5 procent in 2018 (per loonperiode 13)
1,75 procent in 2019 (per loonperiode 5)
2,5 procent in 2020 (per loonperiode 1)
2,5 procent in 2021 (per loonperiode 1)
2,5 procent in 2022 (per loonperiode 1)
2,5 procent in 2023 (per loonperiode 1)
Om er zeker van te zijn dat je salarisverhoging niet wordt ingehaald door de inflatie, is afgesproken dat de jaarlijkse loonstijging in de periode 2020-2023 minimaal 2,5 procent bedraagt.Als de CPI (Consumenten Prijs Index) op een hoger percentage uitkomt, dan worden de lonen met dat hogere percentage verhoogd.

Loonschalen 2.1 en 3.1
Aan het einde van de looptijd van de cao (2023) zal het loon in de schalen 2.1 en 3.1. ten minste 125 procent van het dan geldende wettelijk minimumloon bedragen.

Aanloopsalarisschaal
De aanloopsalarisschaal wordt per loonperiode 1 van 2019 afgeschaft.

Looptijd
De cao loopt van 1 juli 2018 tot en met 30 juni 2023. Een cao voor 5 jaar is uitzonderlijk. Door te kiezen voor zo’n lange looptijd, garanderen we duidelijkheid en stabiliteit in de branche. De werkgevers weten waar ze aan toe zijn en kunnen hier in de – vaak langlopende – contracten met opdrachtgevers rekening mee houden. Tegelijkertijd zijn jullie de komende jaren verzekerd van een goede loonsverhoging, verbetering van de pensioenregeling, gezondere roostersystematiek én de garantie dat de werkdruk omlaag gaat.

Gezondere roosters
We hebben afgesproken om de roostersystematiek aan te passen met als doel:

Minder werkdruk
Meer rust
Meer voorspelbaarheid
Meer hersteltijd
Om tot die aanpassingen te komen, stellen we een brede werkgroep samen. Daarin zal in ieder geval een roosterspecialist van de vakbonden zitten en is natuurlijk plaats voor (een vertegenwoordiging van) onze leden. De werkgroep gaat zo spoedig mogelijk aan de slag en zal in het eerste kwartaal van 2019 aanbevelingen doen aan cao-partijen. De nieuwe roostersystematiek zal uiterlijk in het eerste kwartaal van 2020 van kracht worden.

In de werkgroep kunnen alle elementen van de roostersystematiek, waaronder ook het aantal tijdvakken in een loonperiode, in onderlinge samenhang worden besproken. Alle varianten, alternatieven en ideeën van werknemers en werkgevers zullen samengebracht worden, zonder op voorhand de werkgroep beperkingen op te leggen.
Alles wat helpt om de werkdruk te verlagen, voorspelbaarheid en meer rust en hersteltijd in de roosters te brengen, zullen we de komende tijd nader bespreken.

Verlagen arbeidsduur
Daarnaast hebben we afgesproken dat met ingang van loonperiode 1 van 2023 een fulltimer geen 152 uur per loonperiode werkt, maar 144 uur per loonperiode. Voor parttimers geldt dit naar rato van hun parttime-percentage. Dat betekent dat je dus minder gaat werken voor hetzelfde salaris. Omgerekend is dat – los van de afgesproken loonsverhogingen – een flinke salarisverbetering van ongeveer 5,2 procent.

Beter pensioen
We hebben afgesproken dat we tegen maximaal dezelfde kosten als nu een veel betere pensioenregeling invoeren. Daarover vragen we advies aan deskundigen. De vakbonden zijn nauw bij dit proces betrokken en zullen hun leden actief in dat proces meenemen. De nieuwe pensioenregeling gaat in op 1 januari 2020.

Meer zekere contracten
We hebben afgesproken dat 80 procent van de beveiligers in een bedrijf een contract voor onbepaalde tijd heeft. Een vast contract biedt beveiligers duidelijkheid en zekerheid.

Eindejaarsuitkering
Met ingang van 2019 wordt de peildatum voor de eindejaarsuitkering gelijk gesteld aan de datum van uitbetaling. De eindejaarsuitkering wordt uitbetaald in loonperiode 12 (dat is een week na einde loonperiode 11).
Hierdoor zouden beveiligers in het eerste jaar een deel van hun eindejaarsuitkering mislopen. Om dat te voorkomen nemen de werkgevers in 2019 de “ontbrekende” loonperiodes 12 en 13 voor hun rekening en betalen ze dus de volledige eindejaarsuitkering over 13 loonperiodes. De hoogte van de uitkering over de loonperiodes 12 en 13 wordt berekend door het gemiddelde te nemen van de 11 voorafgaande loonperiodes.

Minuren
Vanaf loonperiode 1 van 2019 zal het maximaal saldo aan op te bouwen aantal minuren elk jaar met 10 uren per jaar worden verminderd totdat een maximum van 40 uren is bereikt.
Dus vanaf loonperiode 1 van 2019 is het maximum aantal op te bouwen minuren 80, vanaf loonperiode 1 van 2020 is het maximum aantal op te bouwen minuren 70, vanaf loonperiode 1 van 2021 is het maximum aantal op te bouwen minuren 60, vanaf loonperiode 1 van 2022 is het maximum aantal op te bouwen minuren 50 en vanaf loonperiode 1 van 2023 is het maximum aantal op te bouwen minuren 40.

Generatiepact
We hebben afgesproken dat er met ingang van loonperiode 1 van 2020 op een nader te bepalen leeftijd een 80-90-100-regeling (80 procent werken, waarbij het salaris 90 procent is en pensioen 100 procent) wordt ingevoerd. In het eerste kwartaal van 2019 bepalen partijen de inhoud van deze regeling. Onderdeel van deze regeling is een gefaseerde opbouw onder gelijktijdige uitfasering van de leeftijdsdagen als bedoeld in artikel 80 lid 5. Partijen nemen reeds bestaande regelingen als voorbeeld.

Reparatie WW en WGA
Partijen zullen zich vóór het einde van 2018 aansluiten bij een cao die er in voorziet dat het de WW en WGA worden gerepareerd.

Duurzaam meedoen
Gezien voortschrijdend gebruik van nieuwe technologie in de beveiligingsbranche wordt speciale aandacht besteed aan het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid/employability van medewerkers. Belangrijk is daarbij bewustwording van de noodzaak tot ontwikkelen van talenten, vaardigheden en competenties voor huidige en toekomstige functies. Hiertoe zal een bewustwordingscampagne worden gestart.
Verder zullen door vakbonden ontwikkelde programma’s ter ontwikkeling en opleiding voor functies buiten de branche worden voorgesteld en ondersteund. EVC trajecten kunnen hiertoe ook behoren. De benodigde subsidie hiervoor wordt aangevraagd bij de Stuurgroep Opleiden (voorheen SOBB). Voorstellen kunnen door partijen rechtstreeks, ook gedurende de looptijd, worden ingebracht.

Functiegebouw
Cao-partijen zullen een erkende systeemhouder voor functiewaarderingssystemen opdracht geven tot een herijking van het bestaande functiegebouw. Een werkgroep samengesteld namens partijen zal dit proces begeleiden. Actuele en nieuwe rollen zullen in deze herijking een plek krijgen. Dit kan consequenties hebben voor het loongebouw. Dit proces is gedurende de looptijd van de cao afgerond.

Voldoen aan wetgeving
Cao-partijen geven een externe deskundige de opdracht een inventarisatie te doen van cao-bepalingen die strijdig zijn met de wet. Cao-partijen spreken af voor loonperiode 1 van 2020 afspraken te maken die er toe leiden dat deze artikelen uit deze cao worden verwijderd.

Vereenvoudiging
Partijen zullen een externe specialist opdracht geven de cao-tekst te vereenvoudigen en toegankelijk te maken. Ook zullen partijen een werkgroep opdracht geven te komen met voorstellen tot vereenvoudigen van de cao door vermindering of andere definiëring/redactie van artikelen. De werkgroep zal uiterlijk eind 2019 rapporteren.

Stakingsuren
De als gevolg van de recente acties niet betaalde uren zullen alsnog worden uitbetaald.


De leden hebben het laatste woord
Al met al een flink pakket aan afspraken, dat door de onderhandelingsdelegatie van kaderleden en vakbondsbestuurders van CNV Vakmensen aan jullie wordt voorgelegd.

Wij begrijpen dat jullie op bepaalde punten misschien nadere toelichting willen of vragen hebben. Daarom organiseren wij samen met FNV Beveiliging vijf bijeenkomsten.

De bijeenkomsten zijn op:
Maandag 1 oktober       19:00-20:00        Utrecht              Varrolaan 100 Utrecht (kantoor FNV)

Maandag 1 oktober       19:00-20:00        Weert                Schepenlaan 6 Weert (kantoor FNV)

Dinsdag 2 oktober        19:00-20:00        Zwolle               Vakbondshuis Koggelaan 3 Zwolle (FNV)

Woensdag 3 oktober     19:00-20:00        Rotterdam         Pegagusweg 200 Rotterdam (FNV)

Donderdag 4 oktober    19:00-20:00        Amsterdam       Derkinderstraat Amsterdam (FNV)Stemmen kan ook door te klikken op deze link. De stemming sluit op dinsdag 9 oktober om 12.00 uur.

Onze leden werkzaam bij Securitas Aviation en I-Sec ontvangen binnenkort nog extra informatie.
Namens jullie collega’s in de onderhandelingsdelegatie,
Erik Maas en Aletta Bulsink
e.maas@cnvvakmensen.nl

Beveiliger64

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 409
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #20 Gepost op: donderdag 20 september 2018, 20:02 »
Wat hebben we bereikt?
De lonen gaan omhoog – ook dit jaar al – en de werkdruk omlaag. Met de acties van de afgelopen maanden is de druk op de werkgevers flink opgevoerd. Dankzij jullie inzet zijn wij in staat geweest om voor een lange periode goede afspraken te maken, te weten een cao van 5 jaar, die perspectief en duidelijkheid biedt. Alles bij elkaar gaat het om een verbetering van arbeidsvoorwaarden, zowel op het gebied van inkomen, werktijden als pensioen. Het werk van beveiligers wordt serieus genomen en beter beloond.


Tja, redelijk verhaal.

Lonen omhoog
Dit jaar krijg je tòch een structurele loonsverhoging. Over een periode van vijf jaar krijg je loonsverhogingen van in totaal 13,25 procent.

De lonen gaan omhoog met:

1,5 procent in 2018 (per loonperiode 13)
1,75 procent in 2019 (per loonperiode 5)
2,5 procent in 2020 (per loonperiode 1)
2,5 procent in 2021 (per loonperiode 1)
2,5 procent in 2022 (per loonperiode 1)
2,5 procent in 2023 (per loonperiode 1)
Om er zeker van te zijn dat je salarisverhoging niet wordt ingehaald door de inflatie, is afgesproken dat de jaarlijkse loonstijging in de periode 2020-2023 minimaal 2,5 procent bedraagt.Als de CPI (Consumenten Prijs Index) op een hoger percentage uitkomt, dan worden de lonen met dat hogere percentage verhoogd.


In ieder geval wel verhoging voor 2018. 2019 is het maar 1,7% geen vetpot. Had veel beter gekunt.

Loonschalen 2.1 en 3.1
Aan het einde van de looptijd van de cao (2023) zal het loon in de schalen 2.1 en 3.1. ten minste 125 procent van het dan geldende wettelijk minimumloon bedragen.

Aanloopsalarisschaal
De aanloopsalarisschaal wordt per loonperiode 1 van 2019 afgeschaft.


Was natuurlijk beter geweest om loonschaal 2 en 3 die met periodieken te verlengen met meerdere jaren.

Looptijd
De cao loopt van 1 juli 2018 tot en met 30 juni 2023. Een cao voor 5 jaar is uitzonderlijk. Door te kiezen voor zo’n lange looptijd, garanderen we duidelijkheid en stabiliteit in de branche. De werkgevers weten waar ze aan toe zijn en kunnen hier in de – vaak langlopende – contracten met opdrachtgevers rekening mee houden. Tegelijkertijd zijn jullie de komende jaren verzekerd van een goede loonsverhoging, verbetering van de pensioenregeling, gezondere roostersystematiek én de garantie dat de werkdruk omlaag gaat.


Tja, weet niet wat ik van moet zeggen.

Gezondere roosters
We hebben afgesproken om de roostersystematiek aan te passen met als doel:

- Minder werkdruk
- Meer rust
- Meer voorspelbaarheid
- Meer hersteltijd


We gaan het zien.

Om tot die aanpassingen te komen, stellen we een brede werkgroep samen. Daarin zal in ieder geval een roosterspecialist van de vakbonden zitten en is natuurlijk plaats voor (een vertegenwoordiging van) onze leden. De werkgroep gaat zo spoedig mogelijk aan de slag en zal in het eerste kwartaal van 2019 aanbevelingen doen aan cao-partijen. De nieuwe roostersystematiek zal uiterlijk in het eerste kwartaal van 2020 van kracht worden.

In de werkgroep kunnen alle elementen van de roostersystematiek, waaronder ook het aantal tijdvakken in een loonperiode, in onderlinge samenhang worden besproken. Alle varianten, alternatieven en ideeën van werknemers en werkgevers zullen samengebracht worden, zonder op voorhand de werkgroep beperkingen op te leggen.
Alles wat helpt om de werkdruk te verlagen, voorspelbaarheid en meer rust en hersteltijd in de roosters te brengen, zullen we de komende tijd nader bespreken.


Dat verhaal hebben wij wel eens eerder gehoord, waarop nooit echt een uitkomst is gekomen.

Verlagen arbeidsduur
Daarnaast hebben we afgesproken dat met ingang van loonperiode 1 van 2023 een fulltimer geen 152 uur per loonperiode werkt, maar 144 uur per loonperiode. Voor parttimers geldt dit naar rato van hun parttime-percentage. Dat betekent dat je dus minder gaat werken voor hetzelfde salaris. Omgerekend is dat – los van de afgesproken loonsverhogingen – een flinke salarisverbetering van ongeveer 5,2 procent.


Nou planner wat vindt jij hiervan??

Beter pensioen
We hebben afgesproken dat we tegen maximaal dezelfde kosten als nu een veel betere pensioenregeling invoeren. Daarover vragen we advies aan deskundigen. De vakbonden zijn nauw bij dit proces betrokken en zullen hun leden actief in dat proces meenemen. De nieuwe pensioenregeling gaat in op 1 januari 2020.Modewoord van 2018 = : werkgroep instellen om het allemaal uit te zoeken bla bla bla.

Meer zekere contracten
We hebben afgesproken dat 80 procent van de beveiligers in een bedrijf een contract voor onbepaalde tijd heeft. Een vast contract biedt beveiligers duidelijkheid en zekerheid.


Nou, in de praktijk gaat dat niet gebeuren, zeker niet met 80%.

Eindejaarsuitkering
Met ingang van 2019 wordt de peildatum voor de eindejaarsuitkering gelijk gesteld aan de datum van uitbetaling. De eindejaarsuitkering wordt uitbetaald in loonperiode 12 (dat is een week na einde loonperiode 11).
Hierdoor zouden beveiligers in het eerste jaar een deel van hun eindejaarsuitkering mislopen. Om dat te voorkomen nemen de werkgevers in 2019 de “ontbrekende” loonperiodes 12 en 13 voor hun rekening en betalen ze dus de volledige eindejaarsuitkering over 13 loonperiodes. De hoogte van de uitkering over de loonperiodes 12 en 13 wordt berekend door het gemiddelde te nemen van de 11 voorafgaande loonperiodes.


Volgens mij hebben wij dat al een aantal jaar.

Minuren
Vanaf loonperiode 1 van 2019 zal het maximaal saldo aan op te bouwen aantal minuren elk jaar met 10 uren per jaar worden verminderd totdat een maximum van 40 uren is bereikt.
Dus vanaf loonperiode 1 van 2019 is het maximum aantal op te bouwen minuren 80, vanaf loonperiode 1 van 2020 is het maximum aantal op te bouwen minuren 70, vanaf loonperiode 1 van 2021 is het maximum aantal op te bouwen minuren 60, vanaf loonperiode 1 van 2022 is het maximum aantal op te bouwen minuren 50 en vanaf loonperiode 1 van 2023 is het maximum aantal op te bouwen minuren 40.


Ze hadden gelijk die min-uren moeten afschaffen.

Generatiepact
We hebben afgesproken dat er met ingang van loonperiode 1 van 2020 op een nader te bepalen leeftijd een 80-90-100-regeling (80 procent werken, waarbij het salaris 90 procent is en pensioen 100 procent) wordt ingevoerd. In het eerste kwartaal van 2019 bepalen partijen de inhoud van deze regeling. Onderdeel van deze regeling is een gefaseerde opbouw onder gelijktijdige uitfasering van de leeftijdsdagen als bedoeld in artikel 80 lid 5. Partijen nemen reeds bestaande regelingen als voorbeeld.


Hmm, waarom zou je als 55plus 80% gaan werken tegen 90% salaris. Het leven is even duur als voor iemand die 30 jaar oud is. Zeer vreemde regels, staat er niet bij, of je verplicht ben om hieraan deel te nemen.

Reparatie WW en WGA
Partijen zullen zich vóór het einde van 2018 aansluiten bij een cao die er in voorziet dat het de WW en WGA worden gerepareerd.


Planner wat vindt jij hiervan??

Duurzaam meedoen
Gezien voortschrijdend gebruik van nieuwe technologie in de beveiligingsbranche wordt speciale aandacht besteed aan het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid/employability van medewerkers. Belangrijk is daarbij bewustwording van de noodzaak tot ontwikkelen van talenten, vaardigheden en competenties voor huidige en toekomstige functies. Hiertoe zal een bewustwordingscampagne worden gestart.
Verder zullen door vakbonden ontwikkelde programma’s ter ontwikkeling en opleiding voor functies buiten de branche worden voorgesteld en ondersteund. EVC trajecten kunnen hiertoe ook behoren. De benodigde subsidie hiervoor wordt aangevraagd bij de Stuurgroep Opleiden (voorheen SOBB). Voorstellen kunnen door partijen rechtstreeks, ook gedurende de looptijd, worden ingebracht.


Als ik het goed lees, het werk neemt af door automatisering, digitalisering en kostenbesparingen binnen het bedrijfsleven waardoor inzet beveiliging, met name man-beveiliging stukken minder wordt. De laatste jaren zien we al dat het werk afneemt. De stoelendans van grote klanten naar andere concurrenten,  l;anten die openen, sluiten, alarmopvolging, storingen zelf ter hand nemen en/0f de mobiele surveillance in huren, alleen maar om kosten te besparen.

Functiegebouw
Cao-partijen zullen een erkende systeemhouder voor functiewaarderingssystemen opdracht geven tot een herijking van het bestaande functiegebouw. Een werkgroep samengesteld namens partijen zal dit proces begeleiden. Actuele en nieuwe rollen zullen in deze herijking een plek krijgen. Dit kan consequenties hebben voor het loongebouw. Dit proces is gedurende de looptijd van de cao afgerond.


aaach kijk weer het modewoord van 2018: werkgroep.

Voldoen aan wetgeving
Cao-partijen geven een externe deskundige de opdracht een inventarisatie te doen van cao-bepalingen die strijdig zijn met de wet. Cao-partijen spreken af voor loonperiode 1 van 2020 afspraken te maken die er toe leiden dat deze artikelen uit deze cao worden verwijderd.


Nou, ze zijn wel wakker, lijkt mij beter omdat eerst te doen, voordat het CAO een feit is. Want nu kan bedrijven nog onderuit komen in het CAO en zich beroepen op het gesloten CAO: kijk het staat in het CAO, het mag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

De leden hebben het laatste woord
Al met al een flink pakket aan afspraken, dat door de onderhandelingsdelegatie van kaderleden en vakbondsbestuurders van CNV Vakmensen aan jullie wordt voorgelegd.


IDD.

Ik ben nog steeds niet overtuigd, zaken zijn onduidelijk.

Ik zie geen reden om voor te stemmen.

yarcon

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 601
 • Sic Semper Tyrannis!
  • Bekijk profiel
 • Bedrijf: G4S
 • Functie: Beveiliger
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #21 Gepost op: donderdag 20 september 2018, 20:17 »
De Unie is blijkbaar door die sell-outs van de FNV en CNV buitenspel gezet.
Lekker veel eenheid dus bij de bonden...

Dat minder uren werken voor hetzelfde geld vind ik prima, voer dat maar meteen in!
Sommige mensen schijnen maar niet te begrijpen dat ze fulltimer blijven maar meer vrije tijd krijgen voor hetzelfde loon.
En als je dan toch een dag extra werkt heb je dus gewoon meer geld.

Maar als je minder verlof gaat opbouwenmag ik dan tenminste aannemen dat je voor een verlofdag ook minder uren moet inleveren?

De loonsverhogingen in 2018 en 2019 vind ik maar matig.
Zeker omdat we al stil staan sinds het verstrijken van de oude CAO.
Daar had best een procentje of 1,5 - 2,5 bijgemogen.
Of op zijn minst en eenmalige uitkering zoals bij de "Airport Security" CAO.

Tel daar bij op dat het FNV laatst liep te schreeuwen over een looneis van 5% voor 2019....
Waarom dan ondertussen de beveiligers afschepen met minder?

Ik vond de bonden al niks maar het FNV en CNV maken het nu wel erg bont.....
Vraag mij af wat hun leden hiervan vinden....
Ben bang dat die hier maar weer genoegen mee nemen en zich weer blind staren op de percentages vanaf 2020.....


yarcon

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 601
 • Sic Semper Tyrannis!
  • Bekijk profiel
 • Bedrijf: G4S
 • Functie: Beveiliger
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #22 Gepost op: donderdag 20 september 2018, 20:32 »
@Beveiliger64:

Waarom zou iemand geen 80% willen werken voor 90% loon en 100% pensioenopbouw?

Stel je kinderen zijn de deur uit en je partner werkt ook nog en die heeft een goed salaris (dus werkt per definitie niet in de beveiliging).....

Maar dan zou het gebruik maken van die regeling wel een keuzemogelijkheid moeten zijn en geen verplichting voor iedereen....

Wat betreft die werkgroepen:
Is "werkgroep" geen synoniem voor "doofpot"?

En meer rust en minder werkdruk?
Dat zal wel altijd een utopie blijven!


parttimer2

 • Groentje
 • *
 • Berichten: 3
 • Veiligheid voor alles!
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #23 Gepost op: donderdag 20 september 2018, 20:48 »
Net bij CNV tegen gestemd. Ik hoop dat er veel volgen.

Beveiliger64

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 409
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #24 Gepost op: donderdag 20 september 2018, 23:59 »
De Unie is blijkbaar door die sell-outs van de FNV en CNV buitenspel gezet.
Lekker veel eenheid dus bij de bonden...

Dat minder uren werken voor hetzelfde geld vind ik prima, voer dat maar meteen in!
Sommige mensen schijnen maar niet te begrijpen dat ze fulltimer blijven maar meer vrije tijd krijgen voor hetzelfde loon.
En als je dan toch een dag extra werkt heb je dus gewoon meer geld.

Maar als je minder verlof gaat opbouwenmag ik dan tenminste aannemen dat je voor een verlofdag ook minder uren moet inleveren?

De loonsverhogingen in 2018 en 2019 vind ik maar matig.
Zeker omdat we al stil staan sinds het verstrijken van de oude CAO.
Daar had best een procentje of 1,5 - 2,5 bijgemogen.
Of op zijn minst en eenmalige uitkering zoals bij de "Airport Security" CAO.

Tel daar bij op dat het FNV laatst liep te schreeuwen over een looneis van 5% voor 2019....
Waarom dan ondertussen de beveiligers afschepen met minder?

Ik vond de bonden al niks maar het FNV en CNV maken het nu wel erg bont.....
Vraag mij af wat hun leden hiervan vinden....
Ben bang dat die hier maar weer genoegen mee nemen en zich weer blind staren op de percentages vanaf 2020.....

Ik staar mij niet op de loonsverhogingen.

Je heb zeker een goed punt, dat de vakbonden keihard liepen te gillen dat het beter moest, maar uit eindelijk is dit akkoord een wassen neus.

De 144 uur heeft alleen te maken met het afwaarderen van het werk. Er is al jaren een grote krimp gaande in de beveiliging. Minder klanten, personeel overschot, vergrijzing, kluns beveiligingsbedrijven, uitzendkrachten, de  flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Wat tegen de borst stoot is dat de vakbonden totaal niet communiceren.

Als 144 de nieuwe full time wordt, met hetzelfde salaris, dezelfde verlof uren opbouw bij 152 uur, 100% deeltijd percentage, dus meer salaris tegen meer loon is dat geen slecht resultaat.

Maar is teveel onduidelijkheid, en daar wil ik duidelijkheid over.

Om ook gelijk te reageren wat er mis is met 80% werken = 90 % salaris tegen 100% pensioen is leuk, als beide partners werken waar voldoende inkomen is. Het is zeker geen pretje om alleen staand te zijn, met alle hoge kosten te hebben en dan minder werken tegen 10% minder inkomen.

Let wel: deze nieuwe regeling is op vrij willige basis.

Beveiliger64

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 409
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #25 Gepost op: vrijdag 21 september 2018, 00:06 »
De FNV heeft met de uitwerking CAO akkoord het zinnetje geplaatst om positief te stemmen.

Dat is op zich al vreemd, om het kiesgedrag van hun leden te beïnvloeden. Kan naar mijn inziens alleen betekenen, dat er rotte vis binnenkort verkocht gaat worden. Er zit achter hun beïnvloeding een naar luchtje aan, maar dat kan je immers verwachten van LINKS gedrag.

Planner

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 3.535
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #26 Gepost op: vrijdag 21 september 2018, 11:13 »
De 144 uur heeft alleen te maken met het afwaarderen van het werk. Er is al jaren een grote krimp gaande in de beveiliging. Minder klanten, personeel overschot, vergrijzing, kluns beveiligingsbedrijven, uitzendkrachten, de  flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Dan is het toch alleen maar goed dat je minder gaat werken tegen hetzelfde salaris, want anders, als de markt gaat krimpen zoals jij zegt, dan zouden er ook nog (meer) mensen uit moeten.

Wat tegen de borst stoot is dat de vakbonden totaal niet communiceren.

Nu ben ik de laatste die gaat zeggen dat de vakbonden altijd goed communiceren, maar in dit geval valt het best mee. Een paar uur nadat er een akkoord was bereikt waren de eerste berichten al beschikbaar

Als 144 de nieuwe full time wordt, met hetzelfde salaris, dezelfde verlof uren opbouw bij 152 uur, 100% deeltijd percentage, dus meer salaris tegen meer loon is dat geen slecht resultaat.

De verlofopbouw zal waarschijnlijk wel iets minder worden, zoals door Pieter Baan duidelijk uitgelegd:

Het aantal verlofdagen zal ongetwijfeld hetzelfde blijven, 24 verlofdagen voor een fulltimer, want hierover staat niets in het CAO onderhandelingsresultaat.

Het aantal verlofuren per verlofdag zal inderdaad wel eens minder kunnen worden.

Bij 160 uur was een verlofdag 8 uur

Bij 152 uur werd het 152/160 x 8 = 7,6 uur

Bij 144 uur wordt dit 144/152 x 7,6 uur =  7,2 uur (als het op dezelfde manier gaat worden berekend!)

Per jaar lever je dus 24 x ,4 uur = 9,6 uur verlof in.

Maar per jaar werk je 13 x 8 uur = 104 uur minder

Voor parttimers geldt dit naar rato
Bij werken op doordeweekse feestdagen en extra dienstjaren kun je verlof opbouwen, hiervoor geldt dezelfde afname.

Maar is teveel onduidelijkheid, en daar wil ik duidelijkheid over.

De onduidelijkheid bestaat vooral uit afspraken die gemaakt zijn over wat zij in de komende tijd nog willen gaan doen. En die duidelijkheid ga je dus niet krijgen. Het probleem wat de bonden hier hebben is dat zij in het verleden vaker dit soort 'keiharde' afspraken hebben gemaakt, die achteraf helemaal niets waard bleken te zijn.

En hoe kan je nu zeggen dat de roostersystematiek beter gaat worden, zonder maar enigszins te weten welke richting het op gaat?

Om ook gelijk te reageren wat er mis is met 80% werken = 90 % salaris tegen 100% pensioen is leuk, als beide partners werken waar voldoende inkomen is. Het is zeker geen pretje om alleen staand te zijn, met alle hoge kosten te hebben en dan minder werken tegen 10% minder inkomen.

Let wel: deze nieuwe regeling is op vrij willige basis.


Wat is er dan mis mee? Als je het niet wilt, dan doe je het niet! Als je wel de mogelijkheid hebt, lijkt het mij een riante regeling. Overigens zal je, als je die 10% salaris niet kunt missen, ook een probleem hebben wanneer je met pensioen gaat, want ik denk dat je er dan ook op achteruit gaat, wellicht nog wel meer dan 10%. Wellicht kan je wel gebruik maken van die mogelijkheid, en dan ga je (elders) nog wat extra bijklussen?

Planner

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 3.535
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #27 Gepost op: vrijdag 21 september 2018, 11:32 »
Verlagen arbeidsduur
Daarnaast hebben we afgesproken dat met ingang van loonperiode 1 van 2023 een fulltimer geen 152 uur per loonperiode werkt, maar 144 uur per loonperiode. Voor parttimers geldt dit naar rato van hun parttime-percentage. Dat betekent dat je dus minder gaat werken voor hetzelfde salaris. Omgerekend is dat – los van de afgesproken loonsverhogingen – een flinke salarisverbetering van ongeveer 5,2 procent.


Nou planner wat vindt jij hiervan??

Wat ik al heb gezegd, ik zie werkelijk niet in wat het probleem is? Overigens is het voor de werknemers een salarisverhoging van ongeveer 5,2%, maar het kost de werkgevers uiteindelijk nog meer....

Modewoord van 2018 = : werkgroep instellen om het allemaal uit te zoeken bla bla bla.

Dat ben ik zeker met je eens. En nu is dat nog niet eens zo erg, maar wel wanneer het gaat om het voor of tegen stemmen tegen een CAO. Want dan wil je precies weten waar je wel of nee tegen stemt, zeker in het geval dat er van dit soort afspraken in het verleden weinig (en soms zelfs niets) terecht is gekomen!


Meer zekere contracten
We hebben afgesproken dat 80 procent van de beveiligers in een bedrijf een contract voor onbepaalde tijd heeft. Een vast contract biedt beveiligers duidelijkheid en zekerheid.


Nou, in de praktijk gaat dat niet gebeuren, zeker niet met 80%.

Het probleem is, dat er (te) weinig controle is in de branche.

Eindejaarsuitkering
Met ingang van 2019 wordt de peildatum voor de eindejaarsuitkering gelijk gesteld aan de datum van uitbetaling. De eindejaarsuitkering wordt uitbetaald in loonperiode 12 (dat is een week na einde loonperiode 11).
Hierdoor zouden beveiligers in het eerste jaar een deel van hun eindejaarsuitkering mislopen. Om dat te voorkomen nemen de werkgevers in 2019 de “ontbrekende” loonperiodes 12 en 13 voor hun rekening en betalen ze dus de volledige eindejaarsuitkering over 13 loonperiodes. De hoogte van de uitkering over de loonperiodes 12 en 13 wordt berekend door het gemiddelde te nemen van de 11 voorafgaande loonperiodes.


Volgens mij hebben wij dat al een aantal jaar.

Dat klopt, en dat staat er toch ook? Alleen veranderd het dus een beetje.

Minuren
Vanaf loonperiode 1 van 2019 zal het maximaal saldo aan op te bouwen aantal minuren elk jaar met 10 uren per jaar worden verminderd totdat een maximum van 40 uren is bereikt.
Dus vanaf loonperiode 1 van 2019 is het maximum aantal op te bouwen minuren 80, vanaf loonperiode 1 van 2020 is het maximum aantal op te bouwen minuren 70, vanaf loonperiode 1 van 2021 is het maximum aantal op te bouwen minuren 60, vanaf loonperiode 1 van 2022 is het maximum aantal op te bouwen minuren 50 en vanaf loonperiode 1 van 2023 is het maximum aantal op te bouwen minuren 40.


Ze hadden gelijk die min-uren moeten afschaffen.

In onderhandelingen sluit je compromissen. Ik denk dat dit best wel een goed onderhandelingsresultaat is

Hmm, waarom zou je als 55plus 80% gaan werken tegen 90% salaris. Het leven is even duur als voor iemand die 30 jaar oud is. Zeer vreemde regels, staat er niet bij, of je verplicht ben om hieraan deel te nemen.

Daar heb ik inmiddels genoeg over gezegd

Reparatie WW en WGA
Partijen zullen zich vóór het einde van 2018 aansluiten bij een cao die er in voorziet dat het de WW en WGA worden gerepareerd.


Planner wat vindt jij hiervan??

Tja, weer een belofte waarvan de uitkomst onzeker is

Als ik het goed lees, het werk neemt af door automatisering, digitalisering en kostenbesparingen binnen het bedrijfsleven waardoor inzet beveiliging, met name man-beveiliging stukken minder wordt. De laatste jaren zien we al dat het werk afneemt. De stoelendans van grote klanten naar andere concurrenten,  l;anten die openen, sluiten, alarmopvolging, storingen zelf ter hand nemen en/0f de mobiele surveillance in huren, alleen maar om kosten te besparen.

Dan is het toch alleen maar goed dat er, behalve een verlaging van de arbeidsduur voor iedereen, ook nog een (vrijwilllge) extra verlaging van de arbeidsduur voor oudere werknemers komt. Des te minder mensen hoeven buiten de sector hun heil te zoeken.

aaach kijk weer het modewoord van 2018: werkgroep.

Inderdaad


Voldoen aan wetgeving
Cao-partijen geven een externe deskundige de opdracht een inventarisatie te doen van cao-bepalingen die strijdig zijn met de wet. Cao-partijen spreken af voor loonperiode 1 van 2020 afspraken te maken die er toe leiden dat deze artikelen uit deze cao worden verwijderd.


Nou, ze zijn wel wakker, lijkt mij beter omdat eerst te doen, voordat het CAO een feit is.

Inderdaad. De afschaffing van de ORT over vakantiedagen daar zaten de bonden zelf bij en hebben het toch doorgezet en zelfs verdedigd! Saillant detail iss, dat collega bondsbestuurders op dat moment voor werknemers in andere branches al rechtszaken aan het voeren waren

Want nu kan bedrijven nog onderuit komen in het CAO en zich beroepen op het gesloten CAO: kijk het staat in het CAO, het mag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nee hoor, zo werkt dat niet. Wanneer een CAO artikel in strijd is met een wet, dan is dit artikel nietig. Zo snap ik nog steeds niet dat beveiligers zich niet verenigen en gezamenlijk een procedure beginnen om achterstallige ORT over vakantieuren terug te eisen.

Ik ben nog steeds niet overtuigd, zaken zijn onduidelijk.

Ik zie geen reden om voor te stemmen.

Dat recht heb je, en ik geef je groot gelijk. Want ondanks dat er best wel wat goede punten inzitten, vind ik dat er veel te veel zachte afspraken zijn gemaakt waar je niets mee kan.

Ik ben heel benieuwd naar de uitslag, en vooral ook, wat er gebeurd, als de meerderheid van de stemmen tegen is, maar wanneer de meerderheid bij 1 bond wel voor is?

Beveiliger64

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 409
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #28 Gepost op: zaterdag 22 september 2018, 01:22 »
 Ik zelf tegen gestemd.

het CAO akkoord rammelt van alle kanten.

Maanden lang lagen de vakbonden en werkgevers met elkaar over hoop, en binnen 3 dagen lag er een akkoord op tafel. Zeer twijfelachtig als je het mij vraagt. De vakbonden verkopen een verhaal dank zij de inzet van de beveiligers. Wat een kul verhaal. Achter de schermen is er altijd contacten geweest. En binnen 3 dagen is er ineens een geweldig akkoord, wat eigenlijk niet erg positief is.

- Het afwaarderen van 152 uur naar 144 uur in 2023, waar tegenover 5.25% staat is hetzelfde verhaal als in 2012 m.b.t. tot de afschaf van de ADV, de afwaardering van 160 naar 152 uur.
- Onduidelijkheid - en ik blijf het roepen: deelname percentage pensioen, verlofuren regeling etc. Hierop geven de bonden geen gehoor.

EN!!!! De FNV geeft een positief stem advies af.

Zeer zeer zeer vreemd. de Linkse FNV tracht het kiesgedrag te beïnvloeden, en zijn dus niet neutraal, zoals het CNV. Het Stemadvies te beïnvloeden, betekent: LEDEN OPPASSEN, HET ZAAKJE STINKT.

Volgens de nieuwsbrief van het CNV van deze week:

Voldoen aan wetgeving
Cao-partijen geven een externe deskundige de opdracht een inventarisatie te doen van cao-bepalingen die strijdig zijn met de wet. Cao-partijen spreken af voor loonperiode 1 van 2020 afspraken te maken die er toe leiden dat deze artikelen uit deze cao worden verwijderd.


De vraag is echter of het wettelijk is toegestaan om meer dan 1 keer via een CAO overeen gekomen contracturen in een arbeidsovereenkomst wederom af te waarderen via een achterdeur - truc ''CAO van de Beveiliging is van toepassing''.

Dat is op zich al een merkwaardig verhaal.

- Salarisverhoging met 1,5%, en dan voor 1 maand, loonperiode 13, terwijl de vakbonden zich hebben ingezet op 3%. Waar is de rest van de loonsverhoging over het gehele jaar 2018?


Duurzaam meedoen
Gezien voortschrijdend gebruik van nieuwe technologie in de beveiligingsbranche wordt speciale aandacht besteed aan het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid/employability van medewerkers.


Dat heeft te maken met de verandering in de markt, past in de nieuwe tijd.

Belangrijk is daarbij bewustwording van de noodzaak tot ontwikkelen van talenten, vaardigheden en competenties voor huidige en toekomstige functies. Hiertoe zal een bewustwordingscampagne worden gestart.

Ruim begrip, waar je eigenlijk niets mee kan.


Verder zullen door vakbonden ontwikkelde programma’s ter ontwikkeling en opleiding voor functies buiten de branche worden voorgesteld en ondersteund. EVC trajecten kunnen hiertoe ook behoren. De benodigde subsidie hiervoor wordt aangevraagd bij de Stuurgroep Opleiden (voorheen SOBB). Voorstellen kunnen door partijen rechtstreeks, ook gedurende de looptijd, worden ingebracht.

Plat gezegd: het ordinaire eruit werken van onbekwame vaste medewerkers, die wat markeren etc. Overtallig personeel waar geen werk meer voor is. RAUS Mit DIR.

De leden hebben het laatste woord
Al met al een flink pakket aan afspraken, dat door de onderhandelingsdelegatie van kaderleden en vakbondsbestuurders van CNV Vakmensen aan jullie wordt voorgelegd.


Nou en of. Staar je niet blind op een paar procenten, denk goed na wat dit CAO akkoord voor je betekend.

Planner

 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 3.535
  • Bekijk profiel
Re: CAO onderhandelingsresultaat detail
« Reactie #29 Gepost op: zaterdag 22 september 2018, 18:46 »
De FNV heeft met de uitwerking CAO akkoord het zinnetje geplaatst om positief te stemmen.

Dat is op zich al vreemd, om het kiesgedrag van hun leden te beïnvloeden.

ga nu niet overal iets achter zoeken. het is heel gebruikelijk dat bonden een akkoord voorleggen met een positief, neutraal of negatief advies. het rare vind ik van een positief advies in dit geval, dat het resultaat op de korte termijn helemaal niet is waarmee men de onderhandelingen is ingegaan. Dan lijkt mij een neutraal advies beter passen, tenzij zij natuurlijk zo tevreden zijn over het resultaat op lange termijn dat ze dat 'verlies' op de koop toe nemen.