Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - amstaf3

Pagina's: [1]
1

Bron noordhollandsdagblad

http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/alkmaar/article14503553.ece/Alkmaarse-
beveiliger-redt-hoertje-maar-raakt-vergunning-kwijt

Gepubliceerd op 11 maart 12, 13:22Laatst bijgewerkt op 11 maart 12, 13:23
 ALKMAAR - Okee, hij had die trap niet mogen uitdelen toen hij een verdachte aanhield. Dat geeft Achterdam-beveiligingsman Peter H. grif toe. Maar dat is geen reden om hem gelijk brodeloos te maken door zijn vergunning in te trekken.
 
,,Een rechter wordt toch ook niet uit zijn functie ontheven als hij - na een lange staat van dienst - fout vonnist waardoor iemand tien jaar onterecht worden opgesloten?'' Bestuursrechter D. de Feijter moest zowaar even glimlachen toen ze het argument hoorde.

Peter H. is al zestien jaar werkzaam in de beveiliging. Van onbesproken gedrag. Dat veranderde op 13 september vorig jaar. Toen drukte een van de prostituees aan de Achterdam op de noodknop. H. en zijn medebewaker snelden naar de peeskamer en troffen een klant aan die de vrouw had mishandeld. Omdat die vrouw weigerde aangifte te doen, moesten de bewakers de man laten lopen. Hij werd door een vriend meegenomen naar de Dijk.

Vervolgens kwam hij tot drie keer toe terug op de fiets om de bewakers te intimideren. ,,Hij riep dat hij ons dood zou maken en dat hij onze moeders en vrouwen van alles zou aandoen'', aldus H. tegen de rechter. ,,Toen hij voor de vierde keer langs kwam fietsen besloten we hem aan te houden. Doordat mijn partner nog niet zo ervaren was als ik ging het mis. Hij trok de man iets te hard van zijn fiets.''

In de vechtpartij die volgde deelde H. een trap uit. ,,Dat was fout'', gaf hij toe. ,,We kwamen in een geweldspiraal terecht.'' H. had zelf de politie gebeld om de aanhouding te melden, maar de gehavende lastpak deed aangifte tegen de twee beveiligers. Het was voor de politie reden genoeg om de beveiligingstoestemming per direct in te trekken. En daarmee kon H. na zestien jaar ineens zijn werk niet meer doen. Dat vinden hij en zijn raadsman R. Kiewitt een te zware sanctie. Temeer omdat de strafprocedure nog loopt. Ze vinden dat H. weer aan het werk moet kunnen totdat er en vonnis is.

Namens de politie merkte L. Seinen op dat het feit dat de beveiliger de trap heeft toegegeven reden genoeg is om de vergunning in te trekken.

Uitspraak 23 maart.

2
Nieuws en evenementen / Ophef over identificatieplicht
« Gepost op: dinsdag 13 maart 2012, 11:02 »
Bron:  privacyflits.nl

http://www.privacyfirst.nl/privacy-first/columns/item/515-ophef-over-identificatieplicht.html

zaterdag 10 maart 2012 16:37

Gastcolumn door Johan van Someren (Stichting Meldpunt Misbruik ID-plicht)

Het Openbaar Ministerie (OM) tekende onlangs beroep aan tegen de vrijspraak van een orthodox-joodse man die zich niet terstond kon identificeren. De man werd op 8 oktober jl. staande gehouden en verzocht zich te identificeren. De man vertelde de agenten dat hij geen ID-kaart bij zich had omdat het sabbat was. De religieuze regels die hij volgt, verbieden het om tijdens de sabbat iets bij zich te dragen. Wel gaf hij de politie toestemming om zijn rijbewijs thuis op te halen om zo zijn identiteit vast te stellen. Daarmee heeft hij in tegenstelling tot wat het OM beweert, aan de identificatieplicht voldaan. De kantonrechter ontsloeg de betreffende man op 17 februari jl. van rechtsvervolging.

Sinds januari 2005 geldt in Nederland de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht. Burgers moeten op verzoek van een daartoe bevoegd ambtenaar een identificatiebewijs kunnen tonen; er is sprake van een toonplicht. De plicht tot het dragen van een identiteitsbewijs (draagplicht) staat niet in de wet. Dit verschil mag academisch lijken, maar heeft belangrijke consequenties voor de dagelijkse praktijk. Het betekent niets meer en minder dan dat iemand die geen identiteitsbewijs draagt op zich niet in overtreding is. En dat geldt niet alleen voor mensen met een bepaald geloof.
 
In Nederland is er jaren veel weerstand geweest tegen de invoering van de identificatieplicht. Dat heeft ook te maken met het feit dat in de oorlog door het Nederlandse persoonsbewijs veel joden zijn afgevoerd.
 
In december 2003 werd de uitbreiding van de identificatieplicht in de Tweede Kamer besproken. Het wetsvoorstel kreeg veel kritiek van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de Orde van Advocaten en het College Bescherming Persoonsgegevens, dat wees op het gebrek aan onderbouwing en de strijdigheid met art. 8 lid 2 EVRM. Privacy International wees er bovendien op dat de plicht tot het dragen van een identiteitsbewijs in strijd is met het VN-verdrag voor de rechten van het kind, art. 16. Kort voor het parlementaire debat werd de draagplicht dan ook uit het wetsvoorstel geschrapt. Minister Donner verklaarde alleen een toonplicht in te willen voeren. Voor de PvdA was deze verandering een argument om voor te stemmen. De ChristenUnie, SGP, GroenLinks en SP stemden tegen de wet. Toen de wet was aangenomen wilde de VVD alsnog een draagplicht. In 2007 deed Henk Kamp (VVD) als Kamerlid opnieuw een poging om via een boerkaverbod de plicht tot het dragen van een identiteitsbewijs in de wet te laten opnemen.
 
In andere landen met alleen een toonplicht, zoals bv. Duitsland of Luxemburg, betekent dit daadwerkelijk dat men niet verplicht is een identiteitsbewijs bij zich te dragen. Als daar een persoon wordt aangehouden en hij/zij heeft geen identiteitsbewijs bij zich, wordt hij of zij in de gelegenheid gesteld dat op te halen tenzij er een dringende reden is de persoon meteen mee te nemen. In België is er wel een draagplicht en wel vanaf 1919. In Frankrijk is er een toonplicht voor Franse staatsburgers en een draagplicht voor migranten.
 
In Nederland wordt de toonplicht in de praktijk ten onrechte uitgelegd als draagplicht. Om dit te bereiken spreekt de wet van "aanbieden bij de eerste vordering" en moeten we volgens de Postbus 51-folder altijd een identiteitsbewijs bij ons hebben. Een folder is echter niet hetzelfde als de letterlijke tekst van de wet. De Haagse kantonrechter heeft op dit punt dan ook een juiste uitspraak gedaan.
 
Het OM lijkt zich hier niet bij neer te leggen, en de plicht om een identiteitsbewijs te dragen alsnog op een oneigenlijke wijze af te willen dwingen. Een woordvoerder van het OM liet weten: "Het is daarom belangrijk dat een hogere rechter zich hierover buigt. Dan weten burgers ook in de toekomst waar ze aan toe zijn." GroenLinks en de PvdA hebben vragen gesteld over deze kwestie.

3
Nieuws en evenementen / Evenementen niet blij met plan Opstelten
« Gepost op: donderdag 30 juni 2011, 13:11 »

Donderdag 30 juni 2011. BRON: NU.NL

ERMELO - De Vereniging Van EvenementenMakers (VVEM) is ''absoluut niet blij'' met het wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om organisatoren van commerciële evenementen te laten opdraaien voor de inzet van de politie.

Dat zei directeur Hans Ligtermoet donderdag.

Opstelten wil dat organisatoren van besloten evenementen de politie-inzet helemaal betalen. Die van festiviteiten op openbare plaatsen krijgen de helft in rekening gebracht.
De VVEM wijst erop dat organisatoren ook al te maken hebben met een btw-verhoging van 6 naar 19 procent. ''Dan krijgen ze dit ook als toetje. Dat is een zure appel’’, aldus Ligtermoet.

Vreemd

De directeur zegt verder dat organisatoren zelf al veel beveiligers en verkeersregelaars inhuren. Ook vindt hij het ''vreemd’’ dat voetbalwedstrijden niet onder het voorstel vallen. Onder de leden van de VVEM zijn Mojo Concerts en Radio 538.
Volgens Rotterdam Festivals gaan de maatregelen keihard aankomen. ''Er is niet één evenementenorganisator die deze kosten kan opvangen'', zegt directeur Johan Moerman

4
Nieuws en evenementen / Schepen willen bewapende beveiligers aan boord
« Gepost op: donderdag 16 juni 2011, 09:42 »
Radio 1 › Nieuws

14 juni 2011

De piraterij groeit op de wereldzeeen, maar Nederlandse schepen mogen zichzelf er niet  tegen bewapenen. Vanavond praat de Tweede Kamer over het plan om particuliere bewapende beveiligers mee te sturen op schepen onder Nederlandse vlag. Waarom wil minister Hillen dit niet toestaan? Tineke Netelenbos legt het uit. Zij is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Reders.

Bron   http://www.radio1.nl/contents/32280-schepen-willen-bewapende-beveiligers-aan-boord

5
Nieuws en evenementen / Buitenlands beveiliger diploma ook in Nederland geldig
« Gepost op: woensdag 1 juni 2011, 17:34 »
Gepubliceerd: 28 juni 2006 in branchenieuws. Reageer
Minister Donner heeft onder druk van de Europese Commissie een aantal veranderingen in de 'Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus' doorgevoerd. Naast de Nederlandse diploma's worden nu ook diploma's uit een andere lidstaat van de Europese Unie geaccepteerd.
Het diploma moet ook geaccepteerd worden als het afkomstig is uit een staat die geen lid is van de Europese Unie maar wel betrokken is bij een verdrag dat Nederland ook getekend heeft. Iemand met een buitenlands diploma hoeft nu in Nederland niet opnieuw een beveiligingsopleiding te volgen of een vergunning aan te vragen. Tevens kunnen door deze maatregelen de in Nederland geldende eisen behouden blijven.


6
Nieuws en evenementen / Dancefeesten krijgen nota voor politie-inzet
« Gepost op: woensdag 1 juni 2011, 17:22 »
Gepubliceerd: 31 mei 2011 in veiligheid.
Dancefeesten en andere grote evenementen moeten vanaf volgend jaar betalen voor de inzet van politie. Mogelijk leidt de maatregel tot taakverlichting voor de politie, omdat de organisatie kan kiezen voor particuliere beveiligers.
Dit moet jaarlijks dertig miljoen euro opbrengen, dat terugvloeit naar de politie. De gemeente kan in de vergunning de verplichting opleggen dat politie wordt ingezet. Om wat voor soort feesten het precies gaat, is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Voetbalwedstrijden vallen er echter wel buiten. Ook over de grootte van de evenementen waarvoor de nieuwe regeling gaat gelden, valt nog niet veel te zeggen.
Het wetsvoorstel wordt nog eind juni of begin juli voor consultatie gestuurd naar belanghebbenden, waaronder de politie en de evenementenbranche. Het plan, dat al was opgenomen in regeerakkoord, moet op 1 januari in werking treden. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zegt in een reactie dat het korten op de beveiliging van evenementen zeker driehonderd politiemensen hun baan gaat kosten. De vraag is volgens hem namelijk hoe de in rekening gebrachte kosten uiteindelijk bij de politie terechtkomen.


7
Nieuws en evenementen / Winkeldief mishandelt beveiliger supermarkt HOORN
« Gepost op: zondag 20 maart 2011, 19:14 »
zo 20 mrt 2011, 16:30  Telegraaf
   
Winkeldief mishandelt beveiliger supermarkt HOORN -  Een 23-jarige beveiliger van een supermarkt in Hoorn is zaterdagavond mishandeld door een winkeldief. Het slachtoffer werd hard in zijn gezicht gestompt en geslagen, zo heeft de politie zondag bekendgemaakt.


De beveiligingsmedewerker zag hoe twee mannen blikjes drank pakten en in hun kleren verstopten. Toen de beveiliger het tweetal hierop aansprak buiten de supermarkt op het Betje Wolffplein, ontstond er een worsteling met één van hen. Toen zijn maat hem te hulp schoot, wisten beide winkeldieven te ontkomen.

De beveiligingmedewerker heeft aangifte gedaan van mishandeling. De politie kreeg later een telefoontje van een 19-jarige man uit Hoorn, die op zijn beurt aangifte wilde doen tegen de beveiliger. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Pagina's: [1]