Auteur Topic: Lokaalvredebreuk / Huisvredebreuk  (gelezen 18684 keer)

security88

  • Volledig lid
  • ****
  • Berichten: 93
  • Hoofdbeveiliger
    • Bekijk profiel
  • Functie: Hoofdbrveiliger
Lokaalvredebreuk / Huisvredebreuk
« Gepost op: woensdag 10 februari 2010, 12:01 »
Zoals laatst ook gaan ze discusiėren of het in een overdekt winkelcentrum Huisvredebreuk of Lokaalvredebreuk is enzo.

 Die discussie over lokaal/huis vredebruik vind ik wel appart. Maar dat is een discussie op zich dus laten we niet afwijken van het topic.

daar is wel een apart draadje voor te maken ::)

Bij deze dan!
« Laatst bewerkt op: donderdag 11 februari 2010, 17:33 door SecureFire »
weet wat je zegt, maar zeg niet wat je weet

Raymond

  • Gast
Re: Lokaalvredebreuk / Huisvredebreuk
« Reactie #1 Gepost op: zondag 14 februari 2010, 21:20 »
Ik denk dat dit per winkelcentrum verschillend is.

Wanneer is iets lokaalvredebreuk? Zodra het in gebruik is van de overheid. Bijvoorbeeld als het winkelcentrum word beheert door de gemeente en het onderverhuurt aan particulieren zal het lokaalvredebreuk zijn. (Zo heb ik het geleerd)


Sommige winkelcentra zijn echter particulier dus in dat geval is het huisvredebreuk.

Groeten

security88

  • Volledig lid
  • ****
  • Berichten: 93
  • Hoofdbeveiliger
    • Bekijk profiel
  • Functie: Hoofdbrveiliger
Re: Lokaalvredebreuk / Huisvredebreuk
« Reactie #2 Gepost op: maandag 15 februari 2010, 12:23 »
Dat is inderdaad ook wat ik geleerd heb. Overal waar (semi) ambtenaren aan het werk zijn en/of waar het pand wordt beheerd door een (lokale) overheidsinstantie is er sprake van lokaalvredebreuk. In alle overige gevallen is er sprake van huisvredebreuk.

Onder huisvredebreuk wordt verstaan het binnendringen van een woning of bijbehorende ruimte of daarin verblijven zonder de toestemming en tegen de wil van de eigenaar of gebruiker. Huisvredebreuk is in Nederland een misdrijf dat strafbaar is gesteld in het Wetboek van Strafrecht onder artikel 138 WvS en valt in een specifieke categorie misdrijven tezamen met lokaalvredebreuk (art. 139 WvS) en sinds circa 2000 computervredebreuk (art. 138a WvS).

Wetsartikel huisvredebreuk en uitleg
Artikel 138 van het Nederlandse Wetboek van strafrecht (maart 2008):

1. Hij die in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
2. Hij die zich de toegang heeft verschaft door middel van braak of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum, of die, zonder voorkennis van de rechthebbende en anders dan ten gevolge van vergissing binnengekomen, aldaar wordt aangetroffen in de voor de nachtrust bestemde tijd, wordt geacht te zijn binnengedrongen.
3. Indien hij bedreigingen uit of zich bedient van middelen geschikt om vrees aan te jagen, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
4. De in het eerste en derde lid bepaalde gevangenisstraffen kunnen met een derde worden verhoogd, indien twee of meer verenigde personen het misdrijf plegen.
Lid 1 stelt strafbaar:

het wederrechtelijk binnendringen van een woning of het besloten lokaal of besloten erf bij een ander in gebruik;
het zich niet op vordering van/vanwege rechthebbende verlaten van een woning of het besloten lokaal of besloten erf wanneer men zich daar wederrechtelijk bevindt.

Verdere uitleg
Wederrechtelijk een woning binnengaan is strafbaar, met name wanneer dit gebeurt op de manieren die in lid 2 beschreven zijn. Het is echter ook mogelijk dat iemand op rechtmatige manier is binnengekomen (lees: binnengelaten) en door de rechthebbende later alsnog wordt gesommeerd te vertrekken. Bijvoorbeeld: iemand komt bij een ander op bezoek, het gesprek neemt een onaangename wending, de bezoeker wordt agressief en weigert weg te gaan.

De vordering zoals die in lid 1 van het wetsartikel is gesteld, is dus alleen nodig om strafbaar te worden wanneer men op een rechtmatige manier is binnengekomen, zoals de eerder genoemde agressieve bezoeker. Vaak zullen twee aanmaningen om heen te gaan nodig zijn: de eerste om het wederrechtelijk vertoeven vast te stellen en de tweede om het niet verwijderen te constitueren. De vordering moet tot een persoon of groep gericht zijn en het bevel inhouden heen te gaan.

Het is derhalve een wijdverbreid misverstand dat er geen sprake is van huisvredebreuk wanneer iemand is binnengelaten. Wel zal politie minder snel geneigd zijn hiertegen op te treden en zal de bewijslast problematischer worden dan wanneer iemand op onrechtmatige manier is binnengekomen.

Definities
In het wetsartikel wordt in lid 1 onder woning verstaan de plek waar men zijn vaste verblijfplaats heeft, dat kan ook een studentenkamer zijn.
Een besloten lokaal kan een tot de woning behorende ruimte zijn, bijvoorbeeld een schuur.
Onder besloten erf vallen geen akkers, weilanden en bossen.
De betekenis van de zinssnede bij een ander in gebruik is feitelijk bij een ander in gebruik, beslissend is het feitelijk houderschap.
Wederrechtelijk betekent zonder toestemming van de rechthebbende, dus van de bewoner.
Binnendringen is het geval als men binnengaat tegen de verklaarde wil van de bewoner, wat kan blijken uit woorden of uit daden.
In lid 3 is van bedreigingen sprake, als de tegenstand van de bewoner jegens de binnendringer door dreigende woorden wordt verlamd.
Onder de zinssnede middelen geschikt om vrees aan te jagen wordt verstaan het bedreigen door daden.

Toepassing bij kraken
Op basis van art. 429 Sexies WvS kan het zijn dat in specifieke gevallen geen sprake is van huisvredebreuk omdat dat wetsartikel stelt dat de huis- of lokaalvrede niet verbroken kan zijn als een woning of lokaal langer dan een jaar leeg stond, wat bijvoorbeeld van belang is als een woning of pand gekraakt is.

Bron: wikipedia

Lokaalvredebreuk:

Artikel 1391.Hij die in een voor de openbare dienst bestemd lokaal wederrechtelijk binnendringt, of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van de bevoegde ambtenaar aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.
2.Hij die zich de toegang heeft verschaft door middel van braak of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum, of die zonder voorkennis van de bevoegde ambtenaar en anders dan ten gevolge van vergissing binnengekomen, aldaar wordt aangetroffen in de voor de nachtrust bestemde tijd, wordt geacht te zijn binnengedrongen.
3.Indien hij bedreigingen uit of zich bedient van middelen geschikt om vrees aan te jagen, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
4.De in het eerste en derde lid bepaalde gevangenisstraffen kunnen met een derde worden verhoogd, indien twee of meer verenigde personen het misdrijf plegen.


Bron: www.wetten.overheid.nl

weet wat je zegt, maar zeg niet wat je weet

CMKMaat

  • Actief lid
  • ***
  • Berichten: 46
  • Typmiep (Centralist) ... op militaire lijnen.
    • Bekijk profiel
Re: Lokaalvredebreuk / Huisvredebreuk
« Reactie #3 Gepost op: donderdag 29 april 2010, 21:22 »
Kortom:
Huisvredebreuk - woning, besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, vordering door rechthebbende
Lokaalvredebreuk - voor de openbare dienst bestemd lokaal, bevoegde ambtenaar

En dat is het grootste verschil