Auteur Topic: 21 vaktijden inclusief opgenomen verlofdagen? Kan dit?  (gelezen 4097 keer)

Kaka1977

  • Groentje
  • *
  • Berichten: 1
  • Veiligheid voor alles!
    • Bekijk profiel
21 vaktijden inclusief opgenomen verlofdagen? Kan dit?
« Gepost op: maandag 4 december 2017, 18:38 »
Beste Forumleden,

Ik zit met een vraag en hoop dat ik hier een antwoord kan vinden. Als je rooster nog niet gepubliceerd is, dus zeg maar aan het eind van een loonperiode. Je neemt voor de volgende periode alvast  verlofdagen op. Tellen deze dagen dan mee bij de max van 20 per periode? Hoe zit dit cao-technisch?

Voorbeeld:

5 verlofdagen opgenomen
ingeroosterd voor 16 dagen
totaal inclusief opgenomen dagen: 21

Planner

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 4.358
    • Bekijk profiel
Re: 21 vaktijden inclusief opgenomen verlofdagen? Kan dit?
« Reactie #1 Gepost op: dinsdag 5 december 2017, 12:48 »
Je neemt voor de volgende periode alvast  verlofdagen op. Tellen deze dagen dan mee bij de max van 20 per periode? Hoe zit dit cao-technisch?

Ja. Want er mogen maximaal 20 tijdvakken en/of arbeidstijd(en) ingeroosterd worden (zie artikel 21 lid 1). En verlof is ook arbeidstijd (zie definitie van arbeidstijd in artikel 1)

Martos

  • Gast
Re: 21 vaktijden inclusief opgenomen verlofdagen? Kan dit?
« Reactie #2 Gepost op: woensdag 6 december 2017, 04:59 »
Ja telt mee zoals planner schrijft, de fulltimer (152uur) zit met 19 tijdvakken met diensten van 8 uur aan de contracturen. Let wel, verlof dat is goedgekeurd voor uitgifte van tijdvak of zonder dat er een dienst is gepland op het tijdvak is ingevuld, is 7,6 uur per dag en maximaal 38 uur per week bij fulltimer en bij partimer naar rato. Dan zijn 20 tijdvakken van 7,6 uur bij elkaar 152 uur. Als er een dienst uitgegeven is van bijvoorbeeld 8 uur dan is het verlof ook 8 uur. Bepaalde planners proberen aan het eind van de periode 8 uur verlof per dag te schrijven om geen minuren te creëren, dit mag je op een vriendelijke wijze kenbaar maken en weigeren. Als je meer dan 20 tijdvakken (ook inclusief verlof) gaat werken moet het verlof blijven staan en worden het overuren (50%). Je kunt alles vinden in het CAO PB.
« Laatst bewerkt op: woensdag 6 december 2017, 05:01 door Martos »

Planner

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 4.358
    • Bekijk profiel
Re: 21 vaktijden inclusief opgenomen verlofdagen? Kan dit?
« Reactie #3 Gepost op: woensdag 6 december 2017, 15:32 »
Je kunt alles vinden in het CAO PB.

Inderdaad, en laat het daar dan ook bij. Want het verhaal zoals jij dat schetst is ook niet helemaal zoals het in de CAO staat.

Het begint namelijk met het inroosteren van te veel tijdvakken en/of arbeidstijden, dan is er dus nog helemaal geen sprake van overuren. Meer dan 20 tijdvakken inroosteren mag niet, dus moet je dat vriendelijk weigeren, en 1 tijdvak laten schrappen. Het is allemaal niet zo moeilijk, alleen moeten beveiligers eens wat assertiever zijn. Dat lijkt mij namelijk best wel eigenschap die een beveiliger zou moeten hebben, maar wanneer het gaat om hun eigen arbeidsvoorwaarden is die assertiviteit ver te zoeken.....

Overigens kan het schrappen van dat tijdvak alleen maar in de laatste week die er bij is gekomen, want wanneer een tijdvak (en/of arbeidstijd) uit een eerdere week geschrapt wordt, dan blijft deze gewoon meetellen in het maximum aantal van 20.

Martos

  • Gast
Re: 21 vaktijden inclusief opgenomen verlofdagen? Kan dit?
« Reactie #4 Gepost op: woensdag 6 december 2017, 16:48 »
Meer dan 20 tijdvakken inroosteren mag niet....

MAAR HET GEBEURT WEL! Dat is nou net het probleem. Volg wat er in het CAO staat en er is niets aan de hand. Gelukkig zijn de bonden nu ook wakker geworden.

De Unie Security heeft afgelopen week besloten om de ongewijzigde verlengde cao Particuliere Beveiliging, die loopt tot 30 juni 2018, op te zeggen. Het Landelijk Bestuur Unie Security was het unaniem eens dat er volgend jaar een nieuwe cao moet komen en dat daarvoor opzegging van de huidige verlengde cao nodig is.

De Unie heeft dit per brief bekendgemaakt aan alle partijen: De Nederlandse Veiligheidsbranche, FNV en CNV Vakmensen. Leden kregen een mailing met het een en ander aan uitleg over de opzegging en de periode na 30 juni 2018. Abhilash Sewgobind van De Unie zegt met de vroegtijdige opzegging een signaal richting werkgevers te willen geven, dat enkele zaken in de huidige cao echt moeten veranderen. Hij doelt daarbij met name op de roosters en het systeem met min-uren. Hierdoor weten beveiligers vaak niet waar zij de volgende dag nodig zijn en wordt van hen verwacht dat zij nagenoeg permanent beschikbaar zijn voor hun werkgever. Dat maakt het volgens Sewgobind bijna onmogelijk om er nog een normaal privéleven op na te houden.

Rond de tafel
“De vorige keer waren we ook al niet tevreden over de cao, maar toen kwamen we niet tot een oplossing, waardoor de bestaande cao verlengd werd naar 30 juni 2018. Die zal opnieuw worden verlengd, als één van de partijen niet tijdig opzegt”, aldus de vakbondsman. “Opzegging was nu nog niet nodig geweest, maar met ons initiatief willen wij bereiken dat wij zo snel mogelijk weer met de partijen rond de tafel kunnen, zodat wij op tijd een nieuwe cao rond krijgen.” Die zal volgens Sewgobind behoorlijk gaan verschillen van de huidige, omdat die door nieuwe wetgeving achterhaald is en bovendien niet meer aansluit op de praktijk van de hedendaagse beveiliger.

Planner

  • Erelid
  • *****
  • Berichten: 4.358
    • Bekijk profiel
Re: 21 vaktijden inclusief opgenomen verlofdagen? Kan dit?
« Reactie #5 Gepost op: donderdag 7 december 2017, 02:25 »
Meer dan 20 tijdvakken inroosteren mag niet....

MAAR HET GEBEURT WEL! Dat is nou net het probleem. Volg wat er in het CAO staat en er is niets aan de hand. Gelukkig zijn de bonden nu ook wakker geworden.

En wat veranderd er als er wel een nieuwe goede/verbeterde CAO komt? Gaan werkgevers zich er dan automatisch wel aan houden? Dat was ook een argument om deze CAO in te voeren, maar ook toen gaf ik al aan, dat het veranderen van een CAO helemaal niets veranderd aan de naleving van de CAO.

Het probleem is (en blijft) dat wanneer een werkgever zich niet aan de CAO houdt, werknemers er niets tegen doen! In dit geval, wanneer je in de 4e week 21 tijdvakken/arbeidstijden ingeroosterd blijkt te hebben, meteen aan de bel trekken en er 1 laten schrappen. PUNT.

De Unie Security heeft afgelopen week besloten om de ongewijzigde verlengde cao Particuliere Beveiliging, die loopt tot 30 juni 2018, op te zeggen.

Daar heb ik al in een ander topic op gewezen.

Het Landelijk Bestuur Unie Security was het unaniem eens dat er volgend jaar een nieuwe cao moet komen en dat daarvoor opzegging van de huidige verlengde cao nodig is.

Kennelijk waren ze het er een paar maanden geleden niet unaniem over eens dat er al per 1 januari een nieuwe CAO moest komen dus hebben ze hem maar niet opgezegd met als gevolg dat hij nu automatisch (en gratis) is verlengd tot 1 juli 2018.

De Unie heeft dit per brief bekendgemaakt aan alle partijen: De Nederlandse Veiligheidsbranche, FNV en CNV Vakmensen. Leden kregen een mailing met het een en ander aan uitleg over de opzegging en de periode na 30 juni 2018. Abhilash Sewgobind van De Unie zegt met de vroegtijdige opzegging een signaal richting werkgevers te willen geven, dat enkele zaken in de huidige cao echt moeten veranderen.

Tja, een mooi 'signaal', maar dat hebben de bonden ook tijdens de onderhandelingen al aangegeven. Maar zolang de bonden gaan achterban hebben die hen steunt, maakt dit signaal ook weinig indruk.

Hij doelt daarbij met name op de roosters en het systeem met min-uren. Hierdoor weten beveiligers vaak niet waar zij de volgende dag nodig zijn en wordt van hen verwacht dat zij nagenoeg permanent beschikbaar zijn voor hun werkgever. Dat maakt het volgens Sewgobind bijna onmogelijk om er nog een normaal privéleven op na te houden.

Tja, deze systematiek hebben de bonden toch zelf, na vele jaren onderhandelen, zelf bedacht. En hoe ik en velen met mij riepen dat het een slecht systeem is, werden alle bezwaren weggewuifd.

Rond de tafel
“De vorige keer waren we ook al niet tevreden over de cao, maar toen kwamen we niet tot een oplossing, waardoor de bestaande cao verlengd werd naar 30 juni 2018. Die zal opnieuw worden verlengd, als één van de partijen niet tijdig opzegt”, aldus de vakbondsman. “Opzegging was nu nog niet nodig geweest, maar met ons initiatief willen wij bereiken dat wij zo snel mogelijk weer met de partijen rond de tafel kunnen, zodat wij op tijd een nieuwe cao rond krijgen.”

De wens is de vader van de gedachte. Helaas heeft het verleden uitgewezen, dat ook wanneer de CAO is opgezegd, er niet zo maar even een vernieuwde CAO is, laat staan een CAO waarvoor massaal de handen op elkaar gaan.

Die zal volgens Sewgobind behoorlijk gaan verschillen van de huidige,

Eerst zien, dan geloven.... En verschillen, is wat anders al verbeterd, zo is de laatste keer gebleken....

omdat die door nieuwe wetgeving achterhaald is

Welke nieuwe wetgeving? ???

en bovendien niet meer aansluit op de praktijk van de hedendaagse beveiliger.

En een aantal jaar geleden, toen dit bedacht werd, sloot het wel aan? Hoeveel boter op het hoofd kan je hebben als vakbondsbestuurder....

Het is overigens een utopie om te denken dat je een CAO met daarin 1 roostersystematiek kan bedenken, die aansluit op de praktijk van grote en kleine bedrijven, bedrijven in de Mobiele Surveillance, Meldkamer, luchtvaart beveiliging, Kantoor beveiliging en wat al niet meer voor soort werk, laat staan dat je alle beveiligers met 1 bepaalde systematiek blij maakt.

De regelzucht van bonden loopt de spuigaten uit. Maar als je dan regels bedenkt, zorg dan ook dat je het controleert en handhaaft, en niet zoals in dit voorbeeld, na 4 jaar, het nog kan voorkomen, dat er 21 tijdvakken/arbeidstijden ingeroosterd worden en dat je er als bond kennis van hebt maar er niets aan doet!