Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Schophond

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 16
31
Ik heb het niet over de inhoud, maar over de manier van (of beter gebrek aan) communiceren en het tijdspad
Wij weten allemaal wat er nu gaat gebeuren en wie er het nakijken heeft.

Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


32
Wat er dan gebeurt is dat er selectief geshopt gaat worden. De loonsverhoging in het akkoord is lager, dus daarvoor lezen we het akkoord. In het akkoord kan men niet verplicht worden tot overwerk als fulltimer, in het akkoord niet, ok dan lezen we daarvoor de lopende CAO.

De vakbonden maken er weer een grote puinhoop van, men is weer eens te laat en denken dan niet over de gevolgen na en laten iedereen in het ongewisse....
Zeg nou zelf.
Hoe kun je hier nu mee akkoord gaan?
Dit verdient toch een tegenstem.


Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


33
Volgens mij is daar wel over gecommuniceerd. Ik weet even niet meer precies wat maar het kwamer op neer dat bij verandering het met terugwerkende kracht is naar 1ste loonperiode.
Inmiddels zijn er toch aardig wat overuren met toeslag betaald.
Kunnen ze straks mooi verrekenen in mei.
Het verdient niet de schoonheidsprijs is de lachwekkende verklaring voor dit akkoord.


Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


34
Dan ben ik heel benieuwd naar het standpunt van de vakbonden hoe er in de tussenliggende tijd verloond moet gaan worden? Volgens de lopende CAO, of volgens het akkoord? Ik mag toch hopen dat ook zij niet selectief gaan shoppen?
Ben ook heel benieuwd wat er teruggevorderd gaat worden wanneer de leden voorstemmen.

Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


35
CAO, werken in de beveiliging en vacatures / Re: overwerktoeslag vanaf 152 uur ipv 144 uur
« Gepost op: donderdag 16 februari 2023, 19:21 »


De afgelopen weken is er (terecht) grote beroering ontstaan over het laatste akkoord, waarin de overwerktoeslag pas vanaf 152 uur betaald gaat (over beter gezegd, blijft) worden vanaf 152 uur, terwijl de arbeidsduur naar 144 uur gaat. De reden is dat de CAO partijen 'vergeten' hebben om dit in de CAO te regelen, en er daardoor dus 'uitvoeringsafspraken' gemaakt moesten worden met dit als uitkomst. Daar kunnen we van alles van vinden, dit is het resultaat en als het akkoord niet weggestemd wordt is dit de realiteit.

Wat de CAO partijen volgens mij nu alleen even 'vergeten' hebben, is om het meerwerk/meeruren anders te definiëren. En wat staat daar dan over in de CAO?

'artikel 1: meeruren: Uren die uitgaan boven de arbeidsduur tot een maximum van 152 uur per loonperiode.'

Dat betekend dus dat ook fuiltimers (max 8) meeruren kunnen hebben, de uren tussen 144 en 152 uur

'artikel lid 2: Zo wordt je vakantiebijslag berekend
Je werkgever berekent je vakantiebijslag over de volgende delen van je salaris over loonperiode 5
van het vorige jaar tot en met loonperiode 4 van het lopende jaar:
...
b. meeruren
...
'


Dat betekend dat je er (8%) vakantiebijslag over opbouwt

Vakantiedagen fulltimer
a. Als je fulltime werkt, heb je per kalenderjaar recht op 20 wettelijke vakantiedagen en 4
bovenwettelijke vakantiedagen. In totaal heb je 182,4 uur of 24 dagen per jaar vakantie. Dit
betekent dat je iedere 4 weken 1,85 vakantiedagen of 14,03 vakantie-uren opbouwt.
...
c. Is er geen dienst ingeroosterd? Dan geldt:
• 1 dag vakantie = 7,6 uur
• 1 week vakantie = 38 uur
• 4 weken vakantie = 152 uur'


Dit betekend dat de vakantie rechten dus niet mee naar beneden gaan.

'artikel 59 lid 2b: Je bouwt vakantiedagen op over alle uren waarop je loon hebt ontvangen tot maximaal 152 uur per loonperiode.'

Dit betekend dat je ook over de meeruren van 144 - 152 (extra) vakantietoeslag opbouwt. Want een fulltimer bouwt over de normale arbeidsduur (van 13x144 uur) dus de 182,4 uur op. Omdat er geen onderscheid mag zijn op basis van arbeidsduur bouwt een partimer dat aantal dus ook over de eerste 144 uur op. Een parttimer bouwt volgens dit artikel dus ook over de meeruren van 144 tot 152 (extra) vakantieuren op, en wederom, omdat er geen onderscheid gemaakt mag worden op basis van arbeidsduur, geldt dat ook voor een fulltimer.....

Nu ben ik heel benieuwd hoe ze hier op gaan reageren? Want ik kan mij nog herinneren dat toen de ADV ingeruild werd voor de 38 urige werkweek (152 uur per periode), dat toen ook in het akkoord NERGENS iets stond dat de vakantieopbouw 7,6 uur per dag zou worden ipv 8 uur. Kennelijk was men dat 'vergeten', maar dat verhinderde niet dat toen het akkoord bevestigd was door de leden die hier dus niets van wisten, dit 'gewoon' in de CAO kwam te staan en men opeens veel vakantieuren kwijt was.

Nu is er eigenlijk iets soorgelijks aan de hand. Nu heeft men weer de arbeidsduur aangepast, en zal ongetwijfeld de vakantieopbouw weer aangepast worden naar 7,2 uur en 172,8 uur per jaar, terwijl dat ook nu weer nergens staat. Dan is het wel een beetje flauw om niet overal waar in de CAO over 152 uur gesproken wordt dit gewoon naar 144 uur te wijzigen, en dat dit in een 'uitvoerings akkoord' (wat is daar de juridische waarde van, er is een CAO die AVV is.?) geregeld moet worden terwijl dat ook in het nadeel is van de werknemers.

Dus, ofwel wijzigt gewoon alles naar rato (152 naar 144, vakantiedag naar 7,2), ofwel de overwerktoeslag blijft van 152, maar dan blijft ook alles wat 'vergeten' is om in het 'uitvoerings akkoord' te regelen bij het oude, en dan is het bovenstaande van toepassing!

Ik ben bang dat het weer cherry picking gaat worden.


Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


36


Het gaat ons niet om de persoon maar om de inhoud en het niet juist inzetten van de processen.
Ook het geven van een positief stemadvies op basis van onjuiste informatie en het proberen een tegenstem te voorkomen vonden wij niet juist.  je had als onderhandelaar ook kunnen zeggen 'dit zijn de voors en dit de tegens, neem het zelf goed door en breng je stem uit'.


Volledig mee eens.
Zeer minachtend.
"De communicatie kan beter" is de dooddoener waarmee het sukkeltje het riet in wordt gestuurd.

Bewust misleiden van bondsleden is de norm geworden.
Dat kan niet zonder gevolgen blijven.

Jullie laten zien dat de grens is bereikt.
Ik hoop dat dit pas het begin is.





Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


37
Dat recht heb je alleen (nog) niet. Dat jij alles naar jezelf toe rekent dat kan ik begrijpen. Ik probeer alles zo veel als mogelijk neutraal te bekijken en door te rekenen.  Daarbij vergelijk ik de oude CAO met het huidige voorstel, en daarbij bedenk ik er geen zaken bij die mischien wel logisch lijken maar nergens staan.
Eens.
Daarom stem ik o.a. ook tegen.

Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


38


Als het wordt afgewezen dan gaat het heel heel lang duren voordat de hoogste rechter de werkgevers uiteindelijk als de verliezende partij aanwijst. De werkgevers moeten daarna een volstrekt onbetaalde en nauwelijks uitvoerbare looncorrectie met terugwerkende kracht uitvoeren. Mijn argumenten heb ik op een rij gezet waarom de werkgevers geen gelijk kunnen krijgen. Vakbondsbestuurders weten dat en tonen zich verantwoordelijk.

De bedrijven worden door inkopers en vooral door de grootste professionele inkopers tegen elkaar opgezet. De marges in de beveiliging zijn daardoor bedroevend laag. Het is een race to the bottom. Er zal geen enkele klant te vinden zijn die met terugwerkende kracht de tarieven gaat corrigeren.

Als jij graag wilt dat het hoogste management in jouw bedrijf ontslag krijgt of als je er geen bezwaar tegen hebt dat je bedrijf failliet gaat of dat je niet opziet tegen een administratief oncontroleerbare chaos en als je er bovendien 100% zeker van bent dat je de komenden 3/ 4 jaar nog in dienst bent.. dan, ja dan misschien is een NEE stem te overwegen.

Hier kan de bond zelfs nog wat van leren.
De wereld vergaat.
Laat je niet bang maken.

De herwaardering verlof heeft ook een dempend effect op deze totale loonsverhoging.
Daar hoor je niemand over.
 



Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


39


Dat zeg ik niet, ik ben het met je eens dat het niet logisch is, lees mijn andere berichten. Alleen wanneer jij zegt dat je er dan financieel op achteruit gaat dan ga ik rekeneh en dan zie ik dat dat niet klopt

Inderdaad, en dan hebben jullie er weer 6% extra bij

0% er bij op 1-1-2024?

Als degenen die er 6% bij willen hebben en geen ADV willen nu gewoon hun contracturen houden (parttime) of (minimaal) 8 uur overwerken, dan hebben zij precies wat jij nu voorstelt

Wanneer je recht hebt op overwerktoeslag en je die niet krijgt reken ik een min in mijn portemonnee.
Ik kan niet anders rekenen.

Die 6% is uitgesteld loon, ons eigen geld.

CPI September dit jaar 0,0% loonsverhoging per 1-1-2024 0,0%

Dat laatste is echt onzin.
In ons voorstel pak je standaard 14,5% loonsverhoging als fulltimer.
Onafhankelijk van een planner.
Krijg je de uren niet dan val je gewoon terug naar 8,5%.

Daarnaast krijgt de Fulltimer in ons voorstel overuren met bijbehorende toeslag wanneer hij gaat overwerken.

In jouw voorstel mag de Fulltimer gedeeltelijk op eigen kosten overwerken om aan die 14,5% te komen.
Het verlies van 8 x 50% toeslag trek ik n.l. weer van de 14,5% af zoals jij die voorstelt.

Het hele overwerk probleem is opgelost in ons voorstel.
De tweedeling is daarmee ook van de baan.


Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


40


Als ik het doorreken, dan kan ik niet tot een andere conclusie komen. Maar dat is toch ook vrij logisch? Eerst kreeg je toch ook geen overwerktoeslag over de uren tussen 144 en 152? Dus daar zit het verschil niet in, wel in het uurloon, dat is 14,5 omhoog gegaan.

Nee, maar het bepaald wel wat je netto overhoudt, wat dus rechtstreeks invloed heeft op je koopkracht

Nee, op dit moment staat de CPI in de min t.o.v. september 2022. Wanneer jij de verwachte kalenderinflatie noemt dan moet je wel uitgaan van 1 januari en dat is dan dus inderdaad het nulpunt als je een vergelijking maakt.

Als je mijn berekening bekijkt kan ik niet anders concluderen. Als jij denkt dat daar een fout in zit, hoor ik graag welke? Jij roept vooral een hoog getallen en vermoedens, zonder die in een logisch verband te ordenen en door te rekenen.

Dat zal dan weer in het CPI van 2024 meegenomen zijn, dus is het zaak om bij volgende onderhandelingen weer CPI indexatie af te dwingen, waarbij de werkgevers natuurlijk niet meer gaan tekenen bij een open einde

Als het akkoord niet weggestemd wordt staat dat in de CAO, En ja, dan moet die niet weer opengebroken worden...

Als dit akkoord weggestemd wordt is er veel werk aan de winkel, de onderhandelingen zullen dan niet makkelijk gaan. En zijn alle meerderheden voor, dan is het gewoon een feit, wat jij daar ook van vindt

Eerder kreeg je ook geen toeslag tussen 152 en 160.
Dus dat hadden ze zo moeten laten volgens jouw kromme redenering?
Want we gingen er toch op vooruit dus laat de toeslag maar zitten?
Het is inderdaad allemaal vrij logisch.
144 is fulltime, daarboven overwerktoeslag.

Bij de eerstvolgende bezuinigingen kan de regering de arbeidskorting zo weer verlagen.

Wat er op 1 januari gebeurt is voor mij bepalend.

1 januari 2023
8,5% erbij voor de Fulltimer.
Ruim 10% inflatie over 2022.

Op 1 januari 2024 0% erbij.
Inflatie van 4% of 5% over 2023.
Ramingen worden inmiddels naar boven bijgesteld.
Prijsplafond verdwijnt midden in de winter.
Hier hoef ik geen sommen voor te maken omdat ik de uitkomst al ken.
Maar ongetwijfeld zul jij dit in een dikke plus kunnen rekenen.

Ik kan er inderdaad niets meer aan doen wanneer dit akkoord zijn goedkeuring krijgt van de leden.
Ik kan alleen maar aangeven dat ze dit slechte gedrocht moeten wegstemmen.

Het enige wat verlichting kan brengen is de ADV opschuiven.
6% per direct erbij.
Probleem met verwerktoeslag is dan opgelost.
Dit is een eerlijke en rechtvaardige oplossing voor alle beveiligers.



Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


41


En jij rekent niet helemaal goed

een fulltimer die gewoon blijft overwerken als nu krijgt over de eerste 152 uur dus 14,5% meer, en over de rest van de overuren ook 14,5% meer, omdat de (overwerk) toeslagen rechtevenredig stijgen met het uurloon. En dan gaat het om de bruto bedragen, netto hou je procentueel nog meer over door het verhogen van de arbeidskortingen...

Dit alles klopt, maar je bent appels met peren aan het vergelijken. De CPI waar de CAO naar kijkt in het jaarcijfer van september, de verwachte inflatie gaat over het kalenderjaar. Als je even zoekt, dan zal je ontdekken dat de CPI de afgelopen maanden is gedaald, en zelfs als deze vanaf nu met 7% stijgt tot september (wat dus onwaarschijnlijk is gezien de verwachtingen blijft het cijfer van september onder de 2,5%, sterker nog, hij zou zelfs onder de 0 uit kunnen komen!

Naast de gemaximaliseerde (en tevens ook geminiliseerde) CPI verhoging komt er dus ook nog dev6% overheen. Ik heb elders al een keer voorgerekend dat jullie nu al sinds 2015 een loonontwikkeling hebben gehad die boven de CPI ligt. Vanaf volgend jaar zittenjullie daar ver boven, en schat ik in er weinig tit geen CAO's te vinden zijn met een even hoge loonontwikkeling

Dus we hebben geen enkel verlies door geen overwerktoeslag te ontvangen volgens jou?
Arbeidskorting is onderdeel van deze cao denk jij?

Dus we staan op 0,0% vanaf 1 januari 2024 terwijl de kalender inflatie zometeen op 5% staat?
Hierdoor gaan wij er stevig op vooruit denk jij?
Einde prijsplafond nog daargelaten.

Of er 6% overheen komt valt nog te bezien.
Er moet nog het één en ander gerepareerd worden door dit slechte akkoord.



Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


42
Het gaat door. Dat is 100% zeker. Het is een kwestie van communicatie. Vakbonden hebben het goed gecommuniceerd. Na het FD wordt het niet als sensatie opgepakt in de media. Gelukkig maar want een gang naar de rechter zou een drama zijn geworden.

Communicatie! Daar gaat het om. Je had het ook zo aan de collega’s kunnen uitleggen:

Cao’s worden afgesloten binnen de loonruimte. Het eerste voorstel van werkgevers was idioot. De belofte om de loonruimte jaarlijks met 3x2% op te trekken slaat nergens op. De loonruimte is de loonruimte. Als die ruimte er is dan is dat de nieuwe loonruimte. In dit tweede akkoord is 6% wel concreet gemaakt.

Werkgevers hebben heel veel spijt van het akkoord van vijf jaar geleden. Na eerst een veel te dure tweejarige cao wilden ze rust op de cao-tafel. De CPI stond 5 jaar geleden op het allerlaagste punt en niemand voorzag in 2018 wat er in oktober 2022 gebeurde. Precies met de allerhoogste CPI moeten de lonen worden verhoogd. Dat cijfer bevat voor een heel groot deel energie en daar heeft de overheid compensatie op gegeven. Naast andere fiscale maatregelen. Kijk naar je salarisstrook. Als je nu hetzelfde aantal uren werkt als vorig jaar dan is je bruto salaris met 14.5% gestegen!! En kijk eens naar je netto loon. Wow! Een ruime compensatie voor de inflatie. In Nederland wordt overal gestaakt met looneisen in de hoop dat het 8.5% zal worden. Dat is bij ons al geregeld. Zonder te hoeven staken. Dat is nooit nodig want werkgever staan onder zware druk. De bestuurders hebben het fantastisch gedaan. Werkgevers kunnen niet zonder cao. Op hun eigen loonstrook gaan bestuurders er bij de vakbond zelf 3% op vooruit.

Onze uurlonen gaan omhoog omdat we het schaalsalaris nu delen door 144. Vorig jaar deelden we het door 152. Daar gaat het uurloon van omhoog. Dan komt er de CPI nog eens bij. Bij elkaar zou het te veel zijn. Dat is bij klanten niet haalbaar. De vakbonden zijn ermee akkoord gegaan dat het loongebouw eerst met 14.5% stijgt en volgend jaar met 6% of meer. Meer dan 8.5% mag het volgend jaar niet worden zeiden de werkgevers. Dat is niet erg. In de beleggingswereld voorzien ze een sterke daling van de CPI en wordt zelfs de kans op een cijfer lager dan 0% niet uitgesloten. Werkgevers hebben verstand van ondernemen maar het zijn geen professionele beleggers.
Dat werkgevers voorzichtig zijn geworden is best begrijpelijk na hun grote fout van 5 jaar geleden. De volledige CPI komt bijna nergens in CAO’s voor. Bij ons wel. Dat hebben vakbonden goed gedaan. Er is dit jaar iets ongelooflijks binnengehaald. Iedereen mag de uren boven 144 weigeren. De planner kan bellen wat hij wil maar in de cao komen je rechten te staan. Je kunt zelfs de minuren regeling afschaffen. Als het potje minuren vol is met 40 uur dan stop je gewoon met overwerken. Je werkgever moet dan de uren leegloop wèl uitbetalen. De plicht om minuren in te halen is in het akkoord verdwenen. Dat recht geven we natuurlijk nooit meer terug. O ja, en de werkgevers willen geen 50% overwerktoeslag betalen over de eerste 8 uur overwerk. Jammer dan maar maak je geen zorgen. Dat komt in de volgende cao-periode heus weer goed maar het recht om overwerk te weigeren is een blijvende afspraak.

Met de 36-urige werkweek én de regels rond roosters én de afschaffing van de overwerkplicht kun je nu zelf ervoor zorgen dat je rust krijgt in je rooster. Jammer misschien voor de planner, de klant of je werkgever maar je hebt nu eindelijk een eigen keuze. Ren naar de stembus en zeg JA tegen het akkoord. Zo’n kans krijgen we niet meer.

Zo heb je het akkoord vast niet overgebracht aan je collega’s die tegen zijn haha.

Mijn mening:
De planning verandert. Dat komt de bedrijfstak niet ten goede. De gang naar de rechter stelt vakbonden in het gelijk maar het levert alleen verliezers op. Werkgevers hebben een onherstelbare verkeerde inschatting gemaakt en vakbonden hebben een grote kans laten liggen.
Je laat deze kant onbelicht:

De fulltimer loopt 1200 tot 1500 euro netto mis (Sommigen meer) in 2023.
Werk je regelmatig over dan komt daar zo een paar honderd euro netto bovenop door gemis van overwerktoeslag.

Fulltimers die regelmatig overwerken en hiermee stoppen zien natuurlijk de gevolgen op de loonstrook.
Wat blijft er dan voor deze mensen nog over van de 8,5% verhoging van het periodeloon?
Ze blijven dus overwerken ondanks hun verlies.

Als Fulltimer krijg je er dus 8,5% bij in de periode.
De inflatie was in 2022 ruim 10%.
CPI is nu vastgesteld op 0,0% tot maximaal 2,5%
De inflatie 2023 ramen ze op 4% à 5%.
Eerste ramingen zijn al naar boven bijgesteld.
Prijsplafond wordt per 1 januari 2024 afgeschaft.
Gevolg laat zich raden midden in de winter.

Het komt wel goed in de volgende cao is in mijn ogen zeer onzeker.
Hier zullen ze weer prijskaartjes aan hangen.
Dit moet nu opgelost worden.

Geef ze geen kans.
Ren naar de stembus en stem NEE.
Zo'n kans krijgen we inderdaad niet weer.

Laat je niet bang maken met langdurige rechtzaken.Hier zitten de werkgevers niet op te wachten.

ADV op de lange baan.
6% uitgestelde loonsverhoging per 01-01-2023.
Probleem met overwerk is dan gelijk opgelost.
En verhoog de CPI naar maximaal 4%.

Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


43
Inderdaad en dus zitten we hier al 40 pagina's druk te maken over beveiligers die toch gewoon blijven doorwerken omdat ze het geld nodig hebben. Even een maandje het stoplicht op rood zetten om een signaal af te geven en er vervolgens waarschijnlijk beter uit te komen is soms gewoon nodig.

Dus roep maart* uit tot 144 = 144-maand (als werkgevers meer willen dan moet dat ook gewaardeerd worden). * of periode 3
Ach Ad, ik vind dat gerommel in de marge.
Wegstemmen dit akkoord.

Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


44
Ik mag hopen dat planners deze signalen, als die er zijn doorgeven, dat is hun taak. Maar bedenk, wat hier geschreven wordt is vaak heel hete soep, die in de praktijk vaak erg lauw tot koud opgediend wordr..
Precies, mensen hebben het geld nodig.

Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


45
Wat is het verschil wanneer je vooraf zegt niet te kunnen leveren, of wanneer je dat zegt op het allerlaatste moment, nadat je als planner iedereen al 6x gesmeekt hebt om te komen werken?

Ik kies liever voor het eerste, een 'planner' die voor het laatste kiest is volgens mij geen planner maar een gatenvuller. Als je maar in een zo vroeg mogelijk stadium aan de bel trekt wanneer vraag en aanbod mismatchen zijn er nog legio andere mogelijkheden om oplossingen te zoeken, zowel in vraag als in aanbod. De slechtste oplossing, die dus al jaren op Schiphol aan de gang bleek, is je personeel structureel over de klink te jagen, we hebben allemaal gezien tot welke chaos dat leidt!!! En wat bleek uiteindelijk dan toch maar de oplossing, inderdaad de vraag verminderen door het aantal vluchten te beperken

Mocht een planner/werkgever het niet snappen, laat ze met mij contact opnemen....
Alleen heeft de opdrachtgever er geen boodschap aan.
Die hebben n.l. beveiliging ingehuurd.
2 grote klanten zijn er klaar mee.
Ze stoppen met inhuur en gaan de mensen zelf weer in dienst nemen.
Zullen ze zich bedenken wanneer jij even contact opneemt ?

Verstuurd vanaf mijn Mi A2 met Tapatalk


Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 16