Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Beveiliger64

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 7
16
https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/vakbondsnieuws-voor-beveiligers-zomerupdate-2023-08-17/

Geplaatst
17 augustus 2023, 14:32
Laatst geüpdatet
17 augustus 2023, 16:43

Vrouwen in de beveiliging, praten met journalisten, inflatie, vakantie en verlof, minuren en ongecontroleerde beveiligers. Een update voor beveiligers. De zomervakantie is in volle gang. Maar voor veel beveiligers is het een drukke tijd. En ondertussen gebeurt er veel in de beveiligingswereld. Het belangrijkste lees je in deze nieuwsbrief.

Deel deze pagina

Minister ondersteunt CNV-standpunt: geen korting op je verlof
Veel beveiligers vragen ons waarom ze op 1 januari ineens minder verlofdagen op hun loonoverzicht zien dan een maand eerder. Dat komt door een bepaling in de cao waar CNV al jaren tegen is (artikel 60, lid 7b).

In deze bepaling staat:
Heb je niet alle vakantiedagen in een jaar opgenomen? Dan bepaalt je werkgever de waarde van deze vakantiedagen aan het einde van het jaar. De waarde van deze vakantiedagen groeit niet mee met je loonontwikkeling. Dit betekent: stijgt je loon volgens artikel 37? Of krijg je een periodieke loonverhoging? Dan daalt het aantal vakantiedagen (in tijd) evenredig.

Wat betekent dit? Een voorbeeld: op 31 december verdien je 15 euro per uur, je hebt 100 uren bovenwettelijk verlof over. De geldwaarde van je verlof is 100 uur van 15 euro, ofwel 1500 euro. Op 1 januari gaat je loon omhoog van 15 naar 17 euro per uur. De werkgever neemt dan de geldwaarde mee (1500 euro) naar het nieuwe jaar. Omdat je in het nieuwe jaar 17 euro per uur verdient, geeft die 1500 euro nu (1500 gedeeld door 17) nog maar 88,2 uren bovenwettelijk verlof. Je bent dus bijna 12 uur verlof kwijt.

Wij vinden dit een oneerlijke manier van rekenen. Bij de laatste cao-onderhandelingen hebben wij daarom gevraagd dit artikel te schrappen. Veel beveiligers krijgen immers geen toestemming van hun werkgever om die vakantiedagen tijdig op te nemen. Bovendien: minuren gaan wel in tijdwaarde mee naar een volgend jaar. Ook zien we dat wettelijke vakantiedagen worden gekort, en dat mag niet.

Het goede nieuws is dat het Ministerie van Sociale Zaken het met ons eens lijkt te zijn. De minister vindt artikel 60 lid 7b strijdig met de wet, zo liet men onlangs weten. We wachten nog even af wat het definitieve oordeel is, maar het zou kunnen dat we voor onze leden vakantiedagen gaan terug vorderen als die ten onrechte zijn gekort. Nog niet helder of dit ook over de voorgaande jaren geldt.

Tekort aan vrouwelijke beveiligers bij passagierscontrole
Een groep beveiligers op Schiphol is vorige week een petitie gestart om meer vrouwelijke beveiligers op de luchthaven te krijgen. In de passagierscontrole moeten voldoende vrouwelijke beveiligers zijn om ook vrouwelijke passagiers te kunnen visiteren. Maar er is een tekort.

Dit betekent dat de vrouwelijke beveiligers die wel in dienst zijn, nu extra diensten moeten draaien om de tekorten in te vullen. Ook krijgen vrouwelijke beveiligers vaak geen toestemming voor aanvragen voor verlof. Wij zijn in overleg met Schiphol en de beveiligingsbedrijven om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Wil je je collega-beveiligers steunen? Teken dan de petitie hier.
Steeds meer ongecontroleerde beveiligers bij gemeenten
Steeds vaker zien we dat beveiligingsbedrijven zonder de cao Particuliere Beveiliging opdrachten binnen proberen te halen. Door de cao Particuliere Beveiliging te ontwijken kunnen deze bedrijven hun beveiligingsdiensten goedkoper aanbieden aan klanten. We zien dit regelmatig bij gemeenten die beveiligers inhuren voor de noodopvang van vluchtelingen.

Beveiligingsbedrijven die niet met de cao Particuliere Beveiliging werken, worden niet gecontroleerd op naleving van de spelregels. Structurele controle op loon, arbeidstijden en de inzet van flexkrachten vindt niet plaats, waardoor deze bedrijven hun beveiligers ongestraft kunnen onderbetalen en heel veel zzp'ers en flexkrachten in kunnen schakelen. Het haalt de lonen voor alle beveiligers naar beneden. Dit heet 'concurrentie op arbeidsvoorwaarden'.

Mag dit? Helaas nog wel. Bedrijven die lid zijn van de alternatieve werkgeversvereniging VBe mogen zich aan de cao Particuliere Beveiliging onttrekken vanwege een maas in de wet. Deze werkgeversvereniging heeft met het Alternatief Voor Vakbond een cao afgesloten die voor goedkope tarieven zorgt. Tot vorig jaar werd deze cao nog afgesloten met De Unie, maar zij hebben zich hier sinds kort uit terug getrokken.

Samen met onze collega's van FNV en de Nederlandse Veiligheidsbranche is vakbond CNV al drie jaar aan het procederen om ontduiking van de cao Particuliere Beveiliging aan te pakken. Komende maand is er weer een zitting in deze enorm complexe juridische procedure.

We hopen dat er voor het einde van dit jaar een uitspraak is, zodat goedkope en ongecontroleerde beveiligingsbedrijven niet langer hun gang kunnen gaan. Willen we van beveiliger een fatsoenlijk betaald en gerespecteerd beroep maken, dan kan dat alleen als alle beveiligingsbedrijven zich allemaal aan dezelfde spelregels houden. Wordt vervolgd.
Minuren, hoe zit dat nou? En moet ik ze inhalen?
In de laatste cao is afgesproken dat niemand verplicht is om meer dan 144 uur per loonperiode (4 weken) te werken. Dit betekent voor een full-timer dat je niet verplicht bent om minuren in te halen. Een voorbeeld: je bent full-timer en je bent in loonperiode 5 voor 140 uur ingeroosterd. Je hebt dus 4 minuren. Je werkgever vraagt je om deze 4 minuren in de volgende loonperiode in te halen. Dit hoef je niet te doen, want je mag niet verplicht worden om meer dan 144 uur te werken.

Waarom is deze afspraak zo gemaakt? In 2023 is de 36-urige werkweek ingevoerd in de beveiliging, je werkt dus 144 uur per loonperiode. Voor 2023 was dit 152 uur (38-urige werkweek). In de cao staat dat je overurentoeslag krijgt vanaf 152 uur. Vakbond CNV heeft gevraagd om in 2023 overurentoeslag uit te betalen vanaf 144 uur, maar werkgevers wilden dit niet. Als er geen overurentoeslag is, dan is het onredelijk dat je verplicht bent om overuren te maken. Om die reden is niemand verplicht om meer dan 144 uur te werken. Effect hiervan is dat je als full-timer ook niet verplicht bent om minuren in te halen.

Wat kan ik wel afspreken met mijn werkgever? Ons advies als je het geen probleem vindt om meer dan 144 uur te werken: maak met je werkgever de afspraak dat je overurentoeslag krijgt vanaf 144 uur. Je kunt dan ook afspraken maken over het inhalen van minuren. Laat de afspraken die je maakt op papier zetten en laat ze checken door je vakbond. De cao-bepaling dat je niet verplicht bent om meer dan 144 uur te werken, die blijft geldig.

Hoe lang is een verlofdag? (antwoord: 7,2 uur)
Vraag je verlof aan, dan rekenen sommige werkgevers hier 8 uur voor, sommigen 7,6 uur en anderen 7,2 uur. Ook hier bestaat veel onhelderheid over. Voor de helderheid: de standaard voor een verlofdag is 7,2 uur. Een week verlof is 36 uur.

Maar er zijn wat uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je verlof vraagt terwijl je al bent ingeroosterd. Op dat moment is je verlof gelijk aan het aantal uur dat je bent ingeroosterd. Een andere uitzondering is wanneer je standaard werkt met minder tijdvakken. Als je diensten altijd - maar dan ook echt altijd - 8 uur zijn, dan kun je afspreken met je werkgever om een verlofdag ook 8 uur te laten zijn. Maak hier dan wel heldere schriftelijke afspraken over.

Kortom, de lengte van een verlofdag is standaard 7,2 uur, maar kan afwijken in sommige gevallen. In de nieuwe cao willen we betere afspraken maken voor de aanvragen van verlof. Met onze kaderleden zullen we hier voorstellen voor maken. Heb je zelf ideeën: laat het ons of de kaderleden weten.
Mag je over je werk praten met een journalist?

Beveiligers staan vaak aan de frontlijn van maatschappelijke problemen. Als het gaat om de opvang van vluchtelingen, veiligheid op industrieterreinen, controle van vliegtuigen en de ogen en oren zijn in de havens. Het is logisch dat werken in de beveiliging betekent dat je met vertrouwelijke informatie omgaat en niet zomaar alles aan iedereen kunt vertellen. Dit betekent dat je niet zomaar alle details over je werk aan een journalist kunt vertellen.

Maar er zijn grenzen aan die geheimhouding. Als er grote problemen zijn in het werk, dan moet dat ook naar buiten kunnen komen. Zonder journalisten te woord te staan hadden we nooit de problemen op Schiphol op kunnen lossen. Journalisten zijn nodig om problemen boven tafel te krijgen. Wij vinden dan ook dat een beveiliger een journalist moet kunnen spreken zonder dat de werkgever hier moeilijk over doet. Zolang je de veiligheid hiermee niet in gevaar brengt. Over arbeidsvoorwaarden, werkdruk, loon of misstanden kun je wat ons betreft prima een journalist te woord staan. Let op: het is meestal verstandig om bij je werkgever te melden dat je contact hebt gehad met een journalist.

Krijg je hier zelf mee te maken, of ben je wel eens benaderd door een journalist? Neem dan contact met ons op als je vragen hebt. Als er voldoende interesse is, kunnen we ook een groepje leden in de beveiliging een korte training geven over de omgang met media. Laat ons weten of hier interesse in is.
De inflatie: wat betekent dit voor je loon

Per 1 januari 2024 stijgen de lonen in de particuliere beveiliging met 6 procent. Daarboven komt nog een percentage dat afhankelijk is van de inflatie, tot een maximum van 2,5 procent. Het cijfer dat we voor deze inflatie hanteren is de zogenaamde jaarmutatie consumenten-prijs-index (CPI) van september. Hoewel er nog steeds inflatie is, zien we deze CPI dalen.

De CPI is een cijfer wat aangeeft hoe duur je boodschappen en je aankopen zijn in vergelijking met een jaar daarvoor. De CPI in juni 2023 was 5,7 procent. Wat betekent dit? Stel je kocht in juni 2022 een tas boodschappen voor 100 euro. Bij een CPI van 5,7 procent betaalde je in juni 2023 voor diezelfde tas boodschappen 105,70 euro. Ofwel, alles is in een jaar 5,7% duurder geworden.

De voorzichtige verwachting is dat het inflatiecijfer zal blijven dalen. Is het inflatiecijfer (CPI) in september hoger dan 2,5 procent, dan zal de loonstijging voor beveiligers volgend jaar 6 + 2,5 = 8,5 procent zijn. Is het inflatiecijfer lager dan 2,5 procent, dan word je loonstijging 6 procent + CPI. Is de CPI lager dan 0 procent, dan blijft je loonstijging 6 procent.

De jaarmutatie CPI van september wordt meestal in de tweede week van oktober bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. We moeten dus nog even afwachten voor we weten wat de loonstijging op 1 januari 2024 wordt.

Tot slot
De komende drie weken - tot en met 8 september - ben ik met verlof en neemt mijn collega Erik Maas het vakbondswerk in de particuliere beveiling waar. Hij is bereikbaar via e.maas@cnvvakmensen.nl of via 06 - 5160 2145. Medio september start de voorbereiding voor de nieuwe cao.


Met vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M.: 06 5132 0918
E.: e.honkoop@cnvvakmensen.nl

17
Mag de planning zonder toestemming en overleg verlof schrijven als je pech heb met vervoersmiddel maar je toch op je werk verschenen?


Want als er sprake is van overmacht, doordat je pech krijgt met je vervoersmiddel, dat geen reden mag zijn om verlof te schrijven als je wat te laat komt.

Graag hier duidelijkheid.

18
Wat zijn de maximale tijdvakken per loonperiode bij 144 uur?

Ook als je niet als je niet aan je uren komt.

Ik heb een perioderooster met 20 diensten ingeroosterd.

20
Geplaatst
12 juni 2023, 07:00
Laatst geüpdatet
12 juni 2023, 07:57
Werkgevers moeten jaarlijks belastingvrij voor 2.000 euro aan aandelen kunnen schenken aan hun personeel. De overheid moet dit fiscaal snel regelen. Hiertoe roept het CNV op.

Deel deze pagina

‘Bedrijfsaandelen zijn voor werknemers een aantrekkelijke vorm van extra beloning. Je profiteert namelijk direct mee van de hoge winst die bedrijven momenteel maken. Noodzakelijk in tijden van hoge inflatie en snel stijgende consumentenprijzen,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. ‘Een goed aandelenpakket kan een werknemer flink wat extra geld opleveren.

Belasting betalen
Op dit moment betalen werknemers jaarlijks belasting over hun aandelen, ook als deze nog niet zijn uitgekeerd. De fiscus beschouwt aandelen namelijk als loon. ‘Dit maakt het niet aantrekkelijk om bedrijfsaandelen te kopen, zeker niet voor mensen met een laag inkomen. Je krijgt geen geld, maar betaalt wel al belasting. Wat ons betreft wordt dit dus belastingvrij tot 2.000 euro per jaar. Voor iedereen.’

Quick win
‘Bovendien verschaffen aandelen medewerkers financiële medezeggenschap over het bedrijf. Dit verhoogt de betrokkenheid en bindt medewerkers aan je organisatie. Noodzakelijk in een tijd van arbeidsmarktkrapte.’ 69% van de werkgevers neemt nu geen maatregelen om personeel binnenboord te houden, blijkt uit een CNV-enquête onder 3100 leden. Meer dan de helft van de werkgevers investeert meer in werving dan in behoud van personeel. ‘Delen in de winst is een quick win om mensen te behouden, zeker als dit fiscaal aantrekkelijk wordt.’

Buitenland
Bij minder dan 10% van de Nederlandse bedrijven delen medewerkers momenteel mee in de winst, blijkt uit een economische CNV-analyse. Nederland presteert hierin ruim onder het Europees gemiddelde. In Frankrijk kent ruim 80% van de bedrijven een winstdelingsregeling. Duitsland verhoogde het belastingvrije bedrag voor aandelen van 360 naar 1440 euro per jaar.

Niet rondkomen
Bij de schaarse bedrijven waar nu sprake is van bedrijfsaandelen, opties of winstdeling, zien vooral directies en hoger management hun bankrekening groeien. De werkvloer heeft het nakijken. Fortuin: ‘Terwijl juist werknemers in de lagere schalen dit geld hard nodig hebben. Bijna 1 op de 5 werkenden kan nu niet rondkomen en 14% redt het einde van de maand niet, zo toont een recente CNV-enquête aan.’

Innovatiever en productiever
Werkgevers profiteren zelf ook direct: bedrijven met winstdeling, werknemersaandelen of opties presteren beter, zijn innovatiever en hebben een hogere productiviteit, blijkt uit internationaal onderzoek. Bovendien is er minder verloop en is het personeel tevredener.

On-Nederlands
‘Meeprofiteren van de bedrijfswinst voor alle werknemers is nu nog on-Nederlands. Tijd om hier verandering in te brengen. Het verstrekken van een belastingvrij bedrag aan aandelen ter waarde van 2.000 euro is een eerste klap die de overheid kan toedienen. Bedrijven verdienen dit terug door meer productiviteit, meer innovatie en meer loyaliteit. Belangrijk in een tijd van arbeidsmarktkrapte,’ aldus Fortuin.

CNV-onderzoek 'Financiële situatie werkenden'
671K

CNV Position Paper werknemersparticipatie
379K

https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/cnv-werknemers-moeten-beter-meeprofiteren-van-bedrijfswinst/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=digizine+juni

21
CAO, werken in de beveiliging en vacatures / Verlofsaldo klopt niet
« Gepost op: woensdag 31 mei 2023, 18:57 »
 In loonperiode 4 en 5 2023 ben ik op 10 april, 27 april en 18 mei vrij geweest, ik stond in het rooster ingeroosterd, het waren door de weekse feestdagen.

Artikel 61 Feestdagen 1. Als je fulltime werkt. Sub B is van toepassing.

a. Valt een feestdag op een doordeweekse dag? Dan heb je recht op een extra vakantietegoed van 7,6 uur.

b. Hoef je niet te werken op de doordeweekse feestdag en heb je niet roostervrij volgens je rooster zoals in artikel 21 lid 1? Dan wordt de feestdag aangemerkt als een vakantiedag. Je krijgt deze dag je loon volgens artikel 59 lid 5. Dit betekent dat het verlof voor rekenink komt van de werkgever.

c. Werk je wel op de feestdag? Dan kun je het extra vakantietegoed op een later moment opnemen.

Wat mij opviel als ik de urenspecificaties loonperiode 4 en loonperiode 5 2023 naast elkaar legt, klopt de wettelijke verlofuren niet.

In loonperiode 4 had ik 318,91 wettelijke verlofuren met 92,30 bovenwettelijke uren, en
In loonperiode 5 had ik 301,78 wettelijke verlofuren met 110,57 bovenwettelijke uren.

Ik kom dus 17,13 uur wettelijke verlofuren tekort.

Ik heb duidelijk het gevoel dat hier iets niet in de haak is.

23
Geplaatst
10 februari 2023, 06:00
Laatst geüpdatet
10 februari 2023, 06:00
Bij bijna 1 op de 5 werkenden monitort de werkgever met software of men aan het werk is. Van 16% weet de werkgever via een GPS-systeem waar de werknemer zich bevindt. Bijna een kwart geeft aan dat de monitoring van zijn of haar werkzaamheden de afgelopen jaren toeneemt. 4 op de 10 stelt dat de werkgever via digitale mogelijkheden meer over hen weet dan vijf jaar geleden.

Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2600 werkenden. Bij 13% registreert de werkgever welke websites hun medewerkers bezoeken en bij 1 op de 3 hangen camera’s op het werk.

Privacy bij het grofvuil
‘De controledrift van werkgevers neemt in snel tempo toe. Werkgevers maken gretig gebruik van digitale middelen om werknemers te controleren. Privacy staat steeds meer bij het grofvuil. Juridisch gezien mag monitoring alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als er een ernstig vermoeden van misbruik is. Maar gezien de hoeveelheid mensen die door hun werkgever worden gecontroleerd, lijken werkgevers massaal de wet te overtreden,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

‘Een zeer onwenselijke ontwikkeling. Werkgevers moeten sturen op vertrouwen, controle is schadelijk voor de onderlinge verhoudingen, de productiviteit en de werksfeer. Funest in een tijd waarin het psychisch verzuim zeer hoog is. Werkgevers moeten zich bovenal houden aan de wet en hun personeel niet steeds meer lukraak illegaal monitoren.’

Geconfronteerd met informatie
1 op de 10 werknemers wordt door de werkgever geconfronteerd met informatie die de werkgever via digitale monitoring over hen heeft verkregen. Een kwart vreest dat de werkgever de digitaal verkregen informatie tegen hen gebruikt. 40% vindt het een probleem dat zijn of haar werkgever steeds meer mogelijkheden heeft om hem te controleren. 71% wil niet dat hun werkgever alles van hen weet.

Fortuin: ‘Werkgevers gebruiken deze informatie dus daadwerkelijk tegen hun werknemers. En een deel is bang dat de informatie tegen hen wordt gebruikt. We creëren hiermee een werksfeer van wantrouwen en onveiligheid. Dit tij moet snel keren. Het is mooi dat werknemers steeds meer hybride kunnen werken, maar als daar meer digitale monitoring en controle voor in de plaats komt, is dat geen winst maar vooral een grote achteruitgang in de vrijheid van werknemers.’

Onderzoek 'Digitale monitoring en privacy'

https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/cnv-onderzoek-steeds-meer-bazen-controleren-hun-personeel-via-digitale-middelen/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=digizine+februari

24
CAO, werken in de beveiliging en vacatures / Herkomst herberekening verlofuren
« Gepost op: dinsdag 14 februari 2023, 17:59 »
 Bij een loonsverhoging vindt ook tevens een herberekening plaats van het aantal verlof uren op iemands saldo.

Ik vraag mij af of dit speciaal voor de Beveiliging geldt, or vallen ook andere beroepen onder deze herbereking?

Vanwaar, of wie is hiervoor verantwoordelijk van de invoering herberekening?

25
Het afgesloten principe CAO voor de Particuliere Beveiliging, laat pijnlijk zien, dat er een kloof bestaat tussen de beveiligers op Schiphol en de overige beveiligers in Nederland. Er blijkt aparte regelingen te zijn opgenomen alleen voor de Schiphol beveiligers in het CAO Particuliere Beveiliging.
 Ongeveer 20.000 beveiligers zijn werkzaam in Nederland, en de meerderheid vallen on het CAO voor de Particuliere Beveiliging (PB). De Beveiligers doe allemaal belangrijk werk en lopen tien tallen jaren achter met loonstijgingen.
 In November 2022 hebben de vakbondsleden tegen gestemd dat de 6% loonsverhoging over drie uitgesmeerd zouden worden, en dat dit bovenop de nog af te spreken loonsverhoging. Dat voornemen was voor de leden van het CNV ongeloofwaardig, en 57% van de leden hebben zich hieruit tegen gestemd. De Unie haalde net 50% van de voorstemmers en het FNV 57% voor.
Achter de schermen hebben de vakbonden en de werkgevers  hierover gesproken en zijn tot een akkoord gekomen dat de 6% per loonperiode 1 2024 zal worden uitgekeerd.
 In het principe akkoord is afgesproken, dat voor ALLEEN de Beveiligers op Schiphol 2,50 euro bovenop de loonsverhoging per uur zal worden uitgekeerd, terwijl voor de overige landelijke beveiligers. Erik Honkoop zegt: dat de beveiligers op Schiphol hiervoor hebben gestaakt. Maar voor de overige beveiligers hebben de vakbonden niets gedaan.

  De FNV leden op Schiphol zijn niet te spreken, dat FNV-bestuurder Debbie van Leiden hebben ingestemd met de werkgevers om de 6% loonsverhoging uit te stellen tot januari 2024. De FNV leden op Schiphol hebben daarom hun vertrouwen in Van Leiden opgezegd.

 In het principe CAO is ook een maximum CPI van 2,5% afgesproken. Stel dat het CPI 10% in september 2023 zal uitkomen, is dat een inkomstenderving, dus achteruitgang in inkomen van 7,5%. De drie vakbonden, FNV, De Unie en CNV spreken van een mooi akkoord en geven alle drie een positief stem advies.

 Dat laatste, met betrekking tot ‘’positief stemadvies’’ dient niet in het belang voor de werknemers, alleen voor de vakbonden en werkgevers. De vakbonden zouden geen advies moeten geven. Zij behoren neutraal te blijven. Door een stemadvies te geven, trachten zij hun leden te bewegen in de richting die de werkgever  prettig vinden. De werkgevers staan niet te juichen  dat hun werknemers goed gaan verdienen, waardoor werkgevers inkomsten mislopen.

 De vakbonden zorgen duidelijk voor een kloof tussen de beveiligers op Schiphol en de overige landelijke beveiligers moge duidelijk zijn. Er is in dat principe CAO PB geen gelijkgezindheid, gelijke rechten voor de werknemers. Er is duidelijk het verschil door de vakbonden bloot gelegd. Die ongelijkheid van de beveiligers die allemaal onder hetzelfde CAO vallen kan gesproken worden over discriminatie. De vakbonden schenden hiermee de fundamentele grondbeginselen van gelijkheid.

 De vakbonden zeggen dat ze luisteren naar hun leden, maar doen dat in feite niet.

26
CAO-Particuliere Beveiliging: we zijn er nog niet uit: 27 januari 2023.

Afgelopen week is er opnieuw onderhandeld voor een nieuwe cao voor de ruim 20 duizend particuliere beveiligers. En om een oplossing te vinden voor de problemen die werkgevers hebben met de loonstijging in de huidige cao. Het nieuws: we zijn er nog steeds niet uit met de werkgevers.
De afgelopen weken hebben we met de andere vakbonden en onze kaderleden meerdere keren gezocht naar een akkoord met werkgevers. Een akkoord waarin we hooguit willen praten over uitstel, maar geen loonruimte weggeven. Voor de leden van CNV is het daarnaast belangrijk dat zowel de lonen als de arbeidsomstandigheden in de particuliere beveiliging echt gaan verbeteren. Op dit moment zijn we daar nog niet uit.

Ik zou graag meer vertellen, maar er is op dit moment nog geen voorstel dat ik de leden kan voorleggen. Samen met de kaderleden in de cao-delegatie zoeken we verder. Ik hoop - zodra we er uit zijn - met goed of slecht nieuws te komen.

Heb je vragen, stel ze gerust. Er komen heel veel vragen binnen per mail, whatsapp en telefoon. Ik probeer zoveel mogelijk leden te woord te staan, maar kan op dit moment niet op alles direct reageren. Ik hoop dat later te doen of de vragen te beantwoorden in een nieuwsbrief. Dat doe ik zodra we weten wat er uit de onderhandelingen komt. Wordt vervolgd.

Vriendelijke groet,

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

27
Uit een eerdere topic heb  ik vragen gesteld over diensten langer dan 8 uur per dag.

https://www.beveiligingsforum.nl/index.php?topic=14304964.0

In artikel 80 is de oudere regeling opgenomen waarin duidelijke afspraken staan m.b.t. dat de werkgever je niet kan verplichten om langer te werken dan 8 uur per dag, of langer te werken dan 38 uur per week. Alleen ik dan dat hele artikel 80, 55plus regeling niet terug vinden. Ik heb wel de schriftelijke bevestiging van HR waarin deze bepalingen duidelijk zijn opgenomen.

https://www.fnv.nl/getmedia/4c9dd1bb-4e1e-479a-bea1-f44acb711a7a/893-particuliere-beveiliging-cao-2018-2023-v040521.pdf?ext=.pdf

Volgens het CNV, waarover ik vragen heb gesteld over de diensten langer dan 8 uur, en meer dan 38 uur krijg ik maar een vaag antwoord op mijn vraag of ik de langere diensten mag weigeren.

Reactie CNV:

Uit uw e-mail maak ik op dat de werkgever het rooster heeft aangepast, waardoor het rooster op dat moment nadelig voor u wordt. Ik zal onderstaand puntsgewijs ingaan op uw genoemde punten. Ik maak hierbij gebruik van de cao voor de particuliere beveiliging.

Werken buiten eigen woonplaats en of standplaats
Als je een vaste standplaats/locatie hebt waarop je werkt, dan kun je daar in eerste instantie rechten aan ontlenen. Als echter in de arbeidsovereenkomst staat dat je zoveel mogelijk in je eigen woonplaats ingezet wordt, betekend dit niet dat je niet buiten je woonplaats ingezet kan worden. In dit geval kun je dus niet weigeren om op een andere locatie ingezet te worden.

Inzetbaarheid algemeen
U haalt artikel 80 van de cao aan, maar ik haal daar geen concrete feiten en of afspraken uit. De tekst is als volgt:
“Cao-partijen onderzoeken samen hoe werknemers langere tijd inzetbaar blijven. Zij stimuleren dit met scholing en training. Dit doen zij:
 binnen de mogelijkheden van de organisatie
binnen de doelstellingen van het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging.”

 “Je werkgever beoordeelt of de werknemer verschillende functies kan uitvoeren
Dit doet je werkgever als de werknemer daar om vraagt
Dit doet je werkgever als dat organisatorisch mogelijk is
 En als dat past binnen de bedrijfsvoering.”

De cao geeft in artikel 21 aan dat een tijdsvak maximaal 10 uur kan duren, dus diensten van 10 uur zijn niet uitgesloten. Als u een schriftelijke afspraak hebt dat u 8 uur op een dag werkt, dan geldt dit uiteraard nog steeds. Omgekeerd werkt het echter ook. Als u aangegeven heeft dat u bereid bent om meer dan 38 uur in de week te werken, dan mag de werkgever u daar ook aan houden. De werkgever mag uiteraard artikel 26 lid 1 niet schenden, dus gemiddeld 55 uur per week in elke periode van 4 weken achtereenvolgend en gemiddeld 48 uur per week in elke periode van 16 weken achtereenvolgend werken is maximaal toegestaan.

Momenteel zie ik geen overtredingen van de cao en of de wet, dus ik raad u aan mijn antwoorden en de cao goed door te lezen. Bij vervolgvragen mag u uiteraard weer contact met mij opnemen.

Doch uit 2017 staat deze regeling vermeld in het CAO 2017.

https://www.flexnieuws.nl/wp-content/uploads/2017/02/CAO-Particuliere-Beveiliging-2017-21-02-17.pdf

____________________

Mijn vraag is waar staat deze regeling???

28
CAO, werken in de beveiliging en vacatures / Langer werken dan 8 uur per dag
« Gepost op: dinsdag 27 december 2022, 17:23 »
De vraag is simpel, althans ik mag het hopen.

Mijn werkgever wil dat ik diensten draai van 10,5 uur per dag, dus meer dan 8 uur per dag. Het zou dan gaan om 4 diensten per week.

Het is werk buiten mijn woonplaats. (in mijn arbeidscontract is opgenomen dat de werkgever de werknemer zoveel mogelijk te werk stelt in de woonplaats van de werknemer).

Mag dat, zonder overleg?

Daarnaast maak ik gebruik van artikel 80, de 55 plus regeling.

Wat zegt het CAO hierover en moet de werkgever zich houden wat in het arbeidscontract is vast gelegd, en zich te houden aan artikel 80.

29
https://comform.cnvvakmensen.nl/action/email/E/17260571?d=n%2ByHdUCoWERvHtNeX0tXd2VPAEmAtPpTpYiLhBftqGHktVzb4b%2B%2FFEd5DYoqcVSOm6SO0ySC7BGD1YeW6hPYg1ylZRpZm16lIBDxO01p4dJmyxgfVM9sbPBLKpLsK3o%3D

Particuliere Beveiliging: pauze in de onderhandelingen
In de eerste onderhandelingsronde voor een nieuwe cao in de particuliere beveiliging is afgesproken om 9 januari verder te onderhandelen. De partijen zijn met een gemeenschappelijke verklaring gekomen.
"Op vrijdag 16 december, hebben sociale partners voor de uitvoering van de cao-afspraken 2018 -2023 uitvoerig hun standpunten uitgewisseld en de huidige impasse rondom arbeidsvoorwaarden 2023 besproken.

Gezamenlijk hebben zij de intentie om tot overeenstemming te komen. Geconstateerd is dat er enerzijds meer begrip is ontstaan voor elkaars positie. Anderzijds is geconstateerd dat meer tijd nodig is om tot een gedragen resultaat te komen. Partijen hebben een volgend overleg gepland op 9 januari 2023. Na die datum volgt weer communicatie."


Dit is de gezamenlijke verklaring die wij hebben opgesteld. De onderhandelingen gaan op 9 januari verder. Ondertussen overleggen wij met onze kaderleden over onze inzet. Gaat het om de huidige cao-afspraken en de afspraken over de lonen, dan verwijzen we naar de eerdere nieuwsbrieven.
Tot slot
Het klinkt allemaal wat vaag, maar omdat we met onze kaderleden de tijd willen nemen om de verschillen te overbruggen, hebben we deze pauze ingelast. Merk je dat je werkgever zich niet aan de huidige cao houdt, meld dat bij het CNV. In januari - na de eerste loonbetaling - zullen we met alle meldingen aan de slag gaan.

Rest me om jullie ondanks het roerige jaar goede feestdagen en een gezond 2023 te wensen. Met een speciale dank voor onze kaderleden in de particuliere beveiliging die zich met veel overgave hebben ingezet voor eerlijke arbeidsvoorwaarden. Daar gaan we volgend jaar mee verder.

Vriendelijke groet,

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

30
Geplaatst
14 december 2022, 13:47
Laatst geüpdatet
14 december 2022, 15:01
Stop met uurtjes verkopen tegen de laagste prijs. Maak van beveiliging weer een vak van waarde. De beveiligingssector zit al jaren vast in het moeras aanbestedingen en lage tarieven. Trek het er uit. Dat is de boodschap die we namens onze leden hebben aan alle werkgevers en opdrachtgevers in de particuliere beveiliging. Voor de nieuwe cao hebben we voorstellen gedaan om het vak op een hoger niveau te krijgen.

Uiteraard een betere beloning, de huidige cao-afspraken erkennen en gezonde roosters. Dat zijn belangrijke punten in de voorstellenbrief die we afgelopen weken met onze leden en kaderleden hebben opgesteld. De voorstellenbrief voor een nieuwe cao is vorige week vrijdag aan de werkgevers gestuurd. Komende vrijdag beginnen de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De huidige cao loopt tot en met juni volgend jaar.

Belangrijke boodschap in de voorstellen is: meer waardering voor de beveiliger. De lonen van beveiligers staan al jaren onder druk vanwege ongereguleerde concurrentie op arbeidsvoorwaarden.  Dat komt door aanbestedingen, concurrentie tussen twee cao's, onenigheid bij werkgeversorganisaties en constant werken voor lage tarieven. De enige manier om die neerwaartste druk op de lonen tegen te gaan is: één goede cao die voor alle beveiligers geldt. En dat is ook de uitnodiging die we in onze voorstellen meegeven.

Aanstaande vrijdag hebben we de eerste gesprekken voor een nieuwe cao. Dat is spannend. Omdat er over de huidige cao-afspraken veel onhelderheid word geschapen door enkele werkgevers. Ongetwijfeld zal daar vrijdag ook over worden gesproken. De komende tijd zullen we onze leden zo veel als mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Onze onderhandelingsdelegatie bestaat, naast ondergetekende, uit jullie collega's Marcel de Wolff, Dave Storsbergen en Aad Hoogendoorn. Mijn collega Erik Maas en jullie collega-beveiliger Wim Wijdeven zullen op afstand de cao-onderhandelingen volgen en invallen als dat nodig is. Onze voorstellenbrief vind je in de bijlage.


Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Onderhandelaar beveiliging namens de leden van vakbond CNV Vakmensen

Downloads
05.02_Voorstelbrief_CNV (.02_Voorstelbrief_CNV.pdf)
Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

https://www.cnvvakmensen.nl/nieuws/nieuwe-cao-trek-de-beveiliger-uit-het-moeras-van-de-markt-2022-12-14/


Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 7