Auteur Topic: CAO Beveiliging 2011  (gelezen 130947 keer)

scorpio

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #120 Gepost op: maandag 5 december 2011, 01:12 »
Klopt, de berekening was fout, mijn excusses daarvoor, daarom de juiste berekening:

De juiste berekening? Ik schreef:

Overigens is het gebruikelijk om loonsverhogingen niet te berekenen over het uurloon, maar over het periodeloon, aangezien de afrondingsverschillen anders wat groot worden.

En wat doe jij? Jij gaat gewoon weer verder met waar je gebleven was. Laten we er even van uitgaan dat bij een uurloon van 13,22 het periodeloon 2115,20 is. Dat hoeft dus niet, aangezien het uurloon wordt afgeleid van het periodeloon, en dat het uurloon dus afgerond wordt. Als je in de salarisschalen van de CAO kijkt, dan zal je zien dat het periodeloon meestal een paar cent afwijkt. In principe is de afwijking maximaal 80 cent negatief of positief, maar volgens mij ronden ze daar verkeerd af (namelijk altijd naar beneden), waardoor de afwijking maximaal 1,60 is.

Wanneer er dus een verhoging is van 2,3 %, dan wordt dus het PERIODELOON met 2,3 % verhoogd

2115,20 + 2,3% = 2163,85

Het uurloon wordt dan 2163,85 / 160 = 13,52

Het voorstel om de ADV dagen te laten vervallen betekend dat het PERIODELOON GELIJK blijft, dus 2163,85

Het uurloon wordt dan 2163,85 / 152 = 14,24 (het is 14,23586, wat volgens mij naar boven, maar volgens de logica in de salarisschalen in de CAO naar beneden zou worden afgerond)

Dat is een verhoging van het uurloon van 5,33 % (als je uitgaat van 14,23 5,25%). met andere bedragen kan het ook een paar honderdste % lager als 5,25% zijn, omdat het uurloon dus wordt afgerond op hele centen....

Dat is de juiste berekening

Vervolgens schreef ik schreef:

De tweede, cruciale fout die jij maakt is dat jij jezelf rijk rekent. Je levert namelijk de ADV in, in ruil voor de uurloonverhoging van 5,25. Dat is goed, maar vervolgens ga jij nog een keer de ADV inleveren, maar dat had je al gedaan.


Maar dan ratel jij weer verder:

Aangaande punt 2 was ik niet duidelijk. Had ook te maken met de rekenfout en nogmaals mijn excusses voor de onduidelijkheid Scorpio. Bovenstaande is de berekening per loonperiode.

Bij de 2,3 % berekening is een dag 8 x 13.52 = 108,16. Bij het wegvallen van de ADV plus de compensatie van 5,25% verlies ik 8 uur a 108,16 euro per periode + euro 1,76.

Waarom ik dit stel is namelijk dat je terugvalt incontracturen van 160 naar 152 uur per periode. Dat is niet mezelf rijk rekenen maar dat is mijn verlies per loonperiode.

Dus wederom maak jij dezelfde fout. De ADV is ingeleverd, de werkweek is verlaagd naar 152 uur, het aantal te werken uren blijft per saldo dus 152 uur, met als gevolg dat het uurloon (gemiddeld) 5,25% omhoog is gegaan, maar vervolgens ga jij nogmaals de ADV (die dus al is ingeleverd en verrekend), een waarde toekennen. De werkweek was gemiddeld 38 uur, die blijft gemiddeld 38, dus dan is het toch logisch dat het periodeloon gewoon gelijk blijft?

Het inleveren van de ADV met de bijbehorende verhoging is volgens mij gewoon financieel helemaal correct. Maar dat is niet het hele verhaal. Ik heb op 4 november al aangegeven dat bij overwerk (meer dan 152 uur werken), de eerste 8 uur gewoon als meeruren worden uitbetaald. Dat kan mensen die regelmatig overwerken (en dat zijn er best veel) veel geld gaan kosten. Want het uurloon is dus 5,25% omhoog gegaand, daarmee de ORT toeslagen ook. maar de eerste 8 overuren daar krijg je dus 44,75% minder toeslag (ten opzichte van nu).

En wat betreft de pensioenfondsen en contracten die "opengebroken" moet worden, ik ga niet eens meer een poging ondernemen om jouw te overtuigen. Als zelfs een bondsbestuurder jouw niet kan overtuigen, wie ben ik dan? Sommige mensen willen gewoon niet overtuigd worden.
« Laatst bewerkt op: maandag 12 december 2011, 23:07 door scorpio »

Beveiliger64

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 739
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #121 Gepost op: dinsdag 6 december 2011, 16:56 »
Scorpio:

Dus wederom maak jij dezelfde fout. De ADV is ingeleverd, de werkweek is verlaagd naar 152 uur, het aantal te werken uren blijft per saldo dus 152 uur, met als gevolg dat het uurloon (gemiddeld) 5,25% omhoog is gegaan, maar vervolgens ga jij nogmaals de ADV (die dus al is ingeleverd en verrekend), een waarde toekennen. De werkweek was gemiddeld 38 uur, die blijft gemiddeld 38, dus dan is het toch logisch dat het periodeloon gewoon gelijk blijft?

Met andere woorden: je gaat er niet op vooruit. Jij blijft maar ook door ratelen dat het beter is door hetelfde te verdienen door minder te werken.

Het inleveren van de ADV met de bijbehorende verhoging is volgens mij gewoon financieel helemaal correct. Maar dat is niet het hele verhaal. Ik heb op 4 november al aangegeven dat bij overwerk (meer dan 152 uur werken), de eerste 8 uur gewoon als meeruren worden uitbetaald. Dat kan mensen die regelmatig overwerken (en dat zijn er best veel) veel geld gaan kosten. Want het uurloon is dus 5,25% omhoog gegaand, daarmee de ORT toeslagen ook. maar de eerste 7 overuren daar krijg je dus 44,75% minder toeslag (ten opzichte van nu).


Minder, prachtig verhaal, dus nogmaals gaan wij er niet op vooruit.

''En wat betreft de pensioenfondsen en contracten die "opengebroken" moet worden, ik ga niet eens meer een poging ondernemen om jouw te overtuigen. Als zelfs een bondsbestuurder jouw niet kan overtuigen, wie ben ik dan? Sommige mensen willen gewoon niet overtuigd worden''

Nee moet je zeker niet doen, want het punt is dat dit niet eens mag zonder goed overleg met de werknemer. Het eenzijdig openbreken is contractbreuk Wat in het contract staat zal gehandhaaft dienen te worden. Als je dus een dag inplaats van de ADV zou gaan werken blijft het contract zonder problemen intact, en daar zou ik geen moeite mee hebben..

scorpio

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #122 Gepost op: woensdag 7 december 2011, 00:21 »


Met andere woorden: je gaat er niet op vooruit.

Inderdaad, als je het alleen financieel bekijkt

Jij blijft maar ook door ratelen dat het beter is door hetelfde te verdienen door minder te werken.

 ??? hetzelfde verdienen met minder werken? Nee, ik zeg steeds dat je HETZELFDE (periodeloon) blijft verdienen met HETZELFDE aantal uren (namelijk 152 uur) werken. Maar de ORT toeslagen worden dus wel (5,25%) hoger. Laat mij aub zelf mijn eigen "geratel" uitleggen, want als jij dat doet dan geef jij daar weer een hele andere draai aan, vaak precies het omgekeerde van wat ik schrijf....




Minder, prachtig verhaal, dus nogmaals gaan wij er niet op vooruit.


Inderdaad, er zit ook een financieël nadeel aan, namelijk de eerste 8 overuren die als meeruren worden verloond. Ik heb nooit anders beweerd, sterker nog, ik was de eerste die dit onder de aandacht bracht. Alleen moet je wel het juiste verhaal vertellen, en geen onzin verhalen lopen verkondigen en berekeningen die kant nog wal raken


Nee moet je zeker niet doen, want het punt is dat dit niet eens mag zonder goed overleg met de werknemer.

Dat is iets wat vooral leeft in jouw hoofd. Of het ook echt zo is waag ik te betwijfelen. Laat ik het zo zeggen, de rest van jouw verhaal rammelde ook aan alle kanten. Waarom zou dit dan wel waar zijn? Heb jij dit bijvoobeeld voorgelegd aan een jurist gespecialiseerd in arbeidsrecht? Denk jij dat de jursiten bij de bonden niet weten waar ze mee bezig zijn?

Het eenzijdig openbreken is contractbreuk Wat in het contract staat zal gehandhaaft dienen te worden.

Waarbij jij voorbij gaat aan het gegeven dat een CAO tweezijdig wordt afgesloten, welke integraal deel uit maakt van jouw individuele contract. Volgens jouw logica zou een CAO nooit veranderd kunnen worden zonder goedkeuring van de individuele werknemers....

Als je dus een dag inplaats van de ADV zou gaan werken blijft het contract zonder problemen intact, en daar zou ik geen moeite mee hebben..
Dan ga jij toch vrijwillig elke periode 8 uur overwerken tegen 100% (t.o.v. nu 105,25%) salaris. Je werkgever maakt daar waarschijnlijk gaarne gebruik van....
« Laatst bewerkt op: woensdag 7 december 2011, 00:27 door scorpio »

Beveiliger64

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 739
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #123 Gepost op: woensdag 7 december 2011, 09:44 »
Scorpio:

""Dan ga jij toch vrijwillig elke periode 8 uur overwerken tegen 100% (t.o.v. nu 105,25%) salaris. Je werkgever maakt daar waarschijnlijk gaarne gebruik van...."'

Je trekt mijn verhaal uit zijn verband. Ik schreef: inplaats van de 8 uur ADV om 8 uur te werken blijft ook het arbeidscontract intact. Dat is geen overwerken zoals jij zo snugger steld, want jij gaat uit van die 152 uur na afschaffing ADV.

Werkgevers maken trouwens graag gebruik van mensen die willen overwerken het is hoor en wederhoor. Ik heb daar geen enkele moeite mee.

De gevolgen zijn nog rampzaliger:

 Als iemand een 152 uur contact heeft incl. 7,7 uur ADV zijn die gevolgen nog groter, want hij heeft volgens die prachtige CAO plannen ineens een 144,3 uur. Hij/Zij bouwt ook minder pensioenrechten en vacantierechten op.

''Heb jij dit bijvoobeeld voorgelegd aan een jurist gespecialiseerd in arbeidsrecht''

Goed punt, dat zou een goede optie zijn om dat te doen.

Bij een hoop collega's is het woord: ADV vermeld in hun arbeidsovereenkomst. het x aantal uren incl. ADV. BIJ mij en een hoop van mijn andere collega's wordt het woord ADV niet eens genoemd.

Laat ik duidelijk zijn het nieuwe CAO is geen verbetering maar eerder een verslechterin. Finncieel wordt je er niet wijzer van. Veel collega's staren zich blind op die 5,25% maar dat is iemand blij maken met een dooie mus. Vervolgens voel ik de bui al hangen bij toekomstige CAO besprekingen dat er sprake kan zijn van geen loonsverhoging zoals in 2011. De werkgevers zullen de financiele crisis aangrijpen om ons weer te bedonderen.

Het enigste positieve puntje in dit nieuwe CAO is dat je bij 10 nachtdiensten per periode dat je 8 uur extra verlof krijgt. Het is mij niet duidelijk of dat dit extra vacantie uren zullen zijn.

Jij kan hier mee eens zijn of niet maar zo zijn wel de feiten. En ik heb sterk de indruk dat jij namens de werkgevers praat inplaats van de werknemers.

Beveiliger64

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 739
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #124 Gepost op: woensdag 7 december 2011, 09:48 »
Tot slot Scorpio:

Ik ben geen voorstander van dit nieuwe beoogde CAO. Er zitten teveel haken en ogen aan en het geeft mij geen goed gevoel, ook niet voor de toekomst. Ik zal in ieder geval tegen stemmen tegen dit slechte CAO. En veel collega's die ook lid zijn van de vakbond denken er exact hetzelfde over.

Ik probeer zoveel mogelijk collega's over te halen om lid te worden van een vakbond zodat zij hun stem kunnen laten horen.

scorpio

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #125 Gepost op: woensdag 7 december 2011, 11:53 »
Scorpio:
De gevolgen zijn nog rampzaliger:

 Als iemand een 152 uur contact heeft incl. 7,7 uur ADV zijn die gevolgen nog groter, want hij heeft volgens die prachtige CAO plannen ineens een 144,3 uur. Hij/Zij bouwt ook minder pensioenrechten en vacantierechten op.

En je blijft maar doordraven! Net als een fulltimer blijft een parttimer die naar evenredigheid uren naar beneden gaat, hetzelfde periodeloon verdienen. Ook blijft het parttimepercentage gelijk (152/160 = 144,3 / 152). Leg nu eens uit hoe dat invloed op de pensioenrechten heeft?

In de nieuwe plannen komt men niet aan de vakantierechten. Een fulltimer (die dus 152 uur gaat werken) die houdt recht op 25 vakantiedagen, en een parttimer houdt recht op een evenredig deel daarvan. In het door jouw genoemde voorbeeld heeft (en houdt) iemand met een contract van 152 uur dus recht op 95% van die 25 vakantiedagen.

Overigens sluit ik niet uit dat veel parrtimers in overleg met hun werkgever besluiten om hetzelfde aantal uren te blijven werken. De parttimer in jouw voorbeeld zal dan fulltimer worden, en dan dus een hoger periodeloon krijgen.

''Heb jij dit bijvoobeeld voorgelegd aan een jurist gespecialiseerd in arbeidsrecht''

Goed punt, dat zou een goede optie zijn om dat te doen.

Het was alleen handig(er) geweest dat te doen alvorens je dingen gaat roepen waar jij geen verstand van hebt!

Bij een hoop collega's is het woord: ADV vermeld in hun arbeidsovereenkomst. het x aantal uren incl. ADV.

Dat is dan heel dom van zo'n werkgever. Want als ADV wordt afgeschaft in de CAO dan heb je daar dus in principe geen recht meer op. Maar als er dus in je individuele contract is afgesproken dat er ADV dagen zijn, dan zou ik dat zeker voor gaan leggen bij een jurist. Overigens ben ik erg benieuwd hoe jij weet dat dit bij "een hoop" collega's in hun individuele contract staat?

BIJ mij en een hoop van mijn andere collega's wordt het woord ADV niet eens genoemd.

En zo hoort het ook. In een sector waar een CAO van toepassing is, daar moet je in een contract alleen maar verwijzen naar de CAO, en daarin de data, uren/parttimepercentage en salaris afspraken vastleggen. En als jij als werknemer aanvullende afspraken hebt gemaakt, laat die dan ook daarin vastleggen. Al het andere is overbodig, want het staat immers in de CAO. Veelals is 1 a 2 A4'tjes voldoende. Zie ook de Model overeenkomst op de site van het Sociaal Fonds (http://www.particulierebeveiliging.com/media/9370/model%20arbeidsovereenkomsten.doc)

Laat ik duidelijk zijn het nieuwe CAO is geen verbetering maar eerder een verslechterin.

Mij hoor je niet zeggen of het een verbetering of verslechtering is. Dat moet een ieder vooral voor zichzelf uitmaken. Alleen probeer jij anderen te overtuigen met een financieel plaatje wat niet klopt.

Finncieel wordt je er niet wijzer van. Veel collega's staren zich blind op die 5,25% maar dat is iemand blij maken met een dooie mus.

Inderdaad, die 5,25% is geen loonsverhoging, maar gewoon het nieuwe uurloon dat ontstaat omdat het aantal contracturen naar beneden gaat. Het aantal uur dat je moet werken om hetzelfde periodeloon te verdienen blijft gewoon gelijk. Positief gevolg van het verhoogde uurloon is dus wel dat de ORT toeslagen omhoog gaan. Het afschaffen van de ADV heeft op zichzelf gezien geen nadelige financiele gevolgen. Maar in het totaal plaatje zijn er wel wat nadelige financiele gevolgen, bijvoorbeeld omdat de eerste 8 overuren als meeruren verloond gaan worden. Overigens geven de sociale partners dit ook aan. De nieuwe CAO waarover gesproken wordt is kostenneutraal, niemand beweert dat de werknemers meer gaan verdienen. Waar het vooral om gaat is er andere (volgende da vakbonden betere) afspraken gemaakt gaan worden over de manier van plannen.

Vervolgens voel ik de bui al hangen bij toekomstige CAO besprekingen dat er sprake kan zijn van geen loonsverhoging zoals in 2011.

Dat jij die bui ziet hangen dat is heel logisch, maar dat heeft helemaal niets met de huidige CAO onderhandelingen te maken. Werkgevers proberen de kosten (waarvan in de beveiliging de personeelskosten de grootste post zijn) altijd zo laag mogelijk te houden, zodat ook de prijzen niet al te veel stijgen. Dat laatste is namelijk ook goed voor "de werknemers" in het algemeen. Want hoewel een individuele werknemer natuurlijk altijd zoveel mogelijk extra wil krijgen, moet jij toch ook snappen dat wanneer alle werknemers (in en buiten de beveiliging) veel meer gaan verdienen, de inflatie ontzettend toeneemt, wat voor "de werknemers" weer niet goed is. CAO loonstijgingen hangen daarom ook meestal min of meer gelijke tred met de prijsontwikkeling. Het is de overheid die de sociale partners daarin ook altijd dringend adviseert om de lonen niet al te veel te laten stijgen. 2,3% is gezien de huidige economisch omstandigheden t.o.v. van andere sectoren redelijk aan de hoge kant. Daarintegen hebben beveiligers in 2010 geen verhoging gehad.

Maar de onderhandelingen over loonsverhogingen in komende jaren zullen sterk afhangen wat er de komende tijd in Europa staat te gebeuren. Ik ben dan ook erg benieuwd welke looptijd de nieuwe CAO gaat krijgen. Als dat namelijk over meerdere jaren is, ben ik beneiuwd of er dan voor 2013 ook een loonsverhoging gaat worden afgesproken?

De werkgevers zullen de financiele crisis aangrijpen om ons weer te bedonderen.

Met deze instelling zal er nooit een resultaat zijn waar jij wel achter kan staan. Het heeft in mijn beleving helemaal niets met bedonderen te maken. Werkgevers hebben soms andere belangen, mar veelal ook dezelfde belangen als werknemers. Wat er nu vooral van belang is dat er zoveel mogelijk banen behouden blijven, Liever met z'n allen dan maar gelijk (of zelfs iets minder), dan dat er honderdduizenden banen verloren gaan. Je kunt als werknemers wel het onderste uit de kan willen, maar daar is het zeker op dit moment de tijd niet voor...

Het enigste positieve puntje in dit nieuwe CAO is dat je bij 10 nachtdiensten per periode dat je 8 uur extra verlof krijgt. Het is mij niet duidelijk of dat dit extra vacantie uren zullen zijn.

Omdat dit iets extra is en jij er klaarblijkelijk niets voor hoeft in te leveren draagt het uiteraard jouw goedkeuring, hoe voorspelbaar! Het is de bedoeling dat deze extra verlof uren in dezelfde periode als dat ze worden opgebouwd worden ingepland (door de werkgever dus). Overigens krijg je deze 8 uur ook naar rato, dus bij 5 nachtdiensten krijg je 4 extra uren. Ik zie exhter niet zo snel gebeuren hoe een werkgever bij bijvoorbeeld 2 nachtdiensten elders in het rooster 1,6 uur extra vrije tijd in moet plannen?

Jij kan hier mee eens zijn of niet maar zo zijn wel de feiten.

Het zijn juist de "feiten" die door jou verkeerd voorgesteld worden! Dat is waar ik het met jouw oneens over ben.

En ik heb sterk de indruk dat jij namens de werkgevers praat inplaats van de werknemers.

Ik praat namens mijzelf. Maar zeg jij nu eigenlijk dat jij namens "de werknemers" praat? Dat doen de bonden wel, en die komen dus met dit voorstel. Ik zie daar voor zowel werkgevers als voor werknemers zowel positieve, maar ook negatieve punten in. Het is zaak om de gevolgen zoveel mogelijk boven water te krijgen, zodat een ieder daar vanuit zijn/haar eigen belang (de belangen van verschillende werknemers kunnen ook afwijken, en soms zijn de belangen van werknemer en werkgever hetzelfde) een oordeel over kan vellen.

Ik ben geen voorstander van dit nieuwe beoogde CAO.

Dat was mij (en ook waarschijnlijk anderen) wel duidelijk hoor...

Er zitten teveel haken en ogen aan en het geeft mij geen goed gevoel, ook niet voor de toekomst.

Inderdaad zitten er aan dit voorstel heel veel haken en ogen. Probleem daarbij is dat jij heel veel zaken niet goed snapt, en ook niet echt open staat om dat wel te gaan snappen. In plaats daarvan sla jij de andere kant door en gaat allemaal onzin verhalen de wereld in helpen, die het voor anderen zeker niet makkelijker maakt om het te gaan snappen, jij veroorzaakt een hoop ruis op de lijn. Dat het jouw geen goed gevoel geeft, dat is iets wat heel moeilijk is te veranderen en dat wil ik ook zeker niet.

Ik zal in ieder geval tegen stemmen tegen dit slechte CAO.

Dat is jouw goed recht, en dat moet je ook zeker doen

En veel collega's die ook lid zijn van de vakbond denken er exact hetzelfde over.

En daar kan jij je wel eens in vergissen! Want de ervaring van vele jaren leert dat er op forums als deze heel veel negatieve geluiden zijn te horen als er principe akkoorden worden voorgelegd. En in deze reacties staat dan ook vaak "dat vele collega's" er zo over denken. Maar wanneer er dan gestemd gaat worden dan blijkt elke keer weer dat de meerderheid van de mensen die gaan stemmen toch voor het akkoord is.

Ik probeer zoveel mogelijk collega's over te halen om lid te worden van een vakbond

Dat is wat de bonden ook graag zouden willen, maar zij slagen daar al vele jaren niet in. Wellicht dat jij dat wel kan?

zodat zij hun stem kunnen laten horen.

Bedenk alleen wel dat anderen wellicht een andere mening kunnen hebben als jij! Maar juist omdat er zo weinig mensen gebruik maken van hun recht om te stemmen ligt er voor tegenstanders die roepen dat "vele anderen" er net zo als jij over denken, er een kans voor "open doel". Je hebt "maar" een paar honderd mede tegenstemmen nodig om je zin te krijgen. IK ben erg benieuwd of jij daar wel in gaat slagen? Ik zou je alleen wel als tip mee willen geven dat wanneer je anderen gaat overtuigen, jij je wat meer in de materie verdiept en niet zo maar iets gaan roepen vanuit een bepaald onderbuikgevoel, en probeert je wat meer op de feiten te concentreren, waarbij je natuurlijk wel eerst zelf de feiten goed op een rijtje hebt.  En als jij berekeningen maakt, zorg dan dat deze kloppen, anders maakt het de rest van je verhaal ook ongeloofwaardig.

Beveiliger64

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 739
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #126 Gepost op: donderdag 8 december 2011, 09:47 »
Scorpio:
1 vraag: waar waren al die collega's toen de bond ze nodig hadden bij bijeenkomsten? Een handje vol dus, veel collega's waren niet geintresseerd in hun eigen CAO en kijken en/of keken niet verder dan hun neus lang is, terwijl dit toch belangrijke momenten zijn.

Jij steld dat de bonden met deze voorstellen zijn gekomen dat is niet juist, het zijn de werkgevers die hun eisen op tafel hebben gelegd, en het zijn de bonden die dat moeten gaat uitwerken.

Ik ben zeer kritisch over de CAO ontwikkelingen, doch blijf jij maar volhouden op die 152 uur, terwijl wij hier nog steeds spreken op 160 uur (full time). Jij gaat er vanuit dat 160 152 wordt, maar dat is helemaal niet zeker.

Antwoord op je vraag waaruit het zou blijken dat de deeltijdpercentage omlaag gaat bij minder uren. Ik zou voorstellen om eens naar je uniforme pensioenoverzicht te kijken. Dat zou ik andere ook aanraden.

scorpio

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #127 Gepost op: donderdag 8 december 2011, 10:48 »
1 vraag: waar waren al die collega's toen de bond ze nodig hadden bij bijeenkomsten? Een handje vol dus, veel collega's waren niet geintresseerd in hun eigen CAO en kijken en/of keken niet verder dan hun neus lang is, terwijl dit toch belangrijke momenten zijn.

Precies. Waar waren die collega's in de afgelopen xx jaar? Het is altijd dezelfde kleine groep, en die kleine groep is tot nu toe steeds akkoord gegaan met alles wat uiteindelijk als resultaat werd voorgelegd. Waarom zou dat nu anders gaan?

Jij steld dat de bonden met deze voorstellen zijn gekomen dat is niet juist, het zijn de werkgevers die hun eisen op tafel hebben gelegd, en het zijn de bonden die dat moeten gaat uitwerken.

Ook hier geef jij weer een volledig verkeerde voorstelling van zaken. Als je gewoon leest wat er is gebeurt, dan zie je dat er een externe partij (A-Advies) dooer werkgevers en vakbonden is ingehuurd, Deze partij heeft met alle betrokkenne (werkgevers, planners, vakbonden, (kader)leden) gesproken waarbij iedereen zijn zegje kon doen. Daar is uiteindelijk het 80% document uit gerold, wat nu door de vakbonden naar de leden toe is gebracht.

Ik ben zeer kritisch over de CAO ontwikkelingen,

Heel goed, je bent alleen één van de weinigen. Alleen denk ik niet dat jij alleen maar kritisch bent, het wantrouwen straalt er aan alle kanten af!

doch blijf jij maar volhouden op die 152 uur, terwijl wij hier nog steeds spreken op 160 uur (full time). Jij gaat er vanuit dat 160 152 wordt, maar dat is helemaal niet zeker.

Natuurlijk is dat niet zeker, aangezien er ten eerste nog geen definitief principeakkoord is. En als dat er wel is, dan moeten de leden van beide partijen daar nog in meerderheid mee akkoord gaan. Aangezien de intentie is dat die akkoord er gaat komen op basis van het 80% document wat nu op tafel ligt, hebben wij nu dus een discussie over wat dat document inhoudt. En daarom heb ik het dus over 152 uur, omdat dat nu eenmaal in het document staat.

Antwoord op je vraag waaruit het zou blijken dat de deeltijdpercentage omlaag gaat bij minder uren. Ik zou voorstellen om eens naar je uniforme pensioenoverzicht te kijken. Dat zou ik andere ook aanraden.

Daar staat ongetwijfeld een deeltijdpercentage op. Als dit plan doorgaat gaat een fulltimer dus 152 uur ipv 160 uur werken. Het deeltijdpercentage blijft dan gewoon 100%, want 152 uur is dan namelijk het aantal uren wat een full-timer per periode moet werken. En als parttimers naar rato minder gaan werken, blijft ook hun deeltijdpercentage gewoon gelijk.

Heb jij die jurist nu al gesproken?

Beveiliger64

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 739
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #128 Gepost op: zondag 11 december 2011, 15:18 »
Precies. Waar waren die collega's in de afgelopen xx jaar? Het is altijd dezelfde kleine groep, en die kleine groep is tot nu toe steeds akkoord gegaan met alles wat uiteindelijk als resultaat werd voorgelegd. Waarom zou dat nu anders gaan?

Dan schijnt die groep niet te weten wat er nu op het spel staat.

 Het deeltijdpercentage blijft dan gewoon 100%, want 152 uur is dan namelijk het aantal uren wat een full-timer per periode moet werken. En als parttimers naar rato minder gaan werken, blijft ook hun deeltijdpercentage gewoon gelijk.

Dat is niet juist. 160 = 100% en 152 = 95% deeltijdpercentage.

wat nu door de vakbonden naar de leden toe is gebracht.

En de leden hebben het laatste woord.

En daarom heb ik het dus over 152 uur, omdat dat nu eenmaal in het document staat.

Juist daarom loopt de discussie op onder de collega's en tussen ons omdat jij blijkbaar voorstander ben en ik tegenstander.

Heb jij die jurist nu al gesproken?

Ik heb een jurist hierover gemaild maar nog geen antwoord ontvangen.

Een contract dat door beide parijen is overeengekomen en getekend kan niet zonder toestemming van 1 van de parijen worden open gebroken en niet zonder toestemming van 1 van de partijen worden veranderd en/of worden aangepast.

scorpio

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #129 Gepost op: zondag 11 december 2011, 19:02 »
Feit is dat er iets op tafel ligt waar de leden binnenkort hun zegje over mogen doen en het laatste woord hebben (ik heb nooit iets anders beweerd). In dat document wordt dus gesproken over 152 uur. En of jij het er nu wel of niet mee eens bent, dat is wat er staat dus is het heel gewoon om daar over te discussieren.

En ik heb er geen enkel probleem mee dat jij het er niet mee eens bent. ik reageer alleen op jouw argumenten, die veelal feitelijk onjuist zijn. Ook nu blijf jij nog steeds volhouden dat het deeltijdpercentage niet gelijk blijft. Dat is volstrekte onzin, jij vergelijkt het met de huidige situatie.

Het voorstel wat er ligt zegt dat fulltimers 152 uur gaan werken tegen inlevering van de CAO. ALS dat doorgaat (met de nadruk op ALS) dan is het deeltijdpercentage van iemand die 152 uur werkt (een fulltimer dus) gewoon 100%.

Wanneer jij een arbeidscontract hebt in een sector waar een CAO van toepassing is, wordt elk jaar. soms elke 2 jaar een nieuw CAO akkoord gesloten. Of jij (en/of je werkgever) het daar nu wel of niet mee eens bent (zijn), als er iets in die CAO veranderd dan is dat gewoon rechtsgeldig, het heeft niets te maken met het openbreken van je contract.

In je contract staat bijvoorbeel ook het salaris waarmee je begint. Waarom zou bij een verhoging van de salarissen in de CAO een werkgever jouw salaris verhogen, terwijl jij en hij daar niets over op papier hebben gezet? Wat zou dan de waarde zijn van een CAO?

Verder trek jij de conclusie dat ik het er "blijbaar mee eens ben". Ik heb geen idee waar je het precies over hebt, maar ik zal het antwoord zelf maar even geven. Als ik alleen kijk naar het stukje het afschaffen van de ADV in ruil voor een 38 urige werkweek (152 uur per periode), dan zie ik daar werkelijk geen enkel nadeel aan voor zowel werkgevers als werknemers. De ADV in deze CAO is een gedrocht, en als het doel is om gemiddeld 38 uur te gaan werken, dan heb je daar geen ADV voor nodig.

Maar ik zie ook een aantal punten wat voor werknemers niet zo gunstig is. Dat is natuurlijk onvermijdelijk, want het principe van onderhandelen is geven en nemen. Werknemers zijn vaak niet bereid tot iets te geven, ik denk dat jij daar het schoolvoorbeeld van bent.

Overigens zie ik voor werkgevers ook een aantal punten die echt niet positief zijn, in het bijzonder de manier van plannen, die volgens mij in de praktijk niet kan werken. Ook zijn een aantal percentages van een aantal toeslagen nog niet bekend, maar als ik het zo bekijk zou één en andere ook nog wel eens een kostbare zaak voor werkgevers worden. Wanr het enige (weliswaar grote) financieel voordeel voor werkgevers is dat zij alle werknemers 8 uur kunnen laten overwerken tegen een goedkoop tarief. Dat financieel voordeel is denk ik echter kleiner dan de financieële nadelen voor werkgevers (en dus voordelen voor werknemers).

Wanneer het definitieve principeakkoord aan de leden (zowel werknemers als werkgevers) wordt voorgelegd, dan kunnen deze alleen maar ja of nee zeggen tegen het complete verhaal. Ik denk dat de werknemers dit wel goed zullen keuren, ik verwacht namelijk niet er opeens veel mensen op zullen staan. Daar is toch echt veel meer voor nodig als iemand als jij die met oneigenlijke argumenten de boel loopt op te stoken. Dat is in het verleden namelijk door vele andere eenlingen geprobeerd. Want hoewel deze vaak roepen dat zij namens vele andere spreken, krijgen zij die groep niet zo ver om in actie te komen....

Maar of de werkgevers deze voorstellen in meerderheid zullen goedkeuren? Ik moet het deze keer nog zien, want als ik een paar simpele rekensommen maak en kijk naar de manier van plannen dan denk ik niet dat veel werkgevers staan te springen om dit te omarmen. Probleem daarbij is echter wel dat de leden van de Nederlandse Veiligheidbranche (de nieuwe naam van de VPB) nu niet erg representatief zijn voor de gehele branche. Het zijn vooral de grote spelers in deze markt, maar de vele middelgrote en kleine bedrijven zitten er niet in (het lidmaatschap kost te veel).

Beveiliger64

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 739
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #130 Gepost op: maandag 12 december 2011, 17:25 »
Veel feiten zijn onjust?????

Elke collega die ik tot nu heb gesproken al dan niet voor zichzelf tot de conclusie zijn gekomen dat dit concept CAO een grote rommer is. Jij loopt hier te verkondigen dat ik de feiten verdraaid en de boel opstook, ga to weg man. Juist jij loopt dit CAO te verheerlijken.

De deeltijdpercentage veranderd wel als je minder uren op contract gaat werken, maar als jij dat denk, gefeliciteerd, welkom in het land der sprookjes.

In ieder geval zij wij het eens dat je nauwelijks op vooruit gaat. Dit is de zoveelste verslechtering in onze brance.

Juist jij probeerd mijn argmenten op een dwaalproor te zetten, net als die sprookjes van de bonden.

Ik geloof er geen [gecensureerd] van. Dit CAO is een lachertje en kan gebruikt worden als wc papier. 152 uur is geen fulltime, dat was het nooit geweest en zal het ook niet worden.

Wanneer jij een arbeidscontract hebt in een sector waar een CAO van toepassing is, wordt elk jaar. soms elke 2 jaar een nieuw CAO akkoord gesloten. Of jij (en/of je werkgever) het daar nu wel of niet mee eens bent (zijn), als er iets in die CAO veranderd dan is dat gewoon rechtsgeldig, het heeft niets te maken met het openbreken van je contract.


Je verteld niet nieuws. Wat je heb getekent is rechtsgeldig en daar veranderd een CAO, bonden en werkgevers niets aan.  De uren die je samen met je werkgever overeen zijn gekomen blijven gewoon staan. Als je 160 uur heb, werk je 160 uur. Het eenzijdig openbreken van een contract is contractbreuk.

Jij steld dat jij voor jezelf praat, daar geloof ik geen snars van.

''Overigens zie ik voor werkgevers ook een aantal punten die echt niet positief zijn, in het bijzonder de manier van plannen, die volgens mij in de praktijk niet kan werken. Ook zijn een aantal percentages van een aantal toeslagen nog niet bekend, maar als ik het zo bekijk zou één en andere ook nog wel eens een kostbare zaak voor werkgevers worden. Wanr het enige (weliswaar grote) financieel voordeel voor werkgevers is dat zij alle werknemers 8 uur kunnen laten overwerken tegen een goedkoop tarief. Dat financieel voordeel is denk ik echter kleiner dan de financieële nadelen voor werkgevers (en dus voordelen voor werknemers).''

Jij doelt op de tijdvensters van 10 uur? Wat betreft de toeslagen die blijven volgens de Unie gehandhaaft.


''Maar ik zie ook een aantal punten wat voor werknemers niet zo gunstig is. Dat is natuurlijk onvermijdelijk, want het principe van onderhandelen is geven en nemen. Werknemers zijn vaak niet bereid tot iets te geven, ik denk dat jij daar het schoolvoorbeeld van bent.''

Waarom zou ik moeten gaan inleveren? Het wordt steeds minder, en daarom moet er zoveel mogelijk tegengas gegeven worden. Maar ik denk dat jij het niet erg vindt om uitgekleed te worden.


''Wanneer het definitieve principeakkoord aan de leden (zowel werknemers als werkgevers) wordt voorgelegd, dan kunnen deze alleen maar ja of nee zeggen tegen het complete verhaal. Ik denk dat de werknemers dit wel goed zullen keuren, ik verwacht namelijk niet er opeens veel mensen op zullen staan.''

Volgens mij moet je niet denken dat veel voor zullen stemmen, tenzij je een glazenbol in je achterkamertje heb.

Inderdaad zullen veel znadzakken niet ineens opstaan, zij zullen achteraf aan de zijkant gaan staan huilen en zeggen oooh had ik maar.....

''Maar of de werkgevers deze voorstellen in meerderheid zullen goedkeuren? Ik moet het deze keer nog zien, want als ik een paar simpele rekensommen maak en kijk naar de manier van plannen dan denk ik niet dat veel werkgevers staan te springen om dit te omarmen. Probleem daarbij is echter wel dat de leden van de Nederlandse Veiligheidbranche (de nieuwe naam van de VPB) nu niet erg representatief zijn voor de gehele branche. Het zijn vooral de grote spelers in deze markt, maar de vele middelgrote en kleine bedrijven zitten er niet in (het lidmaatschap kost te veel).''

Heb jij eens berekend hoeveel het oplevert als de ADV wordt afgeschaft voor pakembeet 30000 beveiligers? En dat hiervoor dezelfde mensen worden ingezet om openstaande diensten op te vullen?  Heel veel voordeel voor de werkgevers. Werkgevers willen zoveel mogelijk aan de werknemers geven en hun eigen zakken vullen. De brance wordt totaal kapot gemaakt door deze toestanden.

En als het zo slecht wordt in onze brance zie ik nu al dat een hoop toekomstige werknemers niet in de beveiliging gaan want het heeft een vieze smaak gekregen. Ook is de waardering van de werkgevers naar de werknemers slecht, vooral bij die grote bedrijven.

En dan komt ook nog eens de vergrijzing bij. Veel zullen blijven werken in de beveiliging, zeker die in vaste dienst zijn. De jongeren zullen op termijn de beveiliging verlaten omdat er meer kansen zijn op de arbeidsmarkt. Maar als je vast geroest zit als ik zullen deze stap niet zo snel meer maken.


scorpio

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #131 Gepost op: maandag 12 december 2011, 23:01 »
Inderdaad, veel "feiten" die jij noemt zijn onjuist. Dat heeft verder niets te maken dat de collega's die jij spreekt het er niet mee eens zijn.

Ik loop DEZE (niet DIT) CAO (eigenlijk moeten we spreken over DIT conceptvoorstel) niet te verheerlijken, alleen loop ik geen onzin te verkondigen over de interpretatie van wat er staat. Als ik het goed begrepen heb, dan heb jij hier een half uur met een bondsbestuurder over gesproken, maar die geloof jij dus kennelijk niet. Dat is jouw goed recht, maar ik raad anderen aan toch eerst even bij één van de bonden te checken welke waarde aan jouw interpretatie toegekend moet worden alvorens op basis van deze interpretatie een conclusie te trekken.

Verder heeft het geen enkele zin om met jouw een discussie te voeren, simpelweg omdat jij geen argumenten noemt, en op argumenten die ik noem niet ingaat. Dat is geen discussie voeren, maar jij voert een monoloog. En jij bent zelf in je eigen onzin gaan geloven, en daar kan ik geen enkel argument tegen verzinnen.

En inderdaad, ik denk zeker niet dat er veel werknemers voor gaan stemmen, en mijn verwachting, op basis van vele jaren ervaring, is dat er nog minder werknemers tegen gaan stemmen. En als ook de werkgevers in meerderheid voor stemmen (en dat zie ik dus eerder niet gebeuren) zal dat tot gevolg hebben dat dit voorstel (aangevuld met de nog ontbrekende punten) zal worden ingevoerd, ondanks dat jij het niet ziet zitten.

En ondanks dat het volgens jouw niet kan, zal dat betekenen dat jij (en alle andere fulltimers) per periode 152 uur blijven werken, maar dat er in plaats van 160 uur - 8 uur ADV dat dan gewoon zal bestaan uit 152 uur. En ja, ik heb berekend hoeveel het de werkgevers oplevert als je de ADV op deze manier afschaft. Ik kom precies uit op 0 euro, zoals ik steeds al aangeef, maar wat er bij jouw gewoon niet inwil.

Nogmaals, ik vind het prima als jij het er niet mee eens bent, alleen maak jij dezelfde fout als vele van jouw voorgangers. Jij zit vol woede, denkt dat jij het allemaal erg goed weet, bent niet voor rede vatbaar en denkt dat er vele collega's zijn die er net zo over denken. Bij elke CAO onderhandeling in de afgelopen jaren ben ik deze figuren tegengekomen. Geen daarvan was in staat anderen van hun te gelijk te overtuigen. En zoals ik al eerder heb gezegd, juist omdat er zo weinig leden van hun stemrecht gebruik maken, is het voor tegenstanders juist vrij simpel om het tegen te houden. Maar bij elke stemming blijken de paar honderd leden die van hun stemrecht gebruik maken, in grote meerderheid VOOR te stemmen. Dat betekend dat er maar een handjevol leden TEGEN stemt.

Als je wat wilt bereiken, probeer dan eerst eens goed te luisteren/lezen. Probeer argumenten te verzinnen waarmee je anderen kunt overtuigen, want alleen gaat het je zeker niet lukken. Werkgevers neerzetten als "de vijand" werkt ook niet erg productief. Maar goed, ook dit zal jij wel weer heel anders zien. Veel succes in je "strijd" tegen het onrecht wat jouw dreigt te worden aangedaan!


Beveiliger64

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 739
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #132 Gepost op: dinsdag 13 december 2011, 07:11 »
 Scorpio: ik zit  niet vol woede, daar sla jij de plank finaal mis. Ik heb duidelijk aangegeven waar de schoen wringt. Met name op het punt van reeds afgesproken afspraken in het arbeidscontract. 160 uur blijft 160 uur. Om hier zeker van te zijn is om een advocaat in te huren. Ik kan het niet in mijn eentje betalen want het uurtarief is tussen euro 175,00 en euro 235,00.

scorpio

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #133 Gepost op: dinsdag 13 december 2011, 09:54 »
Ik zal het nog 1 keer proberen. Laten we de loonsverhoging van 1 januari even buiten beschouwing laten.

Je hebt nu een contract voor 160 uur, tegen een salaris van X. Jouw uurloon is op dit moment X / 160.  Hiervoor moet je 160 uur per periode werken, echter krijg jij ook 1 ADV dag. Per saldo werk jij dus maar 152 uur.

Het voorstel is om 152 uur te gaan werken, zonder ADV. Jouw periode salaris blijft gelijk, jouw uurloon wordt echter 5,25% hoger, want de bereking wordt nu X / 152.

Om jouw periode salaris te verdienen blijf je dus gewoon 152 uur werken. Leg nu eens in heldere bewoordingen uit wat er volgens jouw nu niet klopt?

Je mag van mij een dure advocaat in gaan huren. maar wat wil je dat die gaat doen? Een rechtszaak beginnen tegen de vakbond? Laat me even weten wanneer die is, ik wil dat namelijk wel eens meemaken....
« Laatst bewerkt op: dinsdag 13 december 2011, 10:22 door scorpio »

Beveiliger64

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 739
    • Bekijk profiel
Re: CAO Beveiliging 2011
« Reactie #134 Gepost op: woensdag 14 december 2011, 07:07 »
Wat niet klopt is wat ik al die tijd al heb aangegeven.

a. je gaat er niet op vooruit, juist op achteruit. (rekenvoorbeeld is reeds gegeven. Het is een grote misvatting door te stellen dat dit nieuwe ophanden zijnde CAO een verbetering zou zijn voor de werknemers. Tot nu toe blijkt dat het een verslechtering is.

 Hetzelfde verdienen door minder te werken is een fabel.

b.  het 152 uur voorstel kan alleen gelden als men al een 152 uren contract heeft. Iemand die een 160 uur contract heeft blijft 160 uur werken. m.a.w.: je werkt inplaats van de 8 uur ADV. In het arbeidscontract is het aantal uren dat gewerkt wordt aangegeven. In heel veel arbeidsovereenkomsten wordt het woord ADV niet eens genoemd en bij andere contracten weer wel.
c. De deeltijdpercentage van de pensioenfonds daalt naarmate men minder uren op contractbasis gaat werken. Dit betekent voor de langere termijn dat je bij pensioen minder pensioen krijgt op jaarbasis.
d. Bij minder contracturen bouwt je dus ook minder vakantieuren op. Bij 160 is dat 15.38, bij 152 is dat 14.85 enzovoort.

Momenteel overweeg ik om een advocaat in te huren met de vraagstelling of er zomaar eenzijdig een arbeidsovereenkomst mag worden open gebroken en zonder toestemming (werknemer) kan worden aangepast. Want het eenzijdig openbreken van een getekent arbeidscontract betekent dat de werkgever een strafbaar feit pleegt, dus contractbreuk. Hier tegenover staan hoge vergoedingen tegenover. Wij spreken hier over ten minste 15.000 euro per zaak, EXCL. ADVOCAATKOSTEN. Reken maar eens uit als dit bij een grote beveiligingsonderneming zal plaats vinden.

De vakbonden kunnen ook aansprakelijk worden gesteld als blijkt dat werknemers uit onze brance bij de oren is gevat.

Vakbonden zijn er voor de werknemers en hebben een grote verantwoordelijkheid naar de leden en niet leden toe om geen onrust te plegen. Door de publicatie van de update van de 80% concept CAO heeft tot nu toe grote onrust en verbazing gewekt bij mijn collega's. Dat men aan salarig zal gaan inleveren kan gezien worden als broodroof, een strafbaar feit.

De collega's die lid zijn van een vakbond en ook kaderleden die ik tot nu heb gesproken delen dezelfde mening. Als ik bij het verkeerde eind zou hebben Scorpio dan zou ik onzin spreken, aangezien er veel meer door hun eigen kennis en visie en hetzelfde conclusie zijn gekomen onderbouwt mijn mening en feiten. En dit staat los van dat ene half uurtje dat ik met de belangbehartiger van de Unie heb gehad.
« Laatst bewerkt op: woensdag 14 december 2011, 07:12 door Beveiliger64 »