Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Beveiliger64

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 7
31
https://www.ad.nl/binnenland/schiphol-heeft-800-beveiligers-extra-nodig-voor-april~ae9edc53/

Schiphol heeft 800 beveiligers extra nodig voor april
Schiphol wil voor april 2023 achthonderd extra beveiligers hebben geworven voor werk op de luchthaven. Die zijn nodig om het vliegveld te laten functioneren zoals voorheen. Nu zorgen personeelstekorten bij beveiligingsbedrijven er nog voor dat luchtvaartmaatschappijen vluchten moeten schrappen.

Binnenlandredactie 30-11-22, 19:30 Laatste update: 19:44

In een aan luchtvaartmaatschappijen gepresenteerd actieplan, waar Het Financieele Dagblad eerder over berichtte, meldt het vliegveld een wervingscampagne te beginnen met vijf beveiligingsbedrijven die actief zijn op Schiphol. Op 16 januari besluit Schiphol hoeveel passagiers het aankan in mei en de zomermaanden.

Personeelstekorten bij de beveiliging hebben dit jaar regelmatig voor lange wachtrijen en geschrapte vluchten op Schiphol gezorgd. Tot en met maart zijn luchtvaartmaatschappijen nog altijd gedwongen het aantal op Schiphol opstappende passagiers te beperken als gevolg van de krapte. KLM schatte de kosten van alle problemen op 175 miljoen euro, easyJet sprak deze week van enkele miljoenen euro’s aan schade.

‘Snel verandering’
Interim-topman Ruud Sondag zei begin deze maand dat hij snel verandering wil brengen in het personeelstekort. De topman is kritisch over het uitbesteden van taken aan externe bedrijven en benadrukt meermaals dat hij het als zijn missie ziet om het ‘samen’ te doen.

,,Als je iets samen doet, ben je alleen succesvol als je het gevoel hebt dat andere mensen zich ook interesseren in jouw problemen. Of dat nou de roosters zijn, schone werkruimtes, goeie koffie en dat soort zaken. Ik heb het idee dat we bij Schiphol iets te ver zijn afgewaaierd van het distribueren van kernactiviteiten naar derden toe en zelf eigenlijk niet meer beseffen als Schiphol: wat speelt er eigenlijk in die wereld? Wat vinden die mensen belangrijk?’’, vroeg hij zich hardop af in een videoboodschap aan het personeel op de luchthaven.

Verhogen uurloon
Vorige maand kondigde Schiphol al aan de uurlonen voor beveiligers op de luchthaven met 2,50 euro te verhogen. Dit vormt de kern van het betere aanbod, dat meer personeel naar Schiphol moet lokken. Daarnaast moeten de roosters van beveiligers gunstiger worden voor de werknemers en komen er comfortabelere pauzeruimtes.

Een woordvoerder noemt de doelstellingen ‘ambitieus en een grote opgave’. Maar de bedoeling is dat Schiphol in de aanstaande meivakantie en zomerperiode zonder beperkingen kan werken. In die periode verwacht de luchthaven bijna evenveel reizigers als in 2019, het jaar waarin een recordaantal mensen via Schiphol vloog. Ook wil de luchthaven het vertrouwen van luchtvaartmaatschappijen herwinnen.

Om de passagiersstroom aan te kunnen, moeten luchtvaartmaatschappijen ook genoeg afhandelaars in dienst hebben, benadrukt Schiphol. Zij zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het laden en lossen van vliegtuigen.

32
https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/beveiligingsbedrijven-willen-afgesproken-loonsverhoging-niet-betalen-2022-11-21/

Geplaatst
21 november 2022, 14:10
Laatst geüpdatet

21 november 2022, 15:15

Beveiligingsbedrijven verhogen de lonen niet met 14,5%, maar met 8,5%. Zes procent minder dan afgesproken. Dit melden CNV-leden bij ons. Ook zijn er signalen van 'cao-vluchtelingen'. Ofwel bedrijven die willen overstappen naar de goedkope cao Veiligheidsdomein of die een bv oprichten die onder deze alternatieve cao valt.

In oktober hebben vakbonden met werkgevers overleg gehad om de afgesproken cao-loonstijging van 14,5 procent te verlagen naar 8,5 procent. Een vermindering van 6 procent. Dit omdat een aantal werkgevers aangaf dat de automatische prijscompensatie - een loonsverhoging met de CPI van september - niet is te betalen. De CPI is de consumentenprijsindex, deze kun je hier vinden.

In de cao is afgesproken dat beveiligers in 2023 bovenop de 14,5%, ook nog 5,6% uurloonverhoging krijgen als gevolg van de invoering van arbeidsduurverkorting. Deze 5,6% arbeidsduurverkorting is een compensatie voor de versobering van de pensioenen in 2018.

Leden stemmen tegen verlaging van 6%

Aan alle leden van de vakbonden is in oktober voorgelegd of ze akkoord gaan met 6% minder loon, ofwel 8,5% loonstijging in plaats van 14,5%. De verlaging van 6% zou dan de komende drie jaar terug komen. Het antwoord van de leden van CNV was helder: nee.

Dit betekent dat de huidige afspraken in de cao overeind blijven. Die afspraak is dat indien de stijging van de Consumenten Prijs Index (CPI) over de referteperiode hoger dan 2,5% is, zullen de lonen met het meerdere ten opzichte van de 2,5% worden verhoogd. De CPI over de referteperiode was 14,5%.

Op dit moment melden talloze beveiligers dat hun werkgever de loonsverhoging volgens de cao niet wil uitvoeren. Dat is zorgelijk.

Misleidende communicatie over loonstijging

Werkgevers lieten vorige week in berichten aan hun medewerkers weten dat de uurlonen met 14,5% omhoog gaan. Dat klopt, maar dat is een misleidende interpretatie van de cao. Het uurloon gaat met 5,6% omhoog vanwege de invoering van arbeidsduurverkorting. Je gaat 8 uur per vier weken minder werken, voor hetzelfde vierwekensalaris. Per vier weken is je stijging: 0%. Voor deze arbeidsduurverkorting hebben beveiligers in 2018 al betaald met de versobering van het pensioen. Deze 5,6% is dus een sigaar uit eigen doos.

Bovenop deze 5,6% uurloonstijging willen werkgevers de lonen met 8,5% verhogen, in plaats van de afgesproken 14,5%. Bereken je 8,5% over 5,6% heen, dan kom je inderdaad uit op een uurloonstijging van ongeveer 14,5%. Maar dat is niet zoals is afgesproken in de cao. Per jaar of per vier weken gaat een beveiliger er door de actie van werkgevers 8,5% op vooruit, en niet 14,5%.

De stap van de beveiligingsbedrijven is vreemd. Begin september riep werkgeversvoorzitter Ard van der Steur in Het Parool dat de lonen met ruim vijftien procent omhoog zouden gaan. De laatst bekende CPI was op dat moment 10,3%. Van der Steur: “ongeveer tien procent van de stijging komt door de automatische prijscompensatie. Als de inflatie hoger uitvalt, zal de loonstijging ook groter uitvallen.”

De inflatie (CPI) werd inderdaad hoger na de uitspraken van Van der Steur. Maar de loonstijging die werkgevers willen betalen, blijkt juist een stuk lager.

Cao-vluchtelingen
Vanuit werkgevers komen signalen dat bedrijven willen overstappen naar de goedkope cao Veiligheidsdomein. Dat kan door als bedrijf te wisselen van werkgeversvereniging, maar ook door een 'dochter BV' op te richten en deze onder de goedkope cao Veiligheidsdomein te laten vallen.

Deze alternatieve cao Veiligheidsdomein is gunstig voor veel bedrijven omdat er veel meer inzet van flex-krachten en zzp'ers mogelijk is en omdat beveiligers bij contractwisseling slechter beschermd zijn. Bovendien kent de cao geen automatische prijscompensatie met de CPI als maat voor loonstijgingen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in oktober toestemming (dispensatie) verleend aan de alternatieve cao Veiligheidsdomein. Deze 'dispensatie' heeft nu al een zeer negatief effect op de lonen van beveiligers.

Beveiligingsbedrijven hebben de terechte zorg, dat ze geen of minder opdrachten binnen halen wanneer de cao-loonsverhoging met 14,5% wordt uitgevoerd in de cao Particuliere Beveiliging. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft met de dispensatie een bom gelegd onder verbetering van arbeidsvoorwaarden in de cao Particuliere Beveiliging.

Waarom zijn CNV-leden tegen

Uit de talloze reacties die we afgelopen weken hebben binnen gekregen, blijkt dat een deel van de beveiligers de zorgen van werkgevers begrijpt. Tegelijkertijd zeggen beveiligers dat zij niet willen inleveren als er geen harde garanties van werkgevers zijn om de gemiste 6% later terug te krijgen.

Full-timers in de beveiliging - vaak hoofdkostwinner binnen een gezin - gaan er maar 8,5% op vooruit, dat is door de relatief lage lonen in de beveiliging vaak te weinig om de stijgende kosten te kunnen betalen.

Leden van vakbond CNV geven ook aan dat de kosten voor levensonderhoud dit jaar enorm zijn gestegen, terwijl de lonen in de beveiliging - als gevolg van jaren lang keihard aanbesteden - al jaren achter lopen op andere functies in het publieke domein. Leden vinden het daarom onbegrijpelijk dat de koppeling van de lonen met de inflatie door werkgevers wordt losgelaten.

Daar komt bij dat er nauwelijks bereidheid bij werkgevers is om betere afspraken te maken over roosters, werktijden, minuren en vakantiedagen. Een uitstel van 6% loonsverhoging is daarom voor veel leden onbespreekbaar. "Ik kan mijn energierekening ook niet een paar jaar uitstellen", zo schrijft één van de leden.

Schipholbeveiligers leveren bonus weer in

Voor beveiligers op de luchthavens is de stap van werkgevers helemaal onbegrijpelijk. Samen met vakbonden CNV en FNV, heeft Schiphol afgelopen zomer afspraken gemaakt om de arbeidsvoorwaarden op de luchthavens te verbeteren. Ondermeer door het uurloon met 2,50 te verhogen. Schiphol betaalt deze bonus.

Beveiligers leveren deze bonus deels weer in, als werkgevers zich niet aan de cao-loonafspraken houden. Ook enkele werkgevers op Schiphol heeft inmiddels aangekondigd de lonen 6 procent minder te laten stijgen dan is afgesproken in de cao.

Effect van loonstijging

We begrijpen voor een deel de zorgen van werkgevers over de hoge inflatie. Er zijn bedrijven die een loonsverhoging van 14,5% plus arbeidsduurverkorting makkelijk kunnen doorbereken aan de opdrachtgevers. Met name beveiligers die in het publieke domein werkzaam zijn (azc's, luchthavens, defensie, politie, overheid en havens) hebben weinig te vrezen. De vraag naar beveiligers is daar enorm.

Voor beveiligingsbedrijven die in het private domein werken (bedrijventerreinen, distributiecentra, winkels, datacenters) ligt die loonstijging lastiger. De vrees is dat bedrijven door de loonstijging minder beveiligers willen inhuren, iets wat in het publieke domein veel lastiger is. Daar zal het waarschijnlijk leiden tot verlies van werk of zullen beveiligingsbedrijven als 'cao-vluchteling' naar de cao Veiligheidsdomein uitwijken.

Deze cao-vluchtelingen zullen de arbeidsvoorwaarden voor alle beveiligers nog meer naar beneden duwen, omdat ze concureren op loon en flexibele inzet met bedrijven die de cao Particuliere Beveiliging hanteren.

Wat nu?

Nadat de leden van CNV het voorstel voor een aangepaste loonstijging begin november hebben afgewezen, is aan werkgevers voorgesteld om met een beter bod te komen. Werkgevers zijn hier niet op ingegaan. Werkgevers voorgesteld om een cao zonder vakbond CNV te sluiten, daar zijn onze collegabonden niet mee akkoord gegaan.

Voor de leden van CNV zijn er maar twee opties: of werkgevers komen met een beter bod, of er komen zo snel mogelijk goede afspraken voor een nieuwe cao. We hebben daarom voorgesteld de onderhandelingen voor een nieuwe cao te vervroegen. Die onderhandelingen beginnen op 16 december. Op 1 december zal ik met beveiligers in onze cao-commissie voorstellen maken voor een nieuwe cao.

Opwaardering van het vak beveiliger zal de belangrijkste inzet zijn voor een nieuwe cao. Betere roosters, betere afspraken over minuren en vakantiedagen en eerlijke afspraken voor flex-krachten en zzp'ers. Ook moet er een betere bescherming zijn tegen contractwisselingen en aanbestedingen. En uiteraard een loon dat past bij de belangrijke verantwoordelijkheid die beveiligers hebben in het publieke en private domein.

De huidige cao blijft tot eind juni 2023 gelden zolang er geen nieuwe afspraken zijn waar de leden van de vakbonden mee instemmen. Blijkt na loonperiode 1 in 2023 dat werkgevers zich daadwerkelijk niet aan de cao houden: meld dat bij de vakbond.

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl

33
https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/cnv-beveiligers-stemmen-tegen-verlaagde-loonstijging-2022-11-03/

Geplaatst
03 november 2022, 16:00

Laatst geüpdatet
03 november 2022, 17:00

Leden van vakbond CNV zijn tegen een verlaging van de afgesproken loonsverhoging voor beveiligers. Werkgevers meldden begin oktober dat ze de afgesproken loonsverhoging van 14,5 procent niet kunnen betalen. Na overleg is aan vakbondsleden voorgelegd of ze akkoord gaan met 8,5 procent dit jaar. Een verlaging van 6 procent. Die 6 'gemiste' procent zou verschuiven naar de komende drie jaar. Naast loonsverhoging krijgen beveiligers volgend jaar ook 5,6 procent hoger uurloon als gevolg de arbeidsduurverkorting.

Loonstijging gekoppeld aan inflatie

De loonstijging in de Particuliere Beveiliging is in 2018 gekoppeld aan de inflatie. Het is een cao met een zogenaamde 'automatische prijscompensatie (apc). De consumentenprijsindex (CPI) van september is daarbij de maat voor de loonstijging in het jaar daarop. Zowel in 2022 als in 2020 was er sprake van automatische prijscompensatie, de lonen stegen in die jaren met de CPI van de voorgaande september.

Omdat de CPI in september dit jaar 14,5% was, betekent dit dat de lonen volgens de cao-afspraak met 14,5 procent stijgen in 2023. Daar komt bij dat in 2023 ook de uurlonen omhoog gaan met extra 5,6 procent. Dit vanwege de in 2018 afgesproken arbeidsduurverkorting per volgend jaar. Werkgevers in de beveiliging vinden dit onbetaalbaar, omdat de arbeidsduurverkorting plaatsvindt in het jaar waarin ook de inflatie omhoog schiet.

Werkgevers stelden daarom begin oktober - geheel onverwacht - voor om af te zien van de koppeling tussen lonen en inflatie. Ze stelden voor de lonen niet met de afgesproken 14,5 procent, maar met 8,5 procent te verhogen. Een verlaging van 6 procent. De arbeidsduurverkorting - met een loonwaarde van 5,6 procent - gaat dan wel door. De gemiste loonstijging van 6 procent zou dan worden gespreid over de komende drie jaar.

Vakbonden hebben deze verlaging voorgelegd aan de leden. Daar hebben we wel een aantal kleine verbeteringen voor bedongen. CNV-leden zijn tegen de verlaging, het voorstel is afgewezen met een meerderheid van 58 procent.

Waarom stemden leden tegen?

Door de relatief lage lonen in de particuliere beveiliging zeggen veel leden dat ze de afgesproken loonstijging hard nodig hebben. De koppeling tussen loonstijging en inflatie is voor lagere inkomens geen luxe. Het is in veel gevallen nodig om de snel stijgende kosten van levensonderhoud te kunnen betalen.

Ook geven leden aan er weinig vertrouwen in te hebben dat de achterstallige 6 procent ook daadwerkelijk terug komt de komende jaren. "Ik kan mijn gasrekening ook niet over de komende drie jaar uitsmeren", zo meldt één van de CNV-leden. Tegelijkertijd zijn ook veel leden niet blind voor wankele situatie waar sommige beveiligingsbedrijven in komen te zitten als de afgesproken loonstijging doorgaat.

Toenemende druk op beveiligers

De beveiligers die lid zijn van CNV werken ondermeer op luchthavens, asielzoekerscentra, bedrijventerreinen, havens, defensie, ziekenhuizen, winkels en overheidsgebouwen. In toenemende mate voeren ze publieke taken uit. Desondanks staan de lonen voor beveiligers al decennia onder druk door hevige concurrentie tussen bedrijven bij aanbestedingen.

Dat komt door keiharde concurrentie op lonen tussen beveiligingsbedrijven die onder elkaar door bieden bij opdrachtgevers. Daar komt bij dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid recent opnieuw een goedkope cao in de beveiliging heeft 'toegelaten'. Beveiligingsbedrijven en opdrachtgevers kunnen uitwijken naar deze goedkope flex-cao, wat de lonen in de hele sector nog meer onder druk zet.

Hoe nu verder

De bal ligt allereerst bij de werkgevers, de afspraken in de cao uit 2018 blijven voorlopig overeind, nu CNV-leden tegen het verlaten van de automatische prijscompensatie hebben gestemd. Met jullie collega's in de cao-commissie zullen we de ontstane situatie eerst bespreken.

We houden jullie op de hoogte.


Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl

34
Een extra digitaal CNV Spreekuur voor beveiligers. Op verzoek van onze leden: in de middag En wel aanstaande donderdag om 17 uur. Dan probeer ik op de belangrijkste vragen in te gaan en uit te leggen wat er met je loon in 2023 gaat gebeuren.
Afgelopen zaterdag is het stemformulier voor de aangepaste loonvoorstellen in de Particuliere Beveiliging verzonden. Lees hier het bericht daarover. Gisteravond was er een eerste digitaal CNV Spreekuur, waar ik voor leden de belangrijkste vragen heb beantwoord. Dat werkte goed.

De loonvoorstellen zijn ingewikkeld. We hebben te maken met een arbeidsduurverkorting en een aangepaste loonstijging. We hebben te maken met uurlonen en periodelonen, met CPI en overuren. Aanstaande donderdagmiddag om 17 uur probeer ik op de belangrijkste vragen in te gaan op een tweede CNV Spreekuur via Teams.

Werk je in de beveiliging, dan kun je vanaf 16:50 uur aansluiten via deze link.

Om 17:00 uur beginnen we, tot uiterlijk 18:00 uur. Ik hoop dat de informatie je inzicht geeft bij de stemming over de aangepaste loonvoorstellen.

Wellicht tot donderdag.


Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

35

CNV Spreekuur Particuliere Beveiliging, vanavond 20 uur
Er komen heel veel vragen binnen over de aangepaste loonvoorstellen. Daarom is er vanavond een online CNV Spreekuur voor onze leden. Daar probeer ik op de belangrijkste vragen in te gaan en uit te leggen wat er met je loon in 2023 gaat gebeuren.
Afgelopen zaterdag is het stemformulier voor de aangepaste loonvoorstellen in de Particuliere Beveiliging verzonden. Lees hier het bericht daarover.

Het duizelt veel mensen. En dat is begrijpelijk. We hebben te maken hebben met een arbeidsduurverkorting en een aangepaste loonstijging. We hebben te maken met uurlonen en periodelonen, met CPI en overuren. Vanavond om 20 uur probeer ik op de belangrijkste vragen in te gaan op een CNV Spreekuur via Teams.

Je kunt je vanaf 19:50 uur aansluiten via deze link. Om 20:00 uur beginnen we, tot uiterlijk 21:00 uur.

Ik hoop dat de informatie je helpt bij het maken van een afgewogen stem. Bij veel belangstelling zal ik later deze week nogmaals een CNV Spreekuur organiseren.

Wellicht tot vanavond.


Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

Gaat over:

https://www.cnvvakmensen.nl/diensten/beveiliging/cao-beveiligingsorganisatiesparticulier-nvb/nieuws/stemmen-aangepast-loonbod-van-werkgevers-2022-10-22/

Hoe deel te nemen:

https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html?url=%2F_%23%2Fl%2Fmeetup-join%2F19%3Ameeting_MWE3YjVjMzUtMjZlYy00ZGY3LWFkYzgtYWYzNWU0ZDAwMDE4%40thread.v2%2F0%3Fcontext%3D%257b%2522Tid%2522%253a%2522680376d9-480f-47f6-b8af-746f69254f03%2522%252c%2522Oid%2522%253a%2522ea5b68cc-3372-4e44-999f-fb0092ad05d1%2522%257d%26anon%3Dtrue&type=meetup-join&deeplinkId=d33ac9f6-1162-476c-8269-b70c890a5da5&directDl=true&msLaunch=true&enableMobilePage=true&suppressPrompt=true

36
https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/stemmen-aangepast-loonbod-van-werkgevers-2022-10-22/



Geplaatst
22 oktober 2022, 21:00
Laatst geüpdatet
22 oktober 2022, 23:00

Kiezen tussen twee kwaden. Daar komt het aangepaste loonbod van werkgevers op neer. Begin oktober trokken werkgevers aan de bel omdat de CPI op een ongekende hoogte van 14,5 procent was uitgekomen. Dat betekent volgens de cao dat de lonen met 14,5 procent stijgen, plus een stijging van 5,6% wegens invoering van de ADV. Het voorstel is nu om de 14,5 procent te verlagen naar 8,5 procent, en de overgebleven 6 procent uit te stellen. Daar staan wel twee plussen tegenover.

Waarom willen werkgevers geen 14,5 procent plus 5,6 procent ADV betalen?

De consumenteprijsindex (CPI) is de stijging van de gemiddelde prijzen over een periode van een jaar. Dat cijfer wordt iedere maand vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek. De afgelopen twintig jaar schommelde die CPI meestal rond de 2 procent. Maart dit jaar steeg de CPI naar een ongekende hoogte, namelijk 9,7 procent. Daarna daalde de CPI weer drie maanden. Tot juli dit jaar. Toen steeg de CPI naar 10,3 procent, in augustus naar 12,0 procent. Dat was een record, het oude record was 37 jaar oud, uit januari 1975 (11,1 procent). In september steeg CPI zelfs nog verder, naar 14,5 procent. Opnieuw een record.

In de cao is afgesproken dat de lonen stijgen met 2,5 procent, of met het CPI-percentage van september als deze hoger is. Dit betekent dat de lonen per 2023 met 14,5 procent moeten stijgen. Daarbovenop is afgesproken dat in 2023 de arbeidsduurverkorting in gaat, waardoor de uurlonen daarbovenop met nog eens 5,6 procent stijgen. (Op Schiphol is deze arbeidsduurverkorting de afgelopen twee jaar al doorgevoerd). De afspraken voor de huidige collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn in 2018 gemaakt.

Het eerste argument van werkgevers is dat niemand er op had kunnen rekenen dat de CPI tot recordhoogte zou stijgen.

Tweede argument van werkgevers is dat deze loonstijging - in totaal ruim 21 procent - voor heel veel werkgevers niet te betalen is, omdat de prijzen niet zijn door te berekenen aan opdrachtgevers.

Derde argument is dat er een goedkopere cao bestaat - de cao Veiligheidsdomein - die de beveiligingsmarkt nog meer gaat verstoren met lagere lonen, geen controle op arbeidsvoorwaarden en meer flexibele contracten.

Vierde argument is dat men bang is dat opdrachtgevers veel vaker naar laagbetaalde 'onbevoegde beveiligers' zullen vragen, omdat gediplomeerde beveiligers te duur worden. Tot slot denken werkgevers dat ze juridische mogelijkheden hebben om zich niet aan de in de cao gemaakte afspraken te houden.

Hoe hebben vakbonden gereageerd?

Toen de mededeling van werkgevers kwam, zijn we in eerste instantie niet verder in gesprek gegaan. We hebben wel gevraagd met goede argumenten en onderbouwing te komen. Daarna zijn we met onze leden in de cao-commissie in overleg gegaan. Een aantal zorgen delen we met werkgevers: ook wij verwachten dat de loonsverhoging bij een aantal bedrijven zal leiden tot baanverlies, faillissementen en vervanging van beveiligers door goedkopere krachten. Tegelijkertijd zijn er ook opdrachtgevers waar nog altijd grote tekorten zijn en er bereidheid is om goed gekwalificeerde beveiligers fatsoenlijk te betalen. Wat dit betreft delen we - gedeeltelijk - de eerste twee zorgen van werkgevers.

Het probleem dat bedrijven overlopen naar de cao Veiligheidsdomein is wel een grote zorg. Het ministerie van Sociale Zaken heeft deze cao om onbegrijpelijke redenen goedgekeurd. Deze cao trekt de lonen in de hele sector naar beneden omdat bedrijven die hier bij zijn aangesloten veel goedkoper zijn voor opdrachtgevers, omdat er meer flex mogelijk is en werknemers bij een contractwisseling slecht beschermd zijn. Gaan de lonen tussen beide cao's nog verder uit elkaar lopen, dan wordt dat probleem alleen maar groter.

Het vierde argument: opdrachtgevers zullen meer goedkope niet-bevoegde beveiligers inzetten, zien we nu al. Overal worden security-assistents, security-hosts en andere functies in het leven geroepen, waar mensen zonder 'V' op hun jas beveiligingstaken uitvoeren. Dat willen we absoluut aanpakken, maar niet door de lonen van bevoegde beveiligers te matigen.

Kortom, hoewel we een deel van de zorgen delen, zien we geen reden om de loonstijging te schrappen. Wel hebben we de mogelijkheid geopperd om een deel van de loonstijging uit te stellen, mits daar wat verbeteringen tegenover staan. En alleen als alle leden daarmee instemmen. En dat is het voorstel dat nu voor ligt.

Welk voorstel ligt er nu, voor 2023?

Arbeidsduurverkorting.
Full-time gaat van 152 naar 142 uur per vier weken voor gelijkblijvend loon. Je gaat dus 8 uur minder werken voor hetzelfde loon. Hierdoor stijgt je uurloon met 5,6 procent.

Ook part-timers gaan naar rato minder werken. En ook hun uurloon stijgt met 5,6%. Part-timers hebben wel de keuze om hetzelfde aantal uur te blijven werken.

De overurentoeslag gaat gelden vanaf 144 uur. Werk je dus meer dan 144 uur, dan krijg je 50 procent overurentoeslag.

Alle lonen gaan 8,5 procent omhoog. Dit is dus bovenop de arbeidsduurverkorting.

Vakantiedagen die je dit jaar opbouwt, maar dit jaar niet opneemt, gaan in tijd meer naar volgend jaar.
Normaal gaan vakantiedagen in geldwaarde mee, waardoor je vakantiedagen kwijtraakt. In het voorstel groeit je dit jaar opgebouwde saldo aan vakantierechten mee met de loonstijging.

De overgebleven 6 procent loonsverhoging waar beveiligers dit jaar recht op hadden, wordt uitgesteld. Tenminste 2 procent gaat naar 2024, 2 procent naar 2025 en 2 procent naar 2026. Deze loonstijging is bovenop de andere loonafspraken die we voor de nieuwe cao in 2023 gaan maken.

Heeft de vakbond een stemadvies?

Nee. Er is namelijk geen goede keuze. Uit principe zou je tegen willen stemmen, omdat werkgevers dit niet netjes hebben aangepakt. De andere kant is dat het alternatief - rechtszaken starten - ook niet aanlokkelijk is omdat de lonen dan misschien jaren vast blijven staan voordat er een uitspraak is. Terwijl we in het voorjaar de mogelijkheid hebben om zaken in de nieuwe cao te repareren.

Redenen om tegen te stemmen

Afspraak is afspraak. Werkgevers moeten zich hier aan houden.
De lonen in de beveiliging lopen al tientallen jaren achter.
Werkgevers hadden veel eerder aan de bel moeten trekken.
Er is een enorm tekort, werkgevers moeten het werk aantrekkelijker maken met hogere lonen.
Redenen om voor te stemmen

De loonstijging van 8,5 procent is nog steeds een stuk hoger dan gemiddeld in Nederland (verwachting: 3,7 procent).
De economie staat onder druk, het is belangrijk om banen te behouden.
Dit voorjaar kunnen we betere afspraken maken voor een nieuwe cao.
Met een rechtszaak duurt het veel langer voor er een oplossing komt.
Wat betekent het voor mijn loon?

Tot slot dit. Het is een ingewikkelde loonstijging gecombineerd met een arbeidsduurverkorting. Ik krijg hier veel vragen over. Daarom hieronder kort uitgelegd hoe je je nieuwe uurloon en je vierwekenloon uit het voorstel kunt berekenen.

Hoe bereken je je nieuwe uurloon: 'huidige uurloon' : 144 x 152 x 1,085.

Hoeveel uur ga je per vier weken werken in 2023?

Full-timers: 144 uur.
Part-timers optie 1: zelfde aantal uren als in 2022
Part-timers optie 2: 'aantal uren per vier weken uit 2022' : 152 x 144 (afgerond in hele uren)
Hoe bereken je je nieuwe loon per vier weken: 'nieuwe uurloon' x 'het aantal uren dat je in 2023 gaat werken'

In de bijlage vind je het complete voorstel. Leden hebben tot 2 november de tijd om te stemmen, dat kan onder in dit formulier. Heb je vragen, laat het me weten. Ik wens jullie vooral veel wijsheid toe.

Vriendelijke groet,

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl

37
Geplaatst
19 oktober 2022, 14:53
Laatst geüpdatet
19 oktober 2022, 16:55
Zes procent loonsverhoging gaat 'op de lat'. Omdat beveiligingsbedrijven de afgesproken loonsverhoging van 14,5 procent niet kunnen betalen, is het voorstel om een deel van de loonsverhoging uit te stellen. De arbeidsduurverkorting gaat wel door. Daardoor stijgen uurlonen met 5,6 procent bovenop de normale loonstijging. Daarnaast zijn extra voorstellen in de maak over vakantiedagen, part-timers en overuren.

Wat hebben we in 2018 in de cao afgesproken?
Loon en CPI. In de cao Particuliere Beveiliging is afgesproken dat de lonen per 2023 stijgen met het cijfer van de consumentenprijsindex (CPI) van septemer dit jaar. Dat cijfer in september kwam onverwacht hoog uit op 14,5 procent. Afgelopen zomer schommelde het cijfer nog rond de 9 en 10 procent.

Wat is de CPI? Dit CPI geeft de stijging van gemiddelde consumentenprijzen over een periode van een jaar aan. Het is wat je gemiddeld meer aan een boodschappen en levenskosten betaalt dan precies een jaar geleden. Dit cijfer was op 30 september dit jaar 14,5 procent. Iemand die op 1 oktober vorig jaar 100 euro per week betaalde voor boodschappen en rekeningen, moet daar op 30 september dit jaar dus gemiddeld 114,50 voor betalen.

Arbeidsduurverkorting. Afspraak in de cao is dat in 2023 de verkorting van de arbeidsduur wordt ingevoerd. Dit betekent dat je in 2023 144 uur gaat werken in plaats van 152 uur, voor gelijkblijvend vier-weken-loon. Dit zorgt voor nog een extra uurloonstijging van 5,6%. Over de overuren is geen afspraak gemaakt.

De totaal afgesproken loonstijging was daardoor 5,6 procent op het uurloon met daarbovenop 14,5 procent.
Wat stellen werkgevers voor?
De werkgeversvereniging Nederlandse Veiligheidsbranche trok begin deze maand bij de vakbonden aan de alarmbel. De mededeling van beveiligingsbedrijven is dat een onverwacht hoge loonstijging van 14,5 procent (CPI) plus 5,6 procent voor de arbeidsduurverkorting niet te betalen is. Het voorstel van werkgevers was om 6 procent van de loonstijging niet te betalen. Dit betekent dat de lonen dit jaar met 8,5 procent stijgen en niet met 14,5 procent.

Daarnaast is het voorstel om de ADV gewoon door te voeren. Dus je gaat 144 uur per vier weken werken, in plaats van 152 uur. Je uurloon stijgt daardoor met 5,6 procent.
Reactie vanuit werknemersorganisaties
We waren absoluut niet blij met de - zeer late - actie van werkgevers. Tegelijkertijd moeten we constateren dat een onverwacht hoge loonstijging van ruim 20 procent bedrijven in zwaar brengt en daarmee banen voor beveiligers. We delen de zorg dat werkgevers misschien beveiligers moeten ontslaan of beveiligers vervangen door goedkopere krachten of dat opdrachtgevers overstappen naar beveiligingsbedrijven met de goedkopere cao Veiligheidsdomein. Het is kiezen tussen twee kwaden.

We hebben vier extra voorstellen gedaan, waar werkgevers in mee lijken te kunnen:
De gemiste loonstijging van 6 procent verdwijnt niet, maar wordt 'op de lat' gezet. Ofwel: uitgesteld. De komende drie jaar wordt de achterstallige 6 procent extra uitbetaald met op zijn minst 2 procent per jaar. Dit dus bovenop de afspraken die we in de nieuwe cao van 2023 maken. Die uitbetaling kan in loon zijn, maar ook in andere rechten. Denk aan pensioen of betere vakantierechten.
De overurentoeslag van 50 procent gaat gelden vanaf 144 uur. Die afspraak is nieuw en gunstig voor full-timers. In de cao stond dit vast op 152 uur.
Heb je eind dit jaar meer vakantiedagen over dan eind vorig jaar? Dan gaan die extra dagen in tijd meer naar volgend jaar. Normaal gaan ze in geldwaarde mee, waardoor je op 1 januari altijd minder vakantiedagen over hebt dan op 31 december daarvoor.
Part-timers (tot 144 uur) krijgen vrije keuze om de arbeidsduur niet te verkorten. Daarmee stijgt hun vier-weken-loon niet alleen met 8,5 procent, maar komt daar ook nog 5,6 procent bovenop vanwege de hogere uurlonen. (Part-timers die nu 144 uur werken en hun rechten als part-timer willen behouden, hebben de mogelijkheid om voor 2023 een arbeidsduur van 143,9 uur af te spreken.)

Zijn we er al uit met werkgevers?
Het lijkt er op dat we het einde van onze onderhandelingsruimte hebben bereikt. Met jullie collega-beveiligers in de cao-commissie zullen we de voorstellen die nu in de maak zijn komende vrijdag goed doorspreken. Maar ook bespreken we of er alternatieven zijn. En we bekijken wat de mogelijkheden en gevolgen zijn als we er niet in mee gaan.

Vrijdagavond of zaterdag zal ik definitief laten weten of we de voorstellen voorleggen aan de leden. Als we cao-afspraken veranderen, dan  beslissen de leden of er een akkoord komt of niet. Een loonsverhoging die 6 procent lager is dan afgesproken is een bittere pil. Tegelijkertijd is ook 8,5 procent plus een uurloonstijging van 5,6 procent ruim beter dan in de meeste andere sectoren. Met jullie collega's in de cao-commissie zullen we de plussen en minnen vrijdag uitgebreid afwegen.

Met vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl

https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/update-loononderhandelingen-particuliere-beveiliging-2022-10-19/

38

https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/nog-geen-akkoord-over-aanpassing-lonen-beveiligers-2022-10-14/



Geplaatst
14 oktober 2022, 10:59
Laatst geüpdatet
14 oktober 2022, 12:59
Vakbonden en werkgevers hebben gisteren nog geen akkoord bereikt over de aanpassing van de loonstijging voor 2023. Werkgevers hadden om aanpassing gevraagd omdat de afgesproken loonstijging uit komt op 14,5 procent. Plus 5,6 procent wegens invoering van de ADV. De beveiligingsbranche is bang dat er bedrijven gaan omvallen.
Wat is de huidige verwachte loonstijging?
De stijging van de lonen voor beveiligers in 2023 bestaat uit twee componenten:
ADV, een full-time contract gaat in januari 2023 van 152 naar 144 uur bij gelijkblijvend loon. Daardoor stijgen de uurlonen met 5,6 procent.
CPI, de loonstijging is gekoppeld aan de CPI van september 2022. Daardoor stijgen de lonen met 14,5 procent.
Wat gaat dit betekenen?
Dit laatste cijfer (14,5 procent CPI) is extreem gestegen. Vorig jaar was de CPI 2,7 procent, daarom stegen de lonen dit jaar met 2,7 procent. Werkgevers hebben vanwege deze extreme stijging vorige week aan de bel getrokken. De boodschap van werkgevers is dat als deze totale loonstijging (20,1 procent) door gaat, de bedrijfstak in gevaar komt. Werkgevers geven daarbij drie problemen aan:
Beveiligingsbedrijven die vaste contracten hebben met opdrachtgevers zullen in grote financiële problemen komen.
Opdrachtgevers zullen minder beveiligers inzetten of niet-beveiligers inzetten voor beveiligingstaken (receptionisten, assistenten)
Opdrachtgevers en beveiligers zullen uitwijken naar de goedkope cao Veiligheidsdomein, waar de lonen minder stijgen en meer flex is toegestaan.
Wat vragen werkgevers?
Afgelopen dagen is veel heen en weer gecommuniceerd tussen werkgevers, vakbonden en onze kaderleden. Gisteren hebben de drie vakbonden met een ledendelegatie de hele dag overleg overleg gehad met de werkgevers. Het verzoek van werkgevers is om de 5,6 procent loonsverhoging wegens ADV niet toe te passen. Dat is voor alle vakbonden een te ingrijpende stap.
Wat kunnen wij wel doen?
Vanuit vakbonden hebben we er op gewezen dat het vak van beveiliger herwaardering verdient. Beveiligers doen belangrijk werk, maar de lonen staan al jaren onder druk door slecht gereguleerde aanbestedingen, concurrentie van uit de cao Veiligheidsdomein en door moordende concurrentie tussen bedrijven. Daarnaast hebben beveiligers te maken met de inflatie, die dit jaar waarschijnlijk 9,9 procent zal zijn. Hoewel overheidsmaatregelen die inflatiegevolgen volgend jaar waarschijnlijk wat zal dempen.

Tegelijkertijd zien we ook dat een plotselinge loonkostenstijging van in totaal 20,1 procent uiteindelijk ten koste zal gaan van de beveiligers zelf omdat het leidt tot verschuiving van werk en tot faillissementen in de branche. Met een mogelijke crisis in het vooruitzicht is dat een risico voor de beveiligers zelf.

Echter, het weggeven van een afgesproken loonsverhoging gaat ons een brug te ver. Om die reden hebben vakbonden voorgesteld de 5,6 procent niet te schrappen, maar uit te stellen en daar afspraken over te maken. Daarmee behouden we koopkrachtgroei voor de komende jaren voor beveiligers.

Daarnaast hebben we voorgesteld de verlaging van de full-time norm (ADV) wel door te voeren, maar daarbij ook overuren te laten tellen vanaf 144 uur (in de cao staat 152). Tot slot vinden we dat beveiligers die dit jaar hun vakantiedagen niet hebben kunnen opnemen deze in tijd kunnen meenemen naar volgend jaar, en niet in waarde. Deze twee wensen stonden al op onze verlanglijst voor de nieuwe cao, waarover we later dit jaar gaan onderhandelen. De huidige cao loopt juni 2023 af.
Hoe nu verder? Mogen leden stemmen?
We zijn er gisteren niet uitgekomen met werkgevers, na een hele dag onderhandelen. Aan het begin van de avond is daarom afgesproken om even 'af te koelen'. Maandag gaan we verder, samen met onze ledendelegatie. Maar we hebben nog een aantal verschillen te overbruggen. We proberen met onze ledendelegatie een zo goed en haalbaar mogelijke oplossing te vinden, zonder zaken weg te geven.

Wat gebeurt er als we maandag wel een afspraak kunnen maken? Dan is het woord aan de leden. Als we een cao-afspraak aanpassen, dan kan dat alleen als onze leden daarmee instemmen.

We houden jullie op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl

39
https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/werkgevers-willen-overleg-over-lonen-en-adv-in-2023-2022-10-12/


Geplaatst
12 oktober 2022, 14:00
Laatst geüpdatet
12 oktober 2022, 16:00

Werkgevers in de Particuliere Beveiliging willen in overleg met de vakbonden over de verwachte loonsverhoging van 20,1 procent voor volgend jaar. Werkgevers zijn bang dat deze stijging bedrijven in gevaar brengt. Het risico bestaat dat bedrijven 'overlopen' naar een goedkope cao die het ministerie van Sociale Zaken vorige week heeft goedgekeurd.
Wat is er aan de hand?
In 2018 hebben werkgevers en vakbonden met elkaar afgesproken dat de arbeidsduur in 2023 omlaag gaat van 152 naar 144 uur per loonperiode, bij gelijkblijvend salaris. Als je 144 uur gaat werken in plaats van 152 uur, voor hetzelfde salaris, dan betekent dit dat de uurlonen met 5,6 procent omhoog gaan.

Daarnaast is in 2018 afgesproken dat de lonen jaarlijks met tenminste 2,5 procent stijgen, of de stijging van de CPI als deze hoger is. Daarbij geldt het cijfer dat het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) over september vaststelt. CPI over september is voorlopig vastgesteld op 14,5 procent. In 2022 en 2020 zijn de lonen ook verhoogd met de CPI van september omdat deze hoger was dan 2,5 procent. In 2022 kregen beveiligers 2,7 procent loonsverhoging, in 2020 2,6 procent.

Dit betekent dat de lonen komende januari met 14,5 procent plus 5,6 procent omhoog gaan. Ofwel 20,1 procent.

Uitleg: blijf je in 2023 hetzelfde aantal uur werken dan gaat je vierweken-loon met 20,1 procent omhoog. Ga je 5,6 procent minder werken (bijvoorbeeld 144 in plaats van 152), dan stijgt je uurloon met 20,1 procent en stijgt je vierweken-loon met 14,5 procent.
Loonstijging en ADV bespreken
De werkgeversorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche heeft vorige week bij de vakbonden aangegeven dat een loonstijging van 20,1 procent onbetaalbaar is en dat het bedrijven in gevaar brengt.

Daar komt bij dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorige week een concurerende cao tussen kleine vakbond AVV en de kleine werkgeversorganisatie VBe heeft goedgekeurd. Deze cao Veiligheidsdomein is op veel punten goedkoper en meer gericht op flexkrachten dan de cao Particuliere Beveiliging. De vrees bestaat dat opdrachtgevers en beveiligingsbedrijven massaal naar bedrijven met deze goedkope cao zullen overstappen om de loonstijging en vaste arbeidscontracten te ontwijken.

Werkgevers willen daarom in spoedoverleg met de vakbonden om over de cao-afspraken in de Particuliere Beveiliging te overleggen. Gisteren hebben we dit verzoek besproken met onze kaderleden uit alle bedrijven. Morgen zullen we - samen met een delegatie van onze kaderleden - met de werkgevers in overleg gaan.
Ministerie SZW zet lonen onder druk
Daarnaast zullen we - in ieder geval samen met FNV - nogmaals een dringend beroep doen op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om een einde te maken aan de alternatieve cao Veiligheidsdomein. Deze cao trekt de arbeidsvoorwaarden voor alle beveiligers naar beneden, omdat opdrachtgevers en beveiligingsbedrijven nu kunnen shoppen tussen twee cao's.

In de gesprekken met werkgevers zal ook de invulling van de afgesproken arbeidsduurverkorting onderwerp zijn. We houden jullie komende tijd via onze nieuwsbrieven en appgroepen op de hoogte van de ontwikkelingen.


Met vriendelijke groet, Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl

40
Geplaatst
09 september 2022, 16:10
Laatst geüpdatet
09 september 2022, 18:10
Na een tumultueuze zomer waarin het tekort aan beveiligers in Nederland groter leek dan ooit geven we jullie een update vanuit de Particuliere beveiligingssector. Wat zijn de trends geworden in de sector en waar liggen de uitdagingen nu? We nemen je in vogelvlucht even mee langs de laatste ontwikkelingen.
Schiphol akkoord

Allereerst was groot in het nieuws dat er voor de beveiligers op Schiphol een Sociaal akkoord gesloten werd. Een verwoede poging om Schiphol aantrekkelijk te maken voor particuliere beveiligers. Hiervoor werden afspraken gemaakt om op de lange termijn de werkdruk te gaan verlagen en op korte termijn een extra toeslag te bieden.

De zomertoeslag van 5,25 euro per gewerkt uur in de operatie liep tot maandag 5 september. De zomertoeslag 2022 wordt uiterlijk op 30 september 2022 uitbetaald in de vorm van een eenmalige uitkering.

De arbeidsmarkttoeslag op Schiphol geldt in de periode van maandag 5 september 2022 tot 1 september 2023. De toeslag bedraagt EUR 1,40 bruto per daadwerkelijk gewerkt uur. Dit bedrag is gebaseerd op 10% van het door de Vakbonden beoogde leefbaar bruto uurloon van EUR 14 per uur. Bij een fulltime werkweek komt de toeslag neer op een maandelijks bedrag van ongeveer EUR 230,- bruto (uitgaande van een 38-urige werkweek). De toeslag wordt betaald in de vorm van eenmalige uitkeringen in de maanden november 2022, maart 2023, juni 2023 en september 2023 (of bij het einde van het dienstverband in de vorm van een eindafrekening).

Arbeidsduurverkorting van 152 uur naar 144 uur

In 2018 werd de huidige cao Particuliere beveiliging afgesloten. Voor dit akkoord werd afgesproken dat op Schiphol een arbeidsduurverkorting zou worden toegepast vanaf 2021 om de werkdruk te verlagen. Voor de particuliere beveiligers in de rest van Nederland gaat dezelfde afspraak in per 1 januari 2023. Er kwamen deze zomer veel vragen van beveiligers over deze afspraak. Zoals bijvoorbeeld de vraag: mag ik ook 152 uur blijven werken? Dit willen sommige werkgevers beveiligers kennelijk aanbieden. Op Schiphol wordt deze afspraak in de vorm van een extra potje vrije dagen 'Schiphol-uren' toegepast. Om landelijk tot een goede uitvoering van deze afspraak te komen hebben een aantal gesprekken plaatsgevonden tussen werkgevers en vakbonden. In dit overleg is het helaas nog niet gelukt om tot overeenstemming te komen. Inzet van CNV Vakmensen is o.a. om een keuzeoptie te bieden zodat je kan kiezen of je 152 uur blijft werken inclusief een hoger uurloon of dat je zoals afgesproken naar 144 uur gaat als fulltime norm. Er zijn al een aantal bedrijven die hun beveiligers hiervoor benaderd hebben. Heb je hier vragen over? stuur dan je vraag naar info@cnv.nl.

Inflatie

De tonerenhoge inflatie staat bijna dagelijks in de krant. In de cao Particuliere beveiliging is hierover een belangrijke afspraak gemaakt. Welke afspraak was dit ook alweer?

De loonstijging bedraagt in de periode 2020 – 2023 tenminste 2,5% of de stijging van CPI (Consumenten Prijs Index) als deze hoger is. De referteperiode voor de CPI is 1 oktober tot en met 30 september van het voorafgaande jaar. In oktober zal berekend worden wat de loonsverhoging gaat zijn volgend jaar. Op de eerste dag van loonperiode 1 in 2023 worden zowel de salarisschalen als de feitelijke salarissen structureel verhoogd.

Status cao G4S Aviation

De cao G4S Aviation is opgezegd en wordt dus niet meer verlengd. Vakbonden en G4S Aviation hebben overleg gehad en vakbonden hebben in dit overleg aangegeven dat de cao Particuliere beveiliging algemeen verbindend is verklaard en dat deze dus geldt voor alle particuliere beveiligers, inclusief de beveiligers die werken bij G4S Aviation. De plussen die beveigers nog hebben vanuit de cao G4S Aviation blijven in beginsel van kracht en zouden nu gezien kunnen worden als individuele arbeidsvoorwaarden. Mocht je als beveiliger van G4S Aviation vinden dat je recht hebt op een arbeidsvoorwaarde uit de cao Particuliere beveiliging die je nu nog niet krijgt? Laat dit dan aan CNV Vakmensen weten via info@cnv.nl.
 
Inhuur uitzendkrachten en zzp-ers

Er bereikten CNV Vakmensen veel berichten van inhuur van uitzendkrachten en zzp-ers door verschillende bedrijven. Door de enorme krappe arbeidsmarkt worden allerlei manieren gezocht om alsnog aan beveiligers te komen. Belangrijk uitgangspunt is dat uitzendkrachten en zzp-ers over het algemeen voor piek momenten en tekorten ingezet worden. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je ineens kortere diensten of andere tijdstippen wordt ingeroosterd en je nieuwe collega's jouw eerdere werktijden overnemen.

In de cao Particuliere beveiliging is opgenomen dat het uitgangspunt in de branche is dat binnen het operationele personeelsbestand (beveiligers) voor de verhouding flex-vast minimaal 80% van de arbeidsovereenkomsten bestaat uit arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. Hier kan in geval van fluctuaties van de populatie alleen tijdelijk van worden afgeweken.


Erik Maas
Bestuurder CNV Vakmensen
e.maas@cnvvakmensen.nl

https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/update-uit-de-particuliere-beveiligingssector-2022-09-09/

43
Als je per loonperiode 1 2023 als full timer van 152 uur naar 144 uur gaat. Hoeveel procenten wordt  je nieuwe uur loon op berekend, los van de loonsverhoging, als compensatie.

Hoe wordt dat exact geregeld? En! waar moeten wij op letten, dat dat goed wordt uitgevoerd.




44
https://www.cnvvakmensen.nl/diensten/beveiliging/cao-beveiligingsorganisatiesparticulier-nvb/nieuws/schiphol-snelle-maatregelen-en-structurele-veranderingen-2022-05-24/


Geplaatst 24 mei 2022, 14:22

Laatst geüpdatet 24 mei 2022, 16:40

De chaos op Schiphol komt niet uit de lucht vallen. Al jaren wijst CNV Vakmensen op de slechte roosters, beroerde werktijden, hoge werkdruk en de tenenkrommende veiligheid op de luchthaven. Talloze keren hebben we problemen aangekaart. Soms werd er iets mee gedaan, maar meestal schoof Schiphol de verantwoordelijkheid van zich af naar andere bedrijven. Het systeem wijzigen lost de huidige chaos niet op, maar het is wel nodig om van Schiphol weer een fatsoenlijke werkplek te maken. Op korte termijn moeten beveiligers meer loon, meer rust en meer veiligheid krijgen. Op lange termijn is er meer nodig.

Afgelopen weken zijn we intensief in onderhandeling met Schiphol om voor de problemen een oplossing te vinden. Dat werd tijd. We trekken hier in samen op met FNV omdat onze eisen nagenoeg gelijk zijn. Al jaren kloppen we bij Schiphol aan omdat beveiligingsbedrijven keer op keer cao-afspraken naast zich neerleggen en beveiligers opzadelen met onwerkbare roosters, lage beloning, onveilige werkomstandigheden. De ontevredenheid is enorm en dat is niet van de laatste paar weken.

De onderhandelingen hierover voeren we op dit moment. Zodra het mogelijk is, zullen we onze leden uitgebreid inlichten. Maar de inzet van ons is helder: plak snel een pleister om de chaos op de korte termijn aan te pakken. Maar maak aanvullend ook harde afspraken voor de lange termijn.

Pleisters plakken: loon, veiligheid, rust

De pleister is voor ons dat er op korte termijn een hoger loon komt bij drukte, een structurele toeslag voor het werk op Schiphol en meer veiligheid en rust voor alle beveiligers. We hebben hiervoor een helder en onderbouwd pakket eisen neergelegd bij Schiphol.

Beveiligers staan dag-in-dag-uit aan het front van enorme menigten gefrustreerde vakantiegangers. Vaak onderbezet, vaak op de meest onmogelijke tijdstippen, vaak met onervaren collega's en dat na jaren waarin beveiligers constant waren overgeleverd aan de grillen van Schiphol en alle onzekerheid van binnenvliegend Corona. Het pakket aan eisen is op dit moment in onderhandeling en we gaan er van uit dat er eind deze maand duidelijkheid is.

Volgende vraag is: waarom zijn de omstandigheden voor beveiligers op Schiphol zo slecht? Hoe is dat ontstaan? Daar zijn drie oorzaken voor aan te wijzen. En ook daarover willen we heldere afspraken maken, zodat we na 2024 niet opnieuw problemen krijgen.

Structurele verandering: betere aanbesteding

Allereerst de ongereguleerde uitbesteding van kerntaken door Schiphol. Als luchthaven heeft Schiphol een groot aantal taken om de afhandeling van het luchtverkeer te regelen. Schiphol wil daarin niet de beste, maar de grootste zijn. En in een internationale markt betekent dit dat je dan de goedkoopste moet zijn. De belangrijkste kostenpost waar je op kunt bezuinigen is: loon.

Om die loonkosten zo laag mogelijk te houden neemt Schiphol beveiligers, verladers, schoonmakers en andere medewerkers niet zelf in dienst, maar probeert deze arbeid zo goedkoop mogelijk 'in te kopen' door middel van aanbesteding. Eenvoudig gezegd: hoog opgeleide functies blijven veilig in dienst van Schiphol, MBO en lager opgeleide functies gaan 'op afstand' en worden op 'de markt gezet'.

Deze aanbesteding betekent dat beveiligers bij iedere nieuwe aanbesteding in dienst komen van een bedrijf dat het goedkoopst de gevraagde diensten kan leveren. En dat betekent dat dit bedrijf zal proberen zo weinig mogelijk verlies te maken op de opdracht.

Het verlies beperken kan door heel scherp in te roosteren, door op arbeidsvoorwaarden en lonen te 'knijpen' of door op andere manieren te zorgen voor zo laag mogelijk arbeidskosten. Van Schiphol willen we dan ook dat er geen enkele vorm van concurrentie op arbeidsvoorwaarden mogelijk is. Schiphol moet hier harde garanties voor afgeven.

Structurele verandering: roosters als arbeidsvoorwaarde

In artikel 20 van de cao Particuliere Beveiliging zijn beveiligers beschermd tegen de gevolgen van een contractwisseling na een aanbesteding. Er staat dat beveiligers na een contractwisseling recht hebben op behoud van al hun arbeidsvoorwaarden wanneer ze bij een contractwisseling van het ene naar het andere bedrijf gaan. Arbeidsvoorwaarden moeten een-op-een mee gaan, alleen het logo op je uniform verandert na een contractwisseling.

Echter, beveiligingsbedrijf CTSN probeert deze bescherming te ondermijnen. Het bedrijf stelt dat roosters en werktijden geen arbeidsvoorwaarde zijn en daarom hebben beveiligers die overgaan geen enkel recht op hun eerdere werktijden en roosters. Hoewel in mindere mate, speelde dit probleem vorig jaar ook bij G4S, Securitas en bij I-Sec, maar daar zijn veel problemen opgelost in overleg met de betrokken vakbonden of na tussenkomst van een rechter. Bij CTSN ligt de kwestie - anderhalf jaar na de contractwisseling - nog steeds in hoger beroep bij de rechter.

Waarom is dit belangrijk? Als de lonen en toeslagen tussen verschillende beveiligingsbedrijven gelijk zijn, dan kunnen bedrijven nog maar op één manier met elkaar concureren. Namelijk door scherp te roosteren en zo weinig mogelijk 'leegloop' (onproductieve uren) te laten ontstaan. Wie het scherpst inroostert, heeft de minste arbeidskosten.

Scherp roosteren doe je door definitieve roosters voor beveiligers zo laat mogelijk bekend te maken en door diensten niet langer te laten duren dan noodzakelijk. Want hoe later je de roosters bekend maakt, hoe beter ze aansluiten bij de vluchten die Schiphol bekend maakt. En hoe korter je inroostert, hoe meer uur je over hebt om beveiligers nog elders nog op een korte dienst te zetten.

Scherp roosteren is ronduit ongezond. Het maakt een normaal sociaal leven onmogelijk en zorgt voor een hoog verloop en ziekteverzuim. Wil je het werk in de beveiliging van Schiphol aantrekkelijk houden, dan zul je als luchthaven meer leegloop moeten accepteren en veel langer van te voren moeten zorgen dat er voldoende beveiligers beschikbaar zijn.

Het risico op leegloop moet bij Schiphol liggen, niet bij beveiligingsbedrijven. En er moet een set spelregels komen voor de roosters en werktijden van beveiligers, waar ieder beveiligingsbedrijf aan moet voldoen.

Structurele verandering: één cao

Een wat onbekender, maar structureel probleem in de hele beveiligingssector is de cao Veiligheidsdomein die De Unie heeft afgesloten met alternatieve werkgeversvereniging VBe. Deze cao is op een aantal cruciale punten slechter dan de cao Particuliere Beveiliging. Het bestaan van deze cao pakt op twee manieren heel slecht uit op de lonen en arbeidsvoorwaarden van beveiligers.

In de eerste plaats geeft deze cao opdrachtgevers de mogelijkheid om te shoppen. In cao Veiligheidsdomein is veel meer flexarbeid toegestaan, dit betekent dat het voor opdrachtgevers als Schiphol aantrekkelijk is om bedrijven met goedkope cao Veiligheidsdomein te kiezen. Bovendien zijn beveiligers in deze cao nauwelijks beschermd tegen de gevolgen van een contractwisseling, het betekent dat je je oude arbeidsvoorwaarden kwijt bent als je in deze cao terecht komt.

Dat deze cao bestaat naast de algemeen geldende cao Particuliere Beveiliging, legt een bom onder eerlijke aanbestedingen. We eisen daarom van Schiphol dat voor beveiligers alleen algemeen verbindend verklaarde cao's van toepassing zijn bij een aanbesteding.

Een tweede negatief effect met deze tweede cao is dat het werkgevers voorzichtig maakt bij het verbeteren van arbeidsvoorwaarden voor beveiligers. Want iedere verbetering in de cao Particuliere Beveiliging betekent dat je als bedrijf duurder wordt dan een bedrijf dat de cao Veiligheidsdomein hanteert. Als bij bedrijf A de lonen omhoog gaan, maar bij bedrijf B niet, dan krijgt bedrijf A geen opdrachten meer. De cao Veiligheidsdomein zorgt er voor dat lonen en arbeidsvoorwaarden minder hard verbeteren dan nodig.

Als alleen de cao Particuliere Beveiliging van toepassing is voor alle bedrijven, dan zorgt een verhoging van lonen niet voor een concurrentienadeel. Als dan bij bedrijf A de lonen omhoog gaan, dan gaan bij bedrijf B de lonen ook omhoog. Beiden bedrijven zijn dan even aantrekkelijk voor opdrachtgevers. Het is dan minder lastig om de lonen te verhogen.

Zowel bij de rechter als bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dringen CNV, FNV en Nederlandse Veiligheidsbranche er al jaren op aan deze marktverstorende cao te verbieden omdat het de loonontwikkeling voor beveiligers remt. Hoewel het probleem met meerdere cao's ook buiten Schiphol voorkomt, hebben we het ook in de gesprekken nu meegenomen. Het is een structureel probleem, bij een volgende aanbesteding op Schiphol willen wij dat alle bedrijven dezelfde spelregels (cao) hanteren.

Nu beter, en later beter

Onze inzet is om in deze onderhandelingen allereerst snelle oplossingen te vinden om het werk nog deze zomer aantrekkelijker te maken, zodat mensen op Schiphol de komende zomer op een normale manier hun werk kunnen doen. Daar hoort een veel betere beloning, zodat het werk aantrekkelijk blijft en ook nieuwe collega's op Schiphol willen werken om de drukte aan te kunnen. Tegelijkertijd moet het werk gezond blijven, betere roosters, gezonde werktijden en tijdige informatie over het moment waarop je gaat werken.

Een belangrijk punt is agressie. Ook al heb je drie dagen lang in je zwetende bermuda met je huilende peuters in de rij staan wachten in een rij voor het vliegtuig naar Ibiza: als je als passagier een beveiliger uitscheldt, dan word je verwijderd. Daarover zijn Schiphol en de vakbonden het eens. En we verwachten dat er op dit moment al sneller en beter wordt opgetreden.

Ondertussen onderhandelen wij - vakbonden CNV en FNV - intensief verder. Via onze kaderleden en de appgroepen krijgen wij - Erik Maas en ik - veel info binnen en die nemen we mee in de onderhandelingen, als het al niet op tafel ligt. Zijn er heel specifieke zaken, vertel het je kaderleden. (Een mail sturen of appen kan ook, maar op dit moment krijg ik heel veel binnen en kan niet op alles direct reageren.) We hopen zo snel mogelijk met beter nieuws te komen.

Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

45


09-05-2022
Bedrijvennieuws
Schipholoverleg met vakbonden in aanloop naar de zomer
De afgelopen dagen heeft Schiphol samen met CNV Vakmensen en FNV overleg gehad om in aanloop naar de zomer betere arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden te krijgen voor beveiligers, verladers, schoonmakers en andere werknemers op de luchthaven. De gesprekken zullen komende weken doorgaan. Kaderleden bij de verschillende bedrijven zullen we nauw bij deze gesprekken betrekken.
Na de uitspraken van Schiphol-baas Dick Benschop vorige week over de arbeidsvoorwaarden op de luchthaven, hebben we Schiphol direct gevraagd om in gesprek te gaan over de invulling daarvan. Er is veel onrust op de luchthaven door groot personeelstekort, hoge werkdruk en ontevredenheid over roosters en arbeidsvoorwaarden.

Werknemers op Schiphol willen aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden, een veilige en gezonde werkplek en werkbare roosters. Daarnaast willen we een aantal harde afspraken maken over de wijze waarop aanbesteding op de luchthaven in de toekomst plaatsvindt, zodat het niet tot chaos en verslechtering leidt. Tot slot hebben we op tafel gelegd dat de oude afspraken - ondermeer over roosters en overname van arbeidsvoorwaarden - worden nageleefd. Schiphol heeft aangegeven open te staan voor onderhandelingen en de eerste twee verkennende gesprekken hebben afgelopen dagen plaatsgevonden. Die gesprekken voeren mijn collega Erik Maas en ik samen met onze collega's van FNV.

De onderhandelingen vinden komende weken plaats. Een klankbordgroep van onze kaderleden op Schiphol zullen we nauw bij de voortgang van de onderhandelingen betrekken. Zijn er zaken die je belangrijk vindt om in te brengen, laat het ons of je kaderleden weten. Is er nieuws te melden, dan zullen we de leden informeren. Komt er een resultaat uit de onderhandelingen, dan zullen de leden op Schiphol daarover stemmen.

Vriendelijke groet, Erik Honkoop

 
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen


220509EHschiphol
    
Printversie


CNV Vakmensen - Tiberdreef 4 - 3561 GG Utrecht - T +31 (0)30 75 11 007 - E info@cnvvakmensen.nl


Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 7