Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Fred

Pagina's: [1]
1
Unie Security start voorbereiding cao-overleg
De cao is zonder overeenstemming tussen de vakbonden en werkgevers een jaar verlengd. Niet omdat vakbonden dat afspraken met de werkgevers maar omdat de wet dat zo bepaalt. In de Wet op de cao is namelijk vastgelegd dat een cao, indien deze niet is opgezegd of vernieuwd, verlengd wordt voor een gelijke periode als waarvoor de laatste was overeengekomen met een maximum van een jaar. De cao Particuliere Beveiliging is daardoor zonder wijzigingen verlengd tot 1 oktober 2014.

Werkgevers wilden weliswaar een loonsverhoging afspreken maar alleen als vakbonden ermee instemden daar iets van gelijke waarde voor in te leveren. Een spreekwoordelijke sigaar uit eigen doos! Een stap naar voren en tegelijkertijd een zelfde stap terug; daar schiet niemand wat mee op. Jullie in ieder geval niet.
Nu de expiratiedatum (dag dat cao afloopt) weer nadert, denken we aan de toekomst. En wij willen op tijd met de onderhandelingen beginnen zodat voor 1 oktober bekend is waar jullie aan toe zijn. Natuurlijk willen wij een loonsverhoging voor jullie afspreken zodat de waarde van jullie salaris minimaal op peil blijft. Er is per slot van rekening inflatie waardoor jullie nu minder kunnen kopen voor jullie salaris dan een jaar geleden. Maar wat als dit nou weer niet lukt? Moeten wij toestaan dat werkgevers weer een cao-verlenging 'binnenhalen' zonder dat jullie er op vooruit gaan? Ons antwoord op die vraag is nee!

De cao opzeggen dan? Dat brengt echter een groot risico met zich mee! Dat zou namelijk betekenen dat onder andere de afspraken over overname van beveiligers bij objectwisselingen, zowel voor minder als meer dan 20.000 uurs-objecten, niet meer gelden. Dan lopen huidige beveiligers als gevolg van de prijs gedreven concurrentie een zeer groot risico dat zij hun baan verliezen en ingeruild worden door jonge en goedkopere collega's. De afspraken tussen vakbonden en werkgevers, obligatoire bepalingen, gelden na een opzegging van de cao namelijk niet meer. Obligatoire of verticale bepalingen zijn bepalingen in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die betrekking hebben op de relatie tussen de onderhandelingspartners die bij de cao betrokken zijn. Voorbeeld van zo'n afspraak is dus de regeling bij contractswisselingen. Uiteraard houden jullie wel alle persoonlijke rechten zoals salaris, vakantiedagen, ouderendagen, etc. Dit noemen we de doorwerking van de cao. Het begrip doorwerking betekent dat de individuele arbeidsovereenkomst gewijzigd wordt door de bepalingen uit de cao. Dit volgt uit art. 9, 12 en 13 van de Wet CAO. Het betreft hier de normatieve of horizontale bepalingen, de afspraken die betrekking hebben op de relatie tussen de werkgever en de werknemers. Obligatoire of verticale bepalingen - de afspraken die worden gemaakt die betrekking hebben op de onderhandelingspartners - werken niet door.

Als een cao afloopt terwijl er nog geen nieuwe cao overeen is gekomen, dan ontstaat er weer individuele contractsvrijheid en vervallen de verticale en diagonale bepalingen. Dit geldt echter niet voor de horizontale bepalingen. Ook na het aflopen van de cao blijven deze deel uitmaken van de individuele arbeidsovereenkomst, de nawerking van de cao-bepalingen.
Het begrip nawerking is niet vastgelegd in de Wet CAO, maar is tot stand gekomen aan de hand van rechterlijke uitspraken.

Wat is nu wijsheid?
Natuurlijk gaan wij met werkgevers het gesprek aan om een nieuwe cao af te sluiten. Hopelijk realiseren werkgevers zich dat het onontkoombaar is de salarissen en salarisschalen structureel te verhogen. De branche heeft, zeker na de nieuwe werktijdenregeling, waarvan de evaluatie nog steeds loopt, behoefte aan rust en niet aan werkgevers en werknemers die elkaar in de haren vliegen. Maar wat als die gesprekken wederom tot niets leiden? Uiteraard hebben wij daar een opvatting over. Wij willen bovenal tot het uiterste gaan aan de cao-tafel tot een akkoord te komen. Dat is onze taak als belangenbehartigers. Als dat niet lukt, zijn jullie aan zet. Zonder steun van onze leden bereiken wij niets. Hopelijk komt het zo ver niet en laten werkgevers zien dat overleg zin heeft en het tijd is voor een langs normale weg afgesproken cao!
Maar voordat de onderhandelingen beginnen, willen wij weten wat jullie ervan vinden!
Willen jullie dat wij de cao opzeggen met alle risico's van dien? Of zijn de afspraken over baanbehoud bij objectwisselingen te belangrijk?

Wat willen jullie dat wij voorstellen bij het cao-overleg?
Zijn jullie bereid, als de situatie daarom vraagt en praten niets meer oplevert, in actie te komen?
Laat het ons weten! Dat kan op Facebook, ook via een direct message, maar ook via de mail aan maarten.hoelscher@ziggo.nl. Stuur dit bericht door aan zoveel mogelijk collega's en vraag ook hun te reageren. Want wat er ook gebeurt; wij staan achter en als het moet voor jullie.
Tot slot: een lang en best ingewikkeld verhaal. Dat kon helaas niet anders. Heb je er vragen over? Stel deze gerust op Facebook.

3
Open brief aan werkgevers particuliere beveiliging

Het vertrouwen van veel werknemers in hun werkgever is de afgelopen jaren fors teruggelopen. Zo ook het vertrouwen van werknemers in vakbonden. Dat is een feit dat werkgevers en vakbonden zich aan moeten trekken. Dat doet De Unie Security in ieder geval wel. Er is veel nodig dat vertrouwen te herstellen en daar wordt door ons met man en macht aan gewerkt.

Ook tussen de werkgevers en vakbonden is de relatie de afgelopen jaren op z'n zachtst gezegd niet best geweest. Het heeft een aantal jaren geleden zelfs geleid tot een conflict over de cao, een aantal campagnes op diverse locaties en het maandenlang stopzetten van onderhandelingen over vernieuwing daarvan. Uiteindelijk zijn partijen weer bij elkaar gaan zitten in het besef dat dit niet in het belang van de particuliere beveiliging was en al diegenen die bij onze sector betrokken zijn.

Dit besef heeft na vele formele en informele gesprekken geleid tot afspraken te komen tot een geheel nieuwe werk- en rusttijdenregeling die grote veranderingen met zich mee kon brengen voor werkgevers maar zeker ook voor werknemers. Meer dan twee jaar is hierover gesproken en begin dit jaar hebben wij het moeizaam bereikte resultaat van onze gezamenlijke inspanning voorgelegd aan onze leden.

Na een ledenraadpleging vol emoties hebben wij een hele kleine meerderheid van onze achterban weten te overtuigen van de noodzaak verworven rechten deels op te geven om zo in te spelen op behoeftes van de opdrachtgevers. Een kostenneutrale werktijdenregeling waarvan nog moet blijken of dit ook echt zo is. We hebben afspraken gemaakt hoe wij met de uitkomsten van het onderzoek hiernaar om zullen gaan.

Veel van onze leden hebben dit voorjaar tegen hun zin 'ja' gestemd. Het cao-akkoord is tot op heden nog steeds bron van boosheid onder werknemers en leidt nog altijd tot zeer negatieve reacties van onze achterban en ook van niet-leden. Dit kunnen en willen wij niet negeren!

Het afgelopen halfjaar is de beveiligingsbranche druk bezig geweest met de voorbereiding van de introductie van de werktijdenregeling per 8 september jongstleden. Er moesten cao-teksten gemaakt worden, planners dienden te worden opgeleid, planningssystemen worden aangepast, werknemers moesten worden geinformeerd en ook als De Unie Security hebben wij onze organisatie, de kaderleden en vakbondsmedewerkers, voorbereid op de nieuwe regeling om de dienstverlening aan onze leden veilig te stellen.

Deze periode is mede zo lang geweest op verzoek van de Nederlandse Veiligheidsbranche om ervoor te zorgen dat de nieuwe werktijdenregeling zo geruisloos mogelijk geïntroduceerd kon worden. Maar ook om fouten te voorkomen zodat het verminderde vertrouwen hersteld kon worden.

Vol goede moed zagen wij de datum van 8 september jongstleden naderen. Natuurlijk hadden wij niet verwacht dat er geen fouten gemaakt zouden worden. De nieuwe systematiek is immers 180 graden anders dan de vorige en, ondanks onze insteek de nieuwe cao simpeler te maken, best ingewikkeld.

Maar al voor 8 september werden wij overspoeld met meldingen van beveiligers dat de nieuwe cao-regels met voeten getreden werden en nog steeds worden. Een aantal voorbeelden:

-te late publicatie van roosters met tijdvakken;
-te late publicatie van diensten;
-discussies over het wel of niet toekennen van verschuldigde verschuivingstoeslag;
-tijdvakken van langer dan tien uur;
-meerdere korte tijdvakken op een dag met oogmerk hier later een gebroken dienst in te plannen (terwijl in cao staat dat een gebroken dienst niet uit tijdvak kan voortkomen);
-diensten langer dan 10 uur;
-diensten langer dan 10 uur waarbij alvast verschuivingstoeslag vermeld staat zonder hierover vooraf contact te hebben gehad met de werknemer;
-korte wissels terwijl deze niet meer mogen
-onbekende codes op rooster zoals VNB wat na onderzoek 'vrije uren na berichtgeving' blijkt te betekenen;
-parttimers die geconfronteerd worden met onbesproken wijziging van eerder gemaakte afspraken over vaste werkdagen;
-wijziging arbeidsduur voor werknemers die op grond van uitzondering werkingssfeer niet onder artikel 20 cao vallen;
-afronding van parttime contracten op hele uren zonder overeenstemming met de werknemer;
-werkgevers die eenzijdig bepalen de eenmalige uitkering die met loon loonperiode 9 overgemaakt moest zijn, later te betalen;
-het tegen de afspraak in hanteren van een indelingsweek van maandag 00.00 uur tot en met zondag 23.59 uur.

En zo kunnen wij nog even doorgaan.

Veel van deze voorbeelden zijn terug te voeren op het niet lezen van de cao. Zo kun je 'tijdvak=een periode van maximaal 10 uur waarin werknemer beschikbaar is om arbeid te verrichten' moeilijk zo interpreteren dat je een tijdvak van 12 uur indeelt.

Een aantal van bovengenoemde zaken heeft te maken met onduidelijkheid in de cao-tekst maar ook met het willens en wetens overschrijden van gestelde grenzen. Het eerste is onwenselijk; partijen betrokken bij de cao zijn samen verantwoordelijk voor de uitleg daarvan. Het tweede is kwalijk en niet acceptabel. Werknemers geven aan spijt te hebben van hun keuze voor de nieuwe cao of voelen zich bevestigd in hun keuze 'tegen'. Gelet op wat er allemaal gebeurt, kunnen wij hen dat niet kwalijk nemen.

Het vertrouwen in sociale partners staat nog steeds ter discussie. Met de nieuwe cao wilden wij een nieuwe start maken. Dit vraagt om het correct en volgens afspraak uitvoeren van de nieuwe cao. Niet alleen door vakbonden en werknemers maar ook en vooral door u, de werkgevers. U past immers de gemaakte afspraken toe.

De Unie Security is op vele plaatsten, op de werkvloer maar ook op social media, in contact met beveiligers. Wij informeren niet alleen onze leden maar proberen vooral te luisteren. Wat ons daarbij opvalt is dat het de meeste beveiligers niet eens verbaasd dat her en der de cao niet nagekomen wordt! Dit is hopelijk ook voor u reden tot zorg.

Wij roepen u daarom op alles in het werk te stellen ervoor te zorgen dat de cao-afspraken nagekomen worden. Ook als dat even niet uitkomt.

De Unie Security zal niet accepteren dat de cao niet nagekomen wordt. De tijd dat wij 'een oogje dicht knepen' is echt voorbij. Afspraak is afspraak! Wij gaan ons daaraan houden en dit zo nodig afdwingen; samen met onze leden. Wij zullen hen waar nodig 100% steunen en alle mogelijkheden inzetten hun rechtpositie veilig te stellen. Hopelijk komt het niet zo ver en kunnen wij na een turbulente aanvangsfase terugkijken op een goede introductie van de nieuwe regels met het recht voor een ieder daar op inhoud zijn eigen gevoel over te hebben.

In het belang van onze leden maar ook in het belang van de branche. Het vertrouwen dient immers hersteld te worden. Dit is broodnodig om verdere stappen te zetten die de beveiligingsbranche voorbereiden op de toekomst.

Wij vragen u de cao toe te passen zoals is afgesproken en om gemaakte fouten ruiterlijk toe te geven en te herstellen. Stel je als werkgever eens kwetsbaar op! Dat geeft vertrouwen! En mocht u een keer knel komen te zitten? Ga dan in overleg met de betrokken werknemer(s) of de vakbonden. Zo hebben wij het bedoeld! 'Die goed doet die goed ontmoet!' En anders: 'elke werkgever krijgt de werknemers die het verdient.'

Tot slot: uiteraard zijn er ook werkgevers die zich wel aan de afspraken houden. Helaas wordt dit ondergesneeuwd door alle negatieve berichten. Hier geldt helaas dat 'de ketting zo sterk is als de zwakste schakel'.

Met vriendelijke groet,
De Unie Security

Maarten Hoelscher
Sr. Belangenbehartiger

Pagina's: [1]